1 Mayıs yine olaylı

Güncelleme Tarihi:

1 Mayıs yine olaylı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2006 08:20

Türkiye 'de 1 Mayıs kutlanıyor. İstanbul'daki miting öncesi 1977'de Taksim'de ölenler anıldı. İstanbul'da 1 Mayıs Kadıköy ve Kartal'da kutlandı. Kutlamalar sırasında yine arbedeler ve gözaltılar oldu. İstanbul-Taksim, Elazığ ve Mersin'de Gösteri ve Yürüyüşler Kanunu'na Muhalefet suçu işledikleri gerekçesiyle çok sayıda gösterici gözaltına alındı. İzmir ve Mersin'deki arama noktalarında arbede yaşandı.Çıkan olaylarda yaralananlar oldu.

Haberin Devamı

İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamaları, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı.
  
Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği önünde toplanan DİSK, KESK ve Türk-İş üyesi işçi ve sendikacılarla, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri, buradan Kazancı Yokuşu'na yürüdü. Kazancı Yokuşu'nda konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs'ın, işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu belirterek, tüm emekçi sınıfının ve emekten yana olan herkesin bayramını kutladı.
  
1 MAYIS 1977'DE TAKSİM'DEKİ OLAYLARDA ÖLEN 37 KİŞİ ANILDI

Çelebi, bu yılki 1 Mayıs'ın öneminin daha da arttığını, çalışanların kazanılmış haklarına yönelik saldırıların yoğunlaştığını, Türkiye işçi sınıfının, sosyal güvenlik hakkı başta olmak üzere, önümüzdeki dönemde Dünya Bankası'nın talimatları doğrultusunda kıdem tazminatının yeniden yok olacağı bir dönemle karşı karşıya kalacağını savunarak, “Kazanılmış haklarımız tek tek elimizden alınıyor. İşçi sınıfı daha çok ortak mücadele etmek zorunda” dedi.
  
Süleyman Çelebi, 1 Mayıs 1977'de, 37 işçinin Taksim Meydanı'nda katledildiğini ve bu katliamın sorumlularının henüz ortaya çıkmadığını ifade ederek, “Aradan 29 yıl geçti. Halen failler ortada yok. Katliamı yapanlar henüz ortaya çıkarılmış değil. Diğer yandan önümüzdeki yıl 1 Mayıs'ı Taksim alanında kutlayacağız. Buradan deklare ediyorum” diye konuştu.

TAKSİM'DE 34 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Valisi Muammer Güler, Taksim Meydanı'nda izinsiz gösteri yapmak isteyen 34 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Haberin Devamı

Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelen Vali Güler, MOBESE Merkezi'nde bir süre kamera görüntülerini izledi.

Güler, TÜYAP önünde 500 kişilik bir grubun açıklama yaptığını belirterek, Kadıköy'deki alanda yaklaşık 7 bin, Kartal'da ise 1500 kişinin toplandığını söyledi.

KADIKÖY'DEKİ MİTİNG

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları kapsamında düzenlenen Kadıköy Meydanı'ndaki miting başladı. Haydarpaşa Numune, Tepe Nautilus ve Haydarpaşa Garı'ndan yürüyüşe geçen kortejlerin önünde bulunan gruplar, Kadıköy Meydanı'na giriş yaparak, miting alanındaki yerlerini aldı. Grupların alana girişleri devam ederken, miting İstiklal Marşı ile başlatıldı.

Haberin Devamı

“Yaşasın 1 Mayıs”, “Gün gelecek devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek”, “İnsanca yaşam, insanca düzen”  şeklinde sloganlar atarak miting alanına giren gruplar, “Sömürüye, yoksulluğa, işsizliğe karşı yürüyoruz”, “1 Mayıs şehitleri aramızda”, “Kemal Türkler aramızda”, “1 Mayıs'ın resmi tatil olması için yürüyoruz” yazılı döviz ve pankartlar taşıdılar.
  
Mitinge Şili'den katılan bir grup da, kürsüye çıkarak alandakileri kendi dillerinde selamladı.
      
