10 yıl iptali için acil gerekçe talimatı

Güncelleme Tarihi:

10 yıl iptali için acil gerekçe talimatı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2013 00:00

Anayasa Mahkemesi (AYM), terör ve örgütlü suçlarda tutukluluk süresini 10 yıla uzatan yasa hükmünü anayasaya aykırı bulan kararını mahkemelerin çeşitli gerekçelerle hayata geçirmemesi üzerine acil ve sürpriz adım atma kararı aldı.

Haberin Devamı

YAYINLANMA TARİHİ BELLİ DEĞİLDİ

Mahkeme, 10 yıl iptal kararının ne zaman yayınlanacağı belli olmayan gerekçeli karar metnini ay sonuna karar bitirip Resmi Gazete’de yayınlanmasını sağlayacak.

MAHKEME, TAHLİYELERİ REDDETTİ

AYM’nin tutukluluk süresini 10 yıla uzatan hükmü oybirliği ile iptal ettiği karar sonrasında Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tahliye taleplerini reddetmişti. Mahkeme heyeti, AYM kararının Resmi Gazete’de yayınlanmadığı için yürürlükte olmadığını savunmuştu. Ayrıca kararın yayınlanmasından sonra 1 yıllık süre içinde Meclis tarafından da düzenleme gerekliliğine dikkat çekerek hemen uygulanamayacağını belirtmişlerdi.

BAŞKANDAN ‘TAMAMLAYIN’ DİREKTİFİ

Son gelişmeler sonrasında Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkeme raportörlerine “Derhal gerekçeli karar metni tamamlansın ve önümüze gelsin” talimatını verdi. Başta 5 Ağustos’ta yapılacak Ergenekon davasının karar duruşması olmak üzere AYM’nin “10 yıllık tutukluluk süresini” iptal kararının gerekçesini ay sonuna kadar Resmi Gazete’de yayınlatması hukuk çevrelerinde çok önemli bir gelişme olarak görülüyor. Gerekçeli karar sonrasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bazı içtihatlara bakarak 5 yılı aşkın süredir cezaevinde yatanlara tahliye kararı mı vereceği yoksa bu kez de Meclis’in yasal düzenlemesinin olmamasını mı dikkate alacağını zaman gösterecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!