Grip hızla yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

Grip hızla yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Havaların soğumasıyla grip vakalarında büyük artışlar gözlendi. Uzmanlar, özellikle astım, şeker, kronik kalp, akciğer ve böbrek ile solunum yolu hastalıkları bulunanların dikkat etmelerini önerdiler. Uzmanlar, yaşlıların ve çocukların da daha büyük risk altında olduğunu vurguladılar. Grip, Avrupa ve Amerika'da da çok yaygın.

Havanın ani soğumasının gribin görülme sıklığını da artıracağını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün, virüsün kolayca bulaşabildiğini söyledi. Önümüzdeki yılbaşı ve bayram tatilleri nedeniyle, grip hastalığının yaygın olduğu Avrupa'ya seyahatlerin de artacağını söyleyen Prof. Dr. İlgün, ‘‘Yılbaşı ve bayramda insanlar biraraya gelecekler. Bu nedenle hastalık daha fazla yayılabilir’’ uyarısında bulundu.

BRONŞLARI ETKİLİYOR

Son 10-15 gündür hastanelere grip ve üst solunum yolu şikayetleriyle ilgili başvurularda büyük artış yaşandığını belirten Prof. Dr. İlgün, hastalığın genellikle rutubetin ve hava değişimin yoğun olduğu günlerde etkisini gösterdiğini söyledi. Virüsün daha çok üst solunum yolu, boğaz enfeksiyonu ile yüksek ateş yaptığını belirten Prof. Dr. İlgün, ‘‘Sıklıkla bronşları da etkileyen bir virüs tipi’’ dedi.

BOL SIVI GIDA ALIN

Kronik hastalığı ve bağışıklık sisteminde sorun bulunanların zorunlu kalmadıkça kalabalıktan uzak durmalarını öneren Prof. Dr. İlgün, ‘‘Hastalar, ilaç almaları gerekiyorsa birkaç gün oruçlarına ara versinler. Bu arada sulu ve sıvı gıdaların, meyve ve sebzelerin bolca yenmesi de önemli. Özellikle ateş yüksekse su kaybı çok olur. Balgamın da sökülmesi için bol sıvı alımının önemi büyük’’ diye konuştu. Ateşin uzun süre sürmesi halinde, zatürreenin yanısıra ‘‘sepsis’’in (şok) gelişebileceğini ve kalp zarının dahi etkilenebileceğini söyleyen Prof. Dr. İlgün, özellikle çocuklarda hastalığın uzaması halinde doktora başvurulması gerektiğini anlattı.

AVRUPA'DA YAYGIN

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Grip İzlem Ağı verilerine göre, Avrupa'da aralık ayı başından beri çok sayıda grip vakası görülüyor. Özellikle İngiltere, Finlandiya, Norveç, İzlanda ve Fransa'da bölgesel salgın yaşanıyor. İrlanda ve İsviçre'de lokal salgın var. Ayrıca, Almanya, İsveç, Hollanda, Danimarka, Portekiz, İspanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve İspanya'da grip hastalığı görülüyor. Avrupa dışında ABD'nin Atlanta eyaletinde, Kanada'da Ottava'da ve İsrail'de de hastalığa yaygın rastlanıyor.

Belirtileri

Prof. Dr. Koptagel İlgün, hastalığın belirtilerini şöyle açıkladı:

BAŞLANGICI

Ateş ve titreme

Bitkinlik ve başağrısı

Şiddetli acı ve ağrılar

GELİŞME SAFHASI

Nezlede olduğu gibi burun akması

Göz sulanması ve boğaz ağrısı.

Solunum veya başka kronik hastalıkları bulunanlarda grip, zatürree benzeri ciddi sorunlara da yol açabilir.

Gribin tipi belirlenecek

Türkiye'de çeşitli merkezlere başvuran hastalardan alınan örnekler henüz günü gününe izole edilerek tipi tanımlanamıyor. Geçen yıl Ankara'daki Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü'nde grip virüsleri, dünyadaki diğer merkezlerin aksine gecikmeli olarak tiplendirilmişti. Ancak İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'ne yeni sağlanan teknolojiyle önümüzdeki aydan itibaren, Türkiye'deki 7 ayrı merkeze başvuran hastalardan alınan grip virüsleri araştırılacak. Boğaz sürüntüsünden elde edilen virüsün tipi tanımlanacak. Refik Saydam Hıfzısıhha Ensitüsü'ndeki verilerle karşılaştırılarak Dünya Sağlık Örgütü Grip İzlem Ağı'na günü gününe bildirilecek. Böylece Türkiye, WHO Grip İzlem Ağı'na girecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!