TEK TİP KIYAFETLİ GRUPLAR
  
Bu arada, Tıbbiye Caddesi'ndeki korteje katılan ÖDP grubunun, Haydarpaşa Köprüsü'nü “Şırnak'ta isyan” şeklinde slogan atarak ve koşarak geçmesi dikkati çekti.
  
Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi'nden yürüyen kortejde yer alan ve her biri ayrı ayrı, sarı, kırmızı ve yeşil renkli tişörtler giyenlerden oluşan bir grup, bölücü terör örgütü lehine sloganlar attı.
  
Kortejde Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) üyelerinin, kırmızı şapka, fular, tişört giydikleri ve kırmızı flama taşıdıkları görüldü.
Yine kız ve erkeklerden oluşan sol bir grup üyeleri de, siyah pantolon, beyaz gömlek, kırmızı fular, siyah bereden oluşan tek tip kıyafetlerle kırmızı flama taşıyarak yürüdü.
  
DİĞER GRUPLAR
  
Korteje siyah-beyaz formalarıyla katılan BJK Çarşı Grubu taraftarları da “Çarşı savaşa karşı, oley” şeklinde slogan attı.
  
Yaklaşık 20 kişiden oluşan lezbiyen ve eşcinsellerin oluşturduğu grup da, çeşitli sorunlarına ilişkin pankart taşıyarak “Çürük değil, eşcinseliz askere de gitmeyeceğiz” sloganı attı.
  
Yeşiller Grubu ise, “Bush İran'dan elini çek”, “Filistin halkına özgürlük”, “ABD Irak'tan defol” sloganları attı ve dövizler taşıdı.
  
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı miting alanına açılan bütün sokaklar polis barikatlarıyla kapatılırken, kortej güzergahı dışında alana giriş izni verilmedi. Alana girişte oluşturulan polis noktalarında tek tek üst araması yapıldı.
  
İtfaiye araçları, ambulanslar miting alanı yakınında hazır bekletilirken, bir polis helikopteri de havadan bölgeyi kontrol ediyor.
  
MİTİNGE KATILAN SANATÇI İLYAS SALMAN ALKKOLLÜ ÇIKTI 
  
Bu arada, Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) Kartal Meydanı'nda düzenlediği miting de başladı.
  
TKP'nin mitingine destek vermek amacıyla meydana otomobiliyle giren sinema sanatçısı İlyas Salman, aracını sık sık durdurunca polisin dikkatini çekti.
  
Trafik polislerince durdurulan ve alkol muayenesi yapılan Salman'ın, 400 promil alkollü olduğu belirlendi. Üzerinde sürücü belgesi ve herhangi bir kimlik belgesi bulunmadığını belirten Salman hakkında, tutanak düzenlendi.
  
Tutanağa göre Salman, 3 gün içinde Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne giderek buradan Kartal Adliyesi'ne sevk edilecek.
  
Salman, kontrol sırasında polise bir bira içtiğini ifade ederken, kimlik konusunda da, “Benim yüzüm kimliğim” şeklinde konuştu.Polisin araştırmasında, Salman'ın ehliyetinin daha önce yine trafik kontrolü sırasında alkollü araç kullanırken tespit edilmesi sırasında alındığı belirlendi.

ANKARA'DA 1 MAYIS KUTLAMALARI

Haberin Devamı

Başkentteki 1 Mayıs kutlamalarına katılacak gruplar, mitingin gerçekleştirileceği Tandoğan Meydanı'nda toplanmaya başladılar. Türk-İş'e bağlı sendikalar, CHP, İşçi Partisi, Emeğin Partisi ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, Talatpaşa Bulvarı'nda kortej oluşturdu. Türk-İş pankartı ardında toplanan sendika yöneticileri ve üyeler, alfabetik sırayla yürüyüşe geçtiler. Kortejde Türk-İş'e bağlı sendikalar ile CHP ve İşçi Partisi üyeleri, Türk Bayrakları ile yer aldı.
  
CHP Ankara Milletvekili Bayram Meral, CHP Ankara İl örgütü üyeleri ile birlikte korteje katıldı.
  
Tezkoop-İş Sendikası üyeleri, yürüyüş sırasında “Adımız geçici, sıfatımız köledir, geçici işçilik utancına son verilmelidir” pankartı açarken, TÜM-TİS Sendikası da “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği” dövizi taşıdılar.
  
