Göz hastalıkları uzmanı Dr. Özali: Kuru gözü olan kişinin rüzgarlı ortamdan kendini koruması gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

Göz hastalıkları uzmanı Dr. Özali: Kuru gözü olan kişinin rüzgarlı ortamdan kendini koruması gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2016 12:37

Göz hastalıkları uzmanı Dr. Özali: Kuru gözü olan kişinin rüzgarlı ortamdan kendini koruması gerekiyor

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA)- GÖZ Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilgün İlgün Özali, "Kuru gözü olan bir kişinin, sıcak oda, sigara dumanı, saç kurutma makineleri ve rüzgarlı ortamdan kendini koruması gerekiyor" dedi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilgün İlgün Özali, gözlerin her kırpılmasında gözyaşı göz yüzeyine yayıldığı belirtildi. Dr. Özali, "Bu tabakada suyun yanı sıra yağ, mukus, elektrolitler, vitaminler, şeker ve amino asidler bulunuyor. Gözyaşı film tabakası gözün ön tabakalarını besleyip oksijen alışverişini temin ederek göz yüzeyinin düzgün ve şeffaf olmasını sağlıyor. Bu tabaka sayesinde net ve düzgün görme mümkün oluyor" diye konuştu. Yaşlandıkça gözyaşı miktarının azaldığını söyleyen Dr. Özali, "Erkek ve kadınlarda her yaşta olabilen kuru gözün, menapoz sonrası görülme sıklığı daha da artıyor. Bunun yanı sıra bazı romatizmal hastalıklar veya diüretik, beta-blokör veya antihistaminikler gibi bazı ilaçlar da gözyaşı salgısında azalmaya yol açabiliyor. Eğer bu tedavilerin kullanılması zorunlu ise hastaya suni gözyaşı damlaları ilave edilebiliyor" ifadelerini kullandı.
Kuru göz için kesin tanısının gözyaşı üretimini ölçen testlerle koyulabildiğini belirten Dr. Özali, öncelikle schirmer testinde alt göz kapağı ile iç yüzüne yerleştirilen bir filtre kağıdı ile gözyaşının yeterli olup olmadığının değerlendirildiğini kaydederek, "İkinci bir yöntem olarak ise, boyar madde alt gözkapağının içine damlatılıyor ve göz birkaç defa açılıp kapatıldıktan sonra hiç kapatılmaması isteniyor. Bu yöntemde de 10 saniyeden önce göz yüzeyinde kuru spotların oluşup oluşmayacağı tanı açısından önem teşkil ediyor" diye konuştu.
Dr. Nilgün İlgün Özali, göz kuruluğunun tedavi yöntemlerini anlatırken şöyle devam etti:
"Eksik gözyaşının tekrar yerine konması gerekiyor. İnsanın kendi gözyaşına benzer özellikte olan suni gözyaşı damlaları tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Bir diğer yöntem ise gözlerin nemli kalmasını sağlamak, kişinin kendi gözyaşını korumak. Gözyaşı gözden bir kanal sistemi yoluyla buruna boşalırken, bu kanalları geçici veya daimi olarak tıkayabiliyor. Bu kapama işlemi ile hastanın kendi gözyaşını korumak ve suni gözyaşının gözde kalış süresini uzatmak mümkün olabiliyor. Gözyaşlarında diğer sıvılar gibi buharlaşma özelliği bulunuyor. Buharlaşmayı engellemek içinse ortamı nemli tutmak faydalı oluyor. Bu da kalorifer veya sobanın üzerine bir kap içerisinde su koymakla sağlanabiliyor. Kuru gözü olan bir kişinin, sıcak oda, sigara dumanı, saç kurutma makineleri veya rüzgarlı ortamdan kendini koruması gerekiyor."
Dr. Özali, göz kuruluğunun belirtilerinin ise, yanma ve batma hissi, göz içinde ve çevresinde mukus iplikleri (yapışkan bir akıntı), gözde kızarıklık, refleks aşırı yaşarma, yorgunluk hissi ve göz içinde yabancı cisim kaçmış hissi olduğunu ekledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!