Göç sorunu tartışıldı

Güncelleme Tarihi:

Göç sorunu tartışıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2017 14:09

EGE Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) bünyesinde faaliyet gösteren İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından “AB ve Türkiye’de Bir Güvenlik Konusu olarak Göç" konulu toplantı düzenlendi.

Haberin Devamı

Yaşar Üniversitesi Göç ve Güvenlik Jean Monnet Modülü işbirliğiyle gerçekleştirilen toplantıda son günlerde gündemde olan göç sorunu tartışılırken, ESİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fadıl Sivri, AB ve Türkiye’nin göç sorunu ile ilgili olarak akılcı bir yol haritası belirlemesi gerektiğini belirtti. Mülteci dramıyla ivme kazanan AB Türkiye ilişkilerinin Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile sürdürdüğü müzakereleri geçici süreliğine dondurulmasını tavsiye eden ve hukuki bağlayıcılığı olmayan tasarıyı kabul etmesiyle başlayan süreçle tersine döndüğünü dile getirdi. Sivri, “2016 ve 2017 yılı için AB ve Türkiye arasındaki anlaşma uyarınca 3 milyar Euro yardım sağlanması öngörülmüştü. Bu çerçevede sağlanan insani yardım miktarının öngörülen rakamın çok gerisinde kaldığı bilinmektedir. Bu noktada alınması gereken daha yol var. Temennimiz mülteci sorununun Avrupa Birliği’nin konuya sağduyulu yaklaşımıyla gerçekçi ve kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulmasıdır" dedi. 

Haberin Devamı

"POPÜLİZM AB’NİN SONU MU OLACAK?"

Yaşar Üniversitesi AB Merkezi Müdürü, Göç ve Güvenlik Jean Monnet Modülü Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Gökay Özerim ise son yıllarda küresel politikalarda popülist yaklaşımların artış gösterdiğine işaret ederek, AB ülkelerinde bu söylemlerin oy getirdiğini ancak AB’de bu yaklaşımın birliği bozma korkusunu ortaya çıkardığını söyledi. Türkiye’de de son günlerde en çok konuşulan konunun göç sorunu olduğunun altını çizen Özerim, “Göçün insani ve güvenlik boyutu var. Ama gün geçtikçe de ‘Acaba bize tehdit mi olacaklar’ düşüncesi var. Avrupa’da güvenlik konusu daha ağır basıyor. Hollanda’daki seçimlerde de göç konusu ön plandaydı" dedi.

“POPÜLİZM KUTUPLAŞTIRIR"

Popülizmin son 50 senede en fazla tartışılan kavramlar arasında olduğunu dile getiren Özerim, popülist liderlerin sıkı takipçi kitlesi olduğunu belirtti. Özerim, “Popülist liderlerin en fazla beslendiği yer kutuplaşma. Bu liderler toplumu dost, düşman, elit gibi kategorilere ayırır. Kesinlikle yanlış bir politik uygulama ama oy getirisi var. Bugün Türkiye’de Suriyeli göçmenlerle ilgili söylenen söylemlere de baktığımızda bu tarz söylemler var. Popülist liderler ulusal güvenliği, ekonomik güvenliği, kültürel güvenliği ve iç güvenliği tehlikede göstererek böylece bu söylemlerde oy toplayarak başarı elde ediyorlar. Son 10 senede popülist liderler görsel olarak da bu propagandalarına devam ediyor" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!