Gitarın Profesörü Ahmet Kanneci

Güncelleme Tarihi:

Gitarın Profesörü Ahmet Kanneci
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2017 17:43

Bugün başlayacak Uluslararası Antalya Gitar Festivali, ‘gitarın profesörü’ diye anılan Ahmet Kanneci’nin çabalarıyla altıncı yılına bastı.  Türkiye’nin dünyaca ünlü gitar virtüözü Kanneci festivali, müzik yaşamını ve gitar tutkusunu Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

KLASİK gitar denildiğinde Türkiye’de ilk akla gelen isim olan Ahmet Kanneci, 6 yıldır emek verdiği Uluslararası Antalya Gitar Festivali’yle kente ses, ritim, akor katıyor. ‘Gitarın profesörü’ olarak anılan Kanneci, Alirio Diaz’dan dinlediği Rodrigo’nun konçertosuyla aşık olduğu gitarı 40 yılda bir enstrümanın ötesine taşıyarak yaşayan bir varlık, bir felsefe haline getirdi. 

Gitarın Profesörü Ahmet Kanneci

ODTÜ’yü bitirdi, ama hiç mimarlık yapmadı. Lise son sınıfta bir resitalde dinlediği İspanyol gitarında dünya çapında ün yapan Alirio Diaz sayesinde aşık olduğu gitarın peşi sıra yürüdü.  Ahmet Kanneci, geçen yıl hayatını kaybeden Diaz’la kurduğu kırk yıllık sevgi bağını, “Ben ona usta anlamında ‘maestro’ derdim, o da bana ‘hijo’ yani oğlum derdi”  diye anlatıyor. Diaz başta olmak üzere Jose Tomas, İstemihan Taviloğlu gibi ustalarla yetişen ve çeşitli üniversitelerde gitar bölümlerinin ilk kurucusu olan sanatçı, yetiştirdiği çok sayıda öğrenciyle müzik hayatımızı zenginleştirdi, nitelik kazandırdı. Anadolu ritimlerini Latin müziğiyle sentezleyerek 700’den fazla konser veren gitarın büyük ustası, “Ülkemi temsilen konser vermek üzere gittiğim her yerde Atatürk’le ilgili bir sevgi cümlesi duymak, bazı ülkelerde onun büstüyle karşılaşmak gurur verici. ‘Sanatçı alnında ışığı ilk hissedendir’ diyerek yolumuzu açtığı için ona minnettarım” diyor.

Haberin Devamı

Gitarın Profesörü Ahmet Kanneci

Sanat yönetmenliğini yaptığınız Uluslararası Antalya Gitar Festivali 6 yaşına girdi. Bu yıl sanatseverleri nasıl bir festival bekliyor?

Festivali çok özverili çalışarak hazırlıyoruz. Bu işe çok özen gösteriyoruz. Çünkü hudutları kültürler belirler. Sahip çıkmazsak kimliğimiz olmaz. Antalya çok şahsiyetli bir şehir. Tarihiyle, turizmiyle, değişik yüzleriyle tam bir Akdeniz başkenti. Sanatımızı halkla buluşturabildiğimiz her imkan bizim için çok önemli. İlgiden çok memnunuz. Dünyanın en önemli yarışmalarından biri olan İtalya’daki Pittaluga’yı kazanan Eren Süalp, bu yılki açılış konserimizde çalacak. Ardından özel bir ses olan Sema Moritz ilk kez sadece gitar eşliğinde şarkı söyleyecek. Her gün izliyecinin karşısına sürprizlerle çıkacağız.

Haberin Devamı

Kurduğunuz Hacettepe Gitar Orkestrası (HÜGO) da bu festivalde sahne alacak. Öğrencilerinizle birlikte çalmak nasıl bir duygu?

