Amerika’da ilk koloniyi 3 Türk’ün katili kurmuştu

Güncelleme Tarihi:

Amerika’da ilk koloniyi 3 Türk’ün katili kurmuştu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2008 00:00

İngiliz maceraperest John Smith, Macaristan’da 1593’ten 1606’ya kadar Avusturyalılarla birlikte Türklere karşı savaşmış ve 3 Türk’ü öldürmüştü. Smith, bu savaşlardan birinde esir düşerek İstanbul’da forsalık yapmış, bir fırsatını bularak kaçtıktan sonra, ilk Avrupalı kafilenin başında Amerika’ya gitmiş, kurduğu ilk koloniyle bugünkü ABD’nin temelini atmıştı.

1580 yılında İngiltere’de doğan John Smith, maceraperest yapıya sahipti. 16 yaşında Hollanda’ya geçmiş ve İspanyollarla savaşmıştı. 20 yaşında Avusturyalılarla beraber Türklere karşı savaşmak üzere Macaristan’a gitmişti. Kendi anlatımına göre John Smith, bu savaşların birinde üç Türkü öldürmüş, bu başarısı karşılığında kral kendisine üzerinde üç Türk’ün başının işlendiği bir kalkan hediye etmişti. Bir savaş sırasında, Türkler tarafından esir alınan Smith, İstanbul’a getirilmiş ve ardından bir gemiye forsa verilmişti. Smith, bir fırsatını bularak gemiden kaçmış ve Kafkasya ve Kırım üzerinden birçok maceralar atlatarak yeniden Avrupa’ya oradan da memleketi İngiltere’ye varmıştı.

150 kişilik kafile

1605 yılında Londra Kumpanyası adlı şirket, "Kaptan Newport" adlı Amerika’daki İspanyol sömürgelerinde dört şehri talan eden, 20 gemiyi esir alan yaman bir korsanla anlaşmıştı. Kumpanya, Amerika’ya gidecek üç gemideki 150 kişiyi itinayla seçmişti. Çünkü oluşturulacak koloninin ayakta durmasını sağlamak için çeşitli özellikleri olan insanlara ihtiyaç vardı. John Smith de savaşçılığı, inatçılığı ve mücadele hırsıyla 150 kişi arasındaydı. Şirket, kapalı bir kutuda kolonideki yöneticileri belirlemiş ve bunu Kaptan Newport’a Amerika’ya varana kadar açmamak üzere teslim etmişti. Gemiler, 1605’in Noeli’nde Amerika’ya doğru yola çıktı. "İki cambaz bir ipte oynamaz" sözünü doğrulatırcasına Newport ve Smith anlaşamadı. Kaptan Newport, Smith’i gemi ambarına hapsettirdi.

Gemiler hareketlerinden dört ay sonra, nisan sonuna doğru Kuzey Amerika’nın bugün Chesapeake Körfezi denilen bölümüne geldiler. Kaptan Newport, mühürlü kutuyu açtığında sömürgeyi idare edecek yedi kişiden birinin John Smith olduğu ortaya çıktı. Kaptan Newport, Smith’i ambardan çıkardı ve idare heyetine aldı. Körfeze dökülen nehre İngiltere Kralı James’in adını, oturdukları yere de Jamestown adını verdi.

John Smith, Türklerle mücadelesindeki tecrübelerini burada değerlendiriyordu. 18 Mayıs 1607’de Kızılderililerle savaştılar. Savaşta göçmenlerin yarısı öldü. Bu olayın ardından Smith ve arkadaşları, yetersiz olduğunu öne sürdüğü koloninin başkanı Wingfield’i baskı uygulayarak istifa ettirdi.

Pocahantos kurtardı

Smith, bir gün Kızılderililerin şefi Pauhatan’la görüşmeye giderken saldırıya uğradı. Birkaç Kızılderiliyi öldürdükten sonra esir düştü. Şef Pauhatan idamını emretti. Ancak bakire kızı Pocahantos ortaya atılarak John Smith’i ölümden kurtardı. Kızılderili kabilesinin reisi, Smith’i affetti ve Jamestown’a gönderdi. Kuzey Amerika’daki ilk koloni olan Virginia kolonisini kuran Kaptan Smith, 1614 şubatında Amerika kıyılarının haritalarını çıkardı. Haritasını yaptığı yerlere New England adını, yani Yeni İngiltere adını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!