Gümüşhane Kov kalesi turizme kazandırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Gümüşhane Kov kalesi turizme kazandırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2018 14:48

Gümüşhane Kov kalesi turizme kazandırılıyor

Haberin Devamı

Sinan UÇAR/GÜMÜŞHANE, (DHA) - GÜMÜŞHANE sınırları içerisinde 1361 yılında III. Aleksios tarafından yapıldığı tahmin edilen ve Selçuklular döneminde kullanılan Kov Kalesi. tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından turizme kazandırılıyor.  

Gümüşhane'nin Esenyurt Köyü sınırları içerisinde yer alan ve tarihi 1300'lü yıllara kadar uzanan  Kov Kalesi ziyaretçilerini bekliyor. 1361 yılında III. Aleksios tarafından inşa ettirildiği tahmin edilen kale, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin hala ayakta duran en görkemli tarihi eserleri arasında gösteriliyor.  1760 metrelik bir tepenin en üst noktasına inşa edilen ve 130 metreyi bulan yüksekliğiyle gözetleme kulesi olarak kullanılan kale tamamlanan restorasyondan sonra ziyarete açılacak.

Esenyurt Köyü Muhtarı Osman Bal, Kov Kalesi'nin 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gümüşhane Valiliği'nin çalışmaları doğrultusunda restore edildiğini ifade etti. Gümüşhane'nin bu tür mimari yapılar açısından çok zengin bir kent olduğunu söyleyen Osman Bal, "Gümüşhane çevresinde yaklaşık 16 tane kale var. Ama bunlar içinde en görkemlisi  Kov Kalesidir. Burası gözetleme amaçlı  kullanılmış. Bazı bölümlerde zindan ve lokanta kalıntıları da var" dedi.

'ÖNÜMÜZDEKİ YIL TURİZME AÇILACAK'

Kalenin coğrafi yapısının düzlük alanlardan oluştuğunu, doğal zenginlik bakımından da ilgi çekici bir mekan olduğunu ifade eden Osman Bal, "Çevrede ikamet eden köylüler Hıdırellez'de buraya gelirler. Kalenin coğrafi yapısı da düzlük alanlardan oluşuyor. Doğal güzellik olarak da dikkat çekiyor. Şu anda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından  lokanta, kamelya, mescit  yapımı ve yolun asfaltlanması için çalışmalar sürdürülüyor. Turizme bir dahaki  sene açılmasını bekliyoruz. Hafta sonu vatandaşlarımız, yaylara yakın olduğu için kalemizi ziyarete geliyorlar.  Kov Kalesi bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktan gurur duyarız" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!