Öğrencilerim artık çok iyi birer gitarcı oldular. Ben ömrümü gitar çalarak ve öğrencilerime yardımcı olarak geçiriyorum. Bu yıl festival, bizde çok derin bir anlam taşıyan bir günü de kapsıyor. 10 Kasım konseri için özel bir repertuar hazırlandı. Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan bir konser sunacağız. Büyük mücadelelerden çıkmış bir coğrafyada, yokluk içerisinde bir ülkede Atatürk, “Dünyanın en önemli eğitmenlerini bulun, konservatuar kurun” diye emir verdi.  Onun sanata verdiği değer böyleydi. Tıpkı onun istediği gibi, bugün ülkemizde dünya standartlarının üzerinde çok müzisyen var. Sanatımız zamana yenilmiyorsa eğer, başarmışız demektir. Bugün kalbimizin dayanmadığı bir sürü kötü olayın yaşandığı bir ortamdan sanatımız muhakkak etkileniyor. Ama aynı zamanda bu olayları tarihe de işliyor.

Haberin Devamı

Gitara hayran oluşunuz lise son sınıfta Alirio Diaz dinleyerek ve tanışarak başlıyor. Diaz size neler öğretti?

Alirio Diaz’ı dinlediğim ilk gün onunla tanışmak istedim. O gün Diaz, Rodrigo’nun gitar konçertosunu çalmıştı. Yanına gidip “Gitara aşık oldum” dedim. O da “Aşık olduysan yolu yarılamışsın” dedi. Diaz’la o gün başlayan bağ, geçen sene ölünceye kadar 40 yılı geçkin süre devam etti. Daha sonraki yıllarda Rodrigo ile de tanıştım. Aşık olduğum o konçertoyu nasıl bestelediğini kendisinden dinledim. Çok acıklı bir hikaye. Rodrigo’nun gözleri görmüyordu. O zaman eşi hamileymiş. Bekledikleri bebek ölü doğmuş. Rodrigo herkesin bildiği o hüzünlü gitar konçertosunu bu acıyla ortaya çıkarmış.

Haberin Devamı

Onur ödüllerinden dünyanın 4 bir yanında konserlere önemli başarılarla geçti yıllarınız. Unutulmaz bir anınız var mı?

Malaga’da bir festivalde, Alirio Diaz’a “Size çalmak istediğim bir şeyler var” deyince “Tamam sabah 5.00’te gel” dedi. Tedirgin bir şekilde kapıyı çaldım. Diaz takım elbisesini giymiş, kravatını bağlamış, beni bekliyordu. “Seninle rahatsız edilmeden sakin bir ders yapmak istedim” dedi. 17 Ağustos depremi olduğunda Venezuella’nın Candeleria köyündeymiş. Ankesörlü telefondan arayıp uçak bileti göndermek isteyince çok duygulandım. Bana ailem kadar yakın oldu. Şimdi oğluyla çalışmaya devam ediyoruz.

Gitara yeni gönül verenlere ne tavsiye edersiniz?

Haberin Devamı

İlgisini sanata yönlendirmemiş insan vardır, ama sanat ruhu olmayan bir insan yoktur. Kendi tecrübeme göre önce gitara aşık olmak, sonra da iyi hocalarla disiplinli bir çalışma gerekiyor.

Gitarın Profesörü Ahmet Kanneci

Uysal sahneye çıkacak

ODTÜ Antalya Mezunlar Derneği’yle birlikte düzenledikleri Uluslararası Antalya Gitar Festivali’yle ilgili bilgi veren Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Kültür sanat faaliyetlerinin kent yaşamının kalitesiyle doğrudan ilgili olduğu düşünüyorum. Gitar festivalimiz bu akşam saat 20.00’de belediyenin Kültür Salonu’nda Ahmet Kanneci, Sema Mortiz ve Eren Süalp’in açılış konseriyle başlayacak. Bütün sanatseverleri dinletileri takip etmeye davet ediyorum. İlginin yoğunluğu nedeniyle zaman zaman salon sıkıntısı çekiyoruz. Ama gelecek yıllarda yeni salonlarımız devreye girecek” dedi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!