Gözüm arkada kalmıyor

Güncelleme Tarihi:

Gözüm arkada kalmıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, kendisinin son kez başkanlık edeceği Anayasa Mahkemesi'ndeki yılın son toplantısına girmeden önce, TRT'nin canlı yayınında soruları yanıtladı. Gözünün arkada kalmadığını belirten Özden, Anayasa Mahkemesi'nin daha da güçleneceğini kaydetti. Özden, yılbaşı, Ramazan, RP davası ve kendi emekliliğinin aynı güne rastlaması konusunda, ‘‘Yaşam rastlantılar tablosudur’’ dedi.

Özden, davanın geciktirildiğine yönelik bir soruyu yanıtlarken, kendisinin bu görüşe katılmadığını, Anayasa Mahkemesi'nin, çalışma takvimini diğer gündem maddelerini de dikkate alarak belirlediğini söyledi. RP davası sırasında Ağar ve Bucak'ın itirazlarının geldiğini hatırlatan Özden, bunların 15 gün içinde sonuçlandırılması gereğine dikkati çekti. Yüksek Mahkeme'yi RP davasında iki yönlü etki altında bırakma çabası bulunduğunu anlatan Özden, şöyle konuştu:

‘‘Ben emekli olmadan önce karar çıkarsa, Mahkeme'yi yanlı göstermeye çalışıyorlar. Kimisi de geciktirdiğimizi söylüyor. Hiçbirisi yok. Sonuçta benim de bir oyum var. RP'ye karşı bir tavır koymamız veya karşı olmamız diye bir şey de yok. Hukuk, soyut bir kavramdır. Biz yargılamayı somutlaştırmaya çalışıyoruz. Savunmaya özen gösterdik.’’

Özden, ‘görevden ayrılmasıyla bir burukluk yaşayıp yaşamadığı’ sorusu üzerine de her ayrılığın insanı üzeceğini, ancak kendisinin üzüntüsünün, bulunduğu ortamdan, dostlarından ayrı kalması olduğunu söyledi. Özden, ‘‘Ancak, özgürlüğüme kavuşacağım için sevinçliyim. Çok haksız eleştirilere uğradım. Ulusuma, ülkeme ve devletime hizmet için çalıştım. Değerim bilinirse mutlu olurum. Bilmeyenler de sonra anlayacak'' diye konuştu.

Özden'den veda

Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, dün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve TBMM Başkanı Hikmet Çetin'e veda ziyaretinde bulundu. Demirel, Özden'i, çok sıcak karşıladı. Gazetecilerin kalabalık olmaları nedeniyle ikiye bölünerek alındıkları kabulde, Demirel ve Özden, istek üzerine bir kaç kez el sıkıştılar. Özden, Demirel'e, Atatürk'le ilgili yazılarını topladığı ‘Atatürk sizsiniz’ adlı yeni çıkan kitabını hediye etti. Daha sonra kabul, basına kapalı olarak devam etti. Özden bunun ardından Çetin'i ziyaret etti, ona da kitabını hediye etti. Özden, görevi sırasında, gereksiz istek ve çabalarda bulunmadığını belirterek, ‘‘İyi ve kötü yazanlara kızmadım. Ama kurumların yıpratılmasına da karşı çıktım’’ dedi. Anayasa Mahkemesi üyeliğini 20 yıldan beri sürdürdüğünü kaydeden Özden, görevi bırakırken arkadaşlarına güvendiğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi'nin güçlü olmaması durumunda, Türkiye'de demokrasinin de güçlü olmasının sağlanamayacağını ve savunulamayacağını kaydeden Özden, ‘‘Demokrasi bir yemek gibidir. Sadece aşçısı değil, malzemesi, ateşi de iyi olmalı. Hepimiz demokrat olmalıyız’’ dedi. Çetin ise Özden'in tarafsız ve cumhuriyet ile Atatürk'ün temel ilkelerine bağlı görev yaptığını söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!