GSF'de 'Dünya Kadınlar Günü' sergisi

Güncelleme Tarihi:

GSFde Dünya Kadınlar Günü sergisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2018 11:59

GSF'de 'Dünya Kadınlar Günü' sergisi

Haberin Devamı

 

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi'nce (GSF), '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' etkinlikleri kapsamında Türkiye'de ilk çağdaş resim çalışmalarını başlatan kadın ressam 'Mihri Müşfik' anısına karma sergi açıldı, akademisyen ve öğrencilerin 'Kadın' konulu eserleri sergilendi.

GSF Fuayesi'ndeki serginin açılışını fakülte dekanı Prof. Dr. Osman Eravşar yaptı. Prof. Dr. Eravşar, sergiye resim, heykel, seramik, geleneksel Türk el sanatları, grafik tasarımı, sinema-tv, fotoğraf, moda ve tekstil tasarımı, sahne dekoru ve kostüm ve müzik, geleneksel el sanatları bölümlerinin hocaları ve öğrencilerinin destek verdiğini, 'kadın' konulu 72 eserin yer aldığını açıkladı.

Eserleri inceleyen ve eser sahiplerinden bilgi alan Prof. Dr. Osman Eravşar, 'İnsanlara sanatla güzel duyguların yansıtıldığının' altını çizdi, emeği geçenlere teşekkür etti.

MİHRİ MÜŞFİK KİMDİR?

Mihri Müşfik, 1886-1954 yılları arasında yaşamış, çağdaş resim çalışmalarını başlatan ilk Türk ressam olarak tarihe geçti. Yaptığı bir resmi Sultan II. Abdülhamit'e takdim edince saray ressamı Zonaro'nun öğrencisi oldu. Özellikle portre resimleriyle tanınan bir sanatçı oldu, Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilk portresini yaptı, Türkiye'de pek çok kadın ressamı yetiştirdi. Resim sanatına olan tutkusu yüzünden aristokrat yaşamını terk edip, yoksul bir yaşam sürdü, İtalya ve Fransa'da çeşitli sanat okullarda, atölyelerde öğrenim de gördü. Dışavurumcu bir anlayışla özgün portreler yaptı, çağdaş resim akımlarını yakından takip etti. Portrelerinde kübizmin ve ekspresyonizmin etkisi görüldü.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!