Gözaltındakilerin yüzde 95’i anlaşmayı kabul etti

Güncelleme Tarihi:

Gözaltındakilerin yüzde 95’i anlaşmayı kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2017 23:28

Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Prens Muhammed bin Selman, ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ın Ortadoğu konusundaki uzman köşe yazarı Thomas Friedman’a konuştu. Friedman, Prens Muhammed bin Selman ile Riyad’daki kraliyet saraylarından birinde gece bir araya geldi. Friedman’ın ilk sorusu başkentteki Ritz-Carlton Oteli’nde yolsuzluk gerekçesiyle tutulan prensler ve eski bakanların durumu oldu.

Haberin Devamı

Prens, yolsuzluğa karşı düzenlenen operasyonun bir siyasi tasfiye olduğu iddialarıyla ilgili, “Bu gülünçtür” yanıtını verdi. Veliaht Prens, Başsavcı Saud el Mojib’in gözaltındakilere iki seçenek sunduğunu belirterek, “Elimizdeki bütün dosyaları onlara gösteriyoruz. Bunları görür görmez yüzde 95’i bir anlaşmaya varma konusunda uzlaştı” dedi. Friedman, çözümün hisse veya nakitlerin Suudi devlet hazinesine devri anlamına geldiğini yazdı.

Veliaht Prens Muhammed, “Gözaltındakilerin yüzde 1’i yolsuzluk yapmadıklarını kanıtladı ve davaları düştü. Yüzde 4 civarı suçlamaları reddetti ve avukatları ile mahkemeye gitmek istediklerini söyledi. Suudi yasalarına göre başsavcı bağımsız. İşine karışamayız. Kral onu görevden alabilir. Süreçte işsizliğe yol açmasından kaçınmak için şirketlerin iflas etmemesinden emin olmak amacıyla uzmanları görevlendirdik” dedi.

Haberin Devamı

“Savcıların ne kadar parayı geri aldıklarına” dair soruya Prens, başsavcının çözüm anlaşmaları sonunda bunun 100 milyar dolar civarında olabileceğini söylediğini aktardı.

İRAN’A HİTLER’Lİ MESAJ

Thomas Friedman’ın Prens Muhammed bin Selman ile konuştuğu önemli konu başlıklarından biri de Suudi Arabistan’ın dış politikasıydı. Prens Muhammed bin Selman, ABD Başkanı Trump’ı “doğru zamanda doğru kişi” diye övdü. Prens, İran’a ise sert mesaj verdi. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile ilgili olarak Prens Muhammed, “İran’ın dini lideri Ortadoğu’nun yeni Hitler’idir. Avrupa’dan yatıştırma politikasının işe yaramadığını öğrendik. Avrupa’da yaşanmış olanın Ortadoğu’da tekrarlanmaması için İran’da yeni bir Hitler istemiyoruz” diyerek, Avrupa’da Nazizmin yükselişi ve Nazi diktatörü Adolf Hitler’e atıf yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!