Şeker-İş Sendikası üyeleri ise “Ey Türk Milleti, şeker pancarı ve şeker fabrikalarına sahip çık”, “Sayın Başbakanım, kendi ülkemizde kendi şekerimizi satalım”, “Pancar çiftçisine Kasımpaşalı, Cargill'e Amerikalı” dövizleri açtı. “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi” sloganı atan İşçi Partisi üyeleri de, “NATO'ya hayır, üsler kapatılsın, ABD defol” pankartı taşıdı. Müzik eşliğinde halay çeken gruplar, çeşitli sloganlar attılar.

Haberin Devamı

İZMİR'DE HASTANEDE 1 MAYIS EYLEMİ
 
DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde, 1 Mayıs ve 600 işçi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin devam etmesi nedeniyle eylem yaptı.
  
Hastane kapısı önünde toplanan işçiler, çeşitli sloganlar atarak toplu iş sözleşme görüşmelerinin bir an önce tamamlanmasını istediler ve 1 Mayıs'ı alkışlarla karanfiller dağıtarak kutladılar. 
    
İZMİR'DEKİ KUTLAMALARDA OLAY

İzmir'deki 1 Mayıs kutlamalarında kendilerini polise aratmak istemeyen ve ellerinde Demokratik Toplum Partisi (DTP) bayrakları ile Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) flamaları taşıyan grup gerginlik yarattı. Arama noktasından içeri giren gruptakiler kaldırım taşlarını sökerek polise saldırdı. Çıkan olaylarda yaralananlar oldu.

Haberin Devamı

İzmir'de 1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı yer olarak belirlenen Gündoğdu Meydanı'na girecekler için polis Cumhuriyet Meydanı, Gündoğdu Meydanı girişi ve Alsancak Limanı girişi'nde kontrol noktaları oluşturdu. Toplam 3 bin 250 polis görevlendirildi.

Bu noktalara gelenler aranarak içeri alınmaya başladı. Cumhuriyet Meydanı'nda da saat 13.00'ten itibaren, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri ağırlıkta olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi toplandı. KESK'e bağlı sendikalar Birinci Kordon'un girişindeki polis noktasından aranarak içeri girdi. Meydandaki DTP'lilerin çoğunlukta olduğu, aralarında ESP'lilerin de bulunduğu yaklaşık 200 kişilik gruptan bazıları kontrol noktasından içeri girerken ellerindeki çantayı aratmak istemedi. Bunun üzerine gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginlik sırasında, kontrol noktasından içeri girenler kaldırım taşlarını sökerek polise saldırdı.

APO POSTERİ

Kalkanlı çevik kuvvet polislerinin müdahale ettiği, gözyaşartıcı bomba attığı gruptakiler bir yandan Gündoğdu Meydanı'na doğru giderken, polise yönelik saldırılarını sürdürdü. Bazılara atılan gözyaşartıcı bombaları polisin bulunduğu yere doğru geri attı. Taşlamalar, Birinci Kordon'un Cumhuriyet Meydanı'ndan Gündoğdu Meydanı'na kadar olan bölümünde devam etti. Polis, olaylar sırasında Abdullah Öcalan lehinde slogan atıp, posterlerini açan ve örgütün bayraklarını çıkarıp sallayan gruba copla da müdahale etti. Bazı işyerlerinin camlarının kırıldığı olaylarda yaralananlar da oldu.

ELAZIĞ'DA GÖSTERİLERDE ARBEDE: 51 GÖZALTI

Elazığ'da 1 Mayıs kutlamalarında oturma eylemi yapmak isteyen, yasa dışı DHKPC örgütü üyesi oldukları iddia edilen grupla polis arasında arbede çıktı.

İstasyon Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için gelen ve yasa dışı DHKPC örgütü üyesi oldukları iddia edilen gruptakiler, Korgeneral Hulisi Sayın Lisesi önünde oturma eylemi yapmak istedi.

Bu sırada lise öğrencilerinden bir grup, slogan atarak tepki gösterdiler. Polis, dağılmaları uyarısına rağmen oturma eylemini sürdüren gruba müdahale etti. Çıkan arbedede 51 kişi gözaltına alındı.

