10 saat ifade

Güncelleme Tarihi:

10 saat ifade
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2009 00:00

2004’te görevde olan 3 kuvvet komutanı Beşiktaş’taki adliyede Ergenekon savcılarına ‘darbeye zemin hazırlamak’ suçlamasıyla 10 saat ifade verdi.

Haberin Devamı

KOMUTANLAR ADLİYE'YE BÖYLE GELDİ

KOMUTANLAR ADLİYEDE - WEB TV

KOMUTANLARIN GÖREVDE OLDUKLARI ZAMANLARA AİT GÖRÜNTÜLER / WEB TV

DÜNYA BASINI SORGUYU BÖYLE GÖRDÜ

 

10 saat ifade
10 saat ifade
10 saat ifade
Oramiral Özden ÖrnekOrgeneral Aytaç YalmanOrgeneral İbrahim Fırtına

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ı Savcı Ercan Şafak, Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına’yı Savcı Murat Yönder, darbe günlüklerinin sahibi olduğu iddia edilen Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’i de savcılar Zekeriya Öz ve Fikret Seçen sorguladı.

DARBE günlükleri iddialarına dayanılarak görev başında bulundukları dönemde suç işledikleri öne sürülen 2004’te görevli olan emekli üç kuvvet komutanı, dün Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde “Darbeye zemin hazırlamak” suçlamasıyla ilgili olarak ‘şüpheli’ sıfatıyla sivil savcılara 10 saat ifade verdi. 1 Ocak 2006’da çıkarılan, “Eski kuvvet komutanlarının soruşturmalarının Başsavcı ya da Başsavcıvekili tarafından yapılacağı” yönündeki Adalet Bakanlığı genelgesi uyarınca, bir ilk yaşandı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı da sorgulara girdi. Dönemin kuvvet komutanlarının sorgusuna, adliyenin beşinci katında, saat 10.00 sıralarında başlandı. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ı Savcı Ercan Şafak, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına’yı Savcı Murat Yönder, darbe günlüklerinin sahibi olduğu iddia edilen dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’i de savcılar Zekeriya Öz ve Fikret Seçen sorguladı.

Sarıkızla başladılar

Savcılar; Yalman, Fırtına ve Örnek’e, darbeye zemin hazırlama olarak nitelendirilen “Sarıkız” adlı plan ile ilgili olarak sorular yöneltti. Emekli paşalara, Ergenekon davası sanıkları, emekli Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un talimatıyla hazırlandığı ileri sürülen “Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven” adlı darbe planları da soruldu. Özden Örnek’e ait olduğu ifade edilen günlüklerde yer alan konulara ilişkinde sorular yöneltilen paşalara, günlüklerin, Ergenekon davasının tutuklu sanığı olan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’a ait olduğu ifade edilen diğer günlükle örtüştüğüne yönelik sorular da yöneltildi. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün ifadesinde yer alan iddialar ve Cumhuriyetçi Çalışma Grubu da sorular arasında yer aldı. Yalman ve Örnek’e bir, Fırtına’ya ise iki avukat eşlik etti. Sorgulamaya saat 12.30’da, yarım saat yemek arası verildi. Emekli paşalar, korumalarının getirdiği tavuk dürüm, ayran ve salatadan oluşan mönüyü, savcı ve hâkimlerin yemekhanesinde yedi. Yemekhanenin perdelerini kapatan korumalar paşaların görüntülenmemesi için nöbet tuttu.

Çay içtiler

Aytaç Yalman’ın ifadesi saat 17.30’da bitti. Diğer iki kuvvet komutanının ifadesi ise saat 19.00’da sona erdi. 3 kuvvet komutanının serbest kalmasının açıklanmasının ardından Özden Örnek’in eşini arayarak, “Şu an savcılarla çay içip, sohbet ediyoruz” dediği bildirildi. Saat 19.50 sıralarında serbest kalan kuvvet komutanlarından Özden Örnek ifadesinde, kendisinin yazdığı iddia edilen günlükleri kabul etmedi. Aytaç Yalman ile İbrahim Fırtına’nın hem günlüklerde hem de iddanamede geçen iddiaları kabul etmedikleri öne sürüldü. Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek ifade sonrası Başsavcıvekili Turan Çolakkadı’nın perdeleri çekilen odasında çay içip savcılarla sohbet ettiler.
Saat 21.00 sıralarında önce Yalman daha sonra Örnek en son da İbrahim Fırtına sivil araçlarla adliyeden ayrıldı.

Açıklamalar

Başsavcı Vekili Çolakkadı adliyeden ayrılırken yaptığı açıklamada şunları söyledi: “3 eski komutanın ifadelerinin alınmasına ben de katıldım. Serbest kaldılar. Az önce bir TV kanalında, ‘Başsavcıvekili ile sohbet ediyorlar’ denildi. Öyle bir şey olmadı. İfadesi bitenler benim sekreteryada oturup, sonucu beklediler. Son kişi de bitince işlemlerini yaptık. Biz içeride değerlendirme yaptık, onlar dışarıdaydı. Yani öyle sohbet yok. Suçları soruşturmanın sonunda tam olarak anlaşılır. Günlüklerle ilgili sorgulamaydı esası. Başka sorularımız da var. İfadenin içeriğine giremeyiz, o kısmı gizli. Günlüklerle ilgili şüpheli olarak sorguladık. Başka bilgileri de sorduk, ama bunları açıklayamayız. Soruşturma devam ediyor.’’ İbrahim Fırtına’nın avukatı Hasan Fehmi Demir ise, “Şüpheli olarak ifade verdik. İddiaları reddettik. Serbest bıraktılar. Savcılar ‘Paşam’ diye hitap ettiler’’ dedi.

Mola sırasında Fırtına geldi, Örnek çıktı

Yemekten sonra komutanlar kahve ve sigara molası verdi. Saat 13.00’de başlayan sorgu öncesinde, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, adliyenin terasındayken, Hava Kuvvetleri eski Komutanı İbrahim Fırtına da terasa çıktı. Bunun üzerine Özden Örnek terastan ayrıldı. Emekli Orgeneral Fırtına, terasta avukatlarıyla görüşerek, kahve içti.
Murat Kazancı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!