MERSİN'DEKİ 1 MAYIS KUTLAMASINDA PANİK VE ARBEDE

Mersin'de düzenlenen ‘1 Mayıs Yürüyüşü ve Mitingi’ gergin başladı. Toplanma alanına yasadışı pankart sokmak isteyen 50 kişilik gruba izin verilmeyince arbede yaşandı. Alanda bir polis memurunun elindeki gaz tabancası kazayla patlayınca çevreye yayılan gazdan polis ve eylemciler etkilendi.

‘1 Mayıs Yürüyüş ve Mitingi’ için yaklaşık 5 bin kişi, Hastane Caddesi'nde toplandı. Kalabalık, ‘Faşizme karşı omuz omuza’, ‘Yaşasın sınıf dayanışması’, ‘Yaşasın 1 Mayıs’, ‘Parasız eğitim, parasız sağlık’ sloganları attı.

Kendilerini Haklar ve Özgürlükler Cephesi üyesi olarak tanıtan 50 kişilik bir grup, F tipi cezaevlerini protesto için başlatılan ölüm orucunda ölenlerin fotoğraflarının bulunduğu ve üzerinde ‘Tecrite karşı mücadelede ölümsüzleştiler’ yazılı pankartla alana girmek istedi.

Grubun önünü kesen polis, söz konusu pankartla alana girilemeyeceğini belirterek uyarıda bulundu. Grup direnince polisle aralarında başlayan tartışma bir anda arbedeye dönüşü.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Kayapınar Belde Belediyesi işçileri, 1 Mayıs İşçi Bayramını, belediye bahçesinde halaylar çekerek kutladı. Belediye çalışanları tarafından düzenlenen kutlamalara, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin ve belediye meclis üyeleri de katılarak halay çekti. İşçilerin bayramını kutlayan Karatekin, şunları söyledi:
  
“Her ne kadar 1 Mayıs emek sömürüsüne karşı mücadele günü olsa da bugün aynı zamanda barış, özgürlük hak ve demokrasi mücadelesinin de yükseltildiği gündür. Demokrasinin olmadığı bir yerde hak ve özgürlüklerden söz etmek mümkün değildir. Emek, barış ve demokrasi mücadelesi bir bütündür.”
  
Daha sonra konuşan DİSK Genel-iş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Gökhan Apaçık da Diyarbakır Valiliğinin kutlama alanı olarak, fuar alanını göstermesine tepki gösterdi.
            
ŞANLIURFA

Hizmet-İş Sendikası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Uğraş, 1 Mayıs'ın ideolojilerin istismar günü değil, ideallerin sembol günü olduğunu söyledi. Kentte 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde Karakoyun İş Merkezi önünde toplanan Hizmet-İş Sendikası üyesi bir grup, 1 Mayıs İşçi Bayramını davul-zurna eşliğinde kutladı.

Burada grup adına basın açıklaması yapan Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı Ali Uğraş, 1 Mayıs'ın, işçinin üretimden gelen gücünün ortaya konulduğu bir gün olduğunu söyledi.

“1 Mayıs her türlü istismardan arınmış ve ideolojik şablonları aşmış bir şekilde, işçilerin ve işçi örgütlerinin bir muhasebe, özeleştiri, dayanışma, birlik ve beraberliğin daha iyiye daha güzele ve ileriye yürüyüş günüdür” diyen Uğraş, bu gün vesilesiyle hatırlanması gereken önemli sorunların bulunduğuna işaret etti.
  
KARS

Yol-İş Sendikası Kars Şube Başkanı Ahmet Karabulut, 1 Mayıs'ın, işçiler için anlamlı bir gün olduğunu belirtti. Karabulut, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Mayıs'ın, emeğin ve alın terinin günü olduğunu ifade etti.
  
İşçi ücretleriyle ilgili kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini ve bunun çeşitli spekülasyonlara neden olduğunu öne süren Karabulut, şunları kaydetti:
  
“Biz emeğimizi, ürettiğimizi biliyoruz. Ama ne yazık ki işçiler çok ücret alıyor spekülasyonları yapılmaktadır. Bunun aslı yoktur. Bizler emeğimizin hakkını istiyoruz. Ücret konusunda fedakarlıklar bile yaptık.”

CHP'li KOÇ: 1977 KANLI 1 MAYISI KONUSUNDA MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMALI

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, tarihe “Kanlı 1 Mayıs” olarak geçen ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan 1977 1 Mayıs olaylarıyla ilgili meclis araştırması açılması gerektiğini söyledi.  Haluk Koç, TBMM düzenlediği basın toplantısında, 1 Mayıs'ın, anlamı üzerinde çok derin düşünülmesi gereken bir gün olduğunu kaydetti. Koç, dünyada yaşanan küreselleşmenin Türkiye'ye getirdiği etkilerin 1 Mayıs'ı daha anlamlı hale getirdiğini belirterek, son 3.5 yıllık iktidar uygulamalarında, emek üzerindeki iktidar tasarrufunun tüm dünyada olduğu gibi derin açmazlar içerdiğini öne sürdü.

1 Mayıs 1977'de İstanbul Taksim'deki kanlı 1 Mayıs gününün hesabını verememiş bir Türkiye bulunduğunu ifade eden Koç, “Orada öldürülen 37 kişinin daha hesabı sorulamamış, bunun nedenleri, bu organizasyonun temelinde neler var? Türkiye'yi belki de 12 Eylül 1980'den 3 sene önce bir faşist rejime çevirmek için planlı, içerden ve dışarıdan organize bir eylem...” diye konuştu

Haluk Koç, kanlı 1977 1 Mayıs olaylarının nedenlerinin açıklığa kavuşturulması için meclis araştırması açılması gerektiğini söyledi. Koç, 1 Mayısın bayram ilan edilmesi için verilen yasa değişikliği teklifinin de takipçisi olacaklarını kaydetti.

TÜRK-İŞ'TEN “1 MAYIS TATİL OLSUN” TEKLİFİ

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Çalışma ve Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'na 1 Mayıs'ın tatil olması önerisinde bulundu. Bakan Başesgioğlu, bunun kendi başına karar verebileceği bir konu olmadığını belirterek, önerinin Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Başesgioğlu, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyeti kabul etti. Kabulde konuşan Kılıç, 1 Mayıs'ın amacına uygun bir şekilde kutlanması için çaba gösterdiklerini kaydetti. 1 Mayıs'ın işçilerin uygun çalışma koşullarına kavuşmak için verdiği mücadelelerin ardından kutlanmaya başlandığını anlatan Kılıç, ”Bugün de 1 Mayıs'ın tatil edilmesiyle ilgili öneri ile çalışma hayatının güncel ve genel sorunlarını içeren bir paketi Sayın Bakanımıza sunduk” dedi.

VAPUR SEFERLERİNE DİKKAT

İstanbul'da, 1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı Kadıköy'de, vapur seferlerinin tamamının Karaköy-Eminönü iskelesinin bulunduğu Yeni İskele'den gerçekleştirileceği bildirildi.

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'den (İDO) yapılan açıklamada, Kadıköy-Beşiktaş ve Kadıköy-Adalar vapur seferleri ile deniz otobüsü seferlerinin sabah saatlerinden itibaren Yeni İskele'den yapılacağı kaydedildi. Yeni İskele'ye yapılacak seferlerin, akşam saat 20.00'ye kadar devam edeceği belirtildi.

ARINÇ'TAN 1 MAYIS MESAJI

TBMM Başkanı Bülent Arınç, ülkenin ve demokrasinin kalkınmasının, çalışma hayatının içinde bulunduğu koşullarla doğru orantılı olduğunu söyledi. 
  
Arınç, yayınladığı mesajda, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en belirgin dayanışma sembollerinden biri olan 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın, çalışanların sendikal hakları ve insanca yaşama mücadeleleri açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
  
Bugün vesilesiyle meydanları dolduran kalabalıkların, dayanışmanın ve birlikte olmanın verdiği heyecanla, çalışma hayatlarının, ekonomik, demokratik, sosyal ve özlük açılardan desteklenmesi talebinde bulunduğunu kaydeden Arınç, “Ülkemizin ve demokrasimizin kalkınması, çalışma hayatımızın içinde bulunduğu koşullarla doğru orantılıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!