Girit Festivali'ne büyük ilgi

Güncelleme Tarihi:

Girit Festivaline büyük ilgi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2018 16:47

Girit Festivali'ne büyük ilgi

Haberin Devamı

AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde, Belediye ile Giritliler Federasyonu tarafından 9'uncusu düzenlenen Uluslararası Giritliler Festivali'ne Türkiye'nin her yerinden 10 binlerce kişi katıldı. Festival kapsamında Davutlar Mahallesi'ndeki Sevgi Plajı'nda düzenlenen etkinlikler, büyük ilgi gördü.

Girit kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Giritliler Federasyonu'nun Kuşadası Belediyesi ile Aydın'ın Kuşadası ilçesinde bu yıl 9'uncusunu düzenlediği Uluslararası Giritliler Festivali, yurt içi ve dışından Girit kökenlileri bir araya getirdi. Cumartesi akşamı Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı'nda "Girit'ten Anadolu'ya" isimli fotoğraf sergisi, film ve belgesel gösterimleri ile başlayan şenlikler, akşam da İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı'nda Giritçe mani ve şarkıların seslendirildiği konserle sürdü. Bugün öğlen saatlerinde, Sevgi Plajı'nda başlayan festival şenliklerine ise Türkiye ve Girit'in yanı sıra Yunanistan, Lübnan, Libya ve Ürdün'de yaşayan Giritliler ile Girit kültürünü merak eden vatandaşlar ve Giritliler dernekleri katıldı. Şenlikler yapılan protokol konuşmalarından sonra Girit ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen Miktat Furkan Zeybetiko - Füzyon Dans, Davutlar-Güzelçamlı Folklor ekibi, Bornova Giritli ve Mübadiller Derneği Folklor ekibi, Turgutlu Köyü Folklor ekibinin gösterileri, gruplar ve solistlerin konserler, halk dansları gösterileriyle sürdü. Girit kültürünü yansıtan yemeklerin yapıldığı atölyele, el sanatlarından örneklerin sunulduğu stantlar kuruldu. Yazarlar Girit ve mübadele konulu kitaplarını imzaladı, okurlarıyla söyleşi yaptı.

'BARIŞ GELECEK'

Festivalde konuşan Kuşadası Belediye Başkanı CHP'li Özer Kayalı, Girit kültürünü korumak, yaşatmak ve geleceğe aktarmak amacıyla Kuşadası'nda bu yıl 9'uncu kez düzenlenen Uluslararası Giritliler Festivali'nin barış ve dostluk duygularını pekiştirdiğini söyledi. Başkan Kayalı, "Toplumumuzun içinde barınan değişik kültürleri yaşatmak bizim en önemli görevlerimizden biridir. Dünyayı güzellik kurtaracak. Ama bu güzelliği insanların birlikteliği yaratacak. Barış gelecek dünyaya. Dünyaya barış geldikten sonra, insanlar arasında hiçbir ayrım kalmadıktan sonra bugün bütün dünyada yaşanan savaşlar, çekişmeler hepsi bitecek. En önemli en yüce değer insan olacak. Bu tür etkinliklerle biz bunu sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

90 YAŞINDAKİ GİRİTLİ, ÜRDÜN'DEN FESTİVALE KATILDI

Giritliler Federasyonu Başkanı Yunus Çengel ise 9 yıl önce bir zeytin bahçesinde başlayan festivalin yurt içinden ve yurt dışından gelen Giritliler'in katılımı ile uluslararası bir etkinliğe dönüştüğüne dikkat çekerek şunları söyledi:

"Kültürümüzle ilgili unuttuklarımızı hatırlamak ve bir araya gelmek için dernekler kurduk, festivaller düzenledik. Festivallerde Türkiye'deki Giritli kardeşlerimizin unuttuklarını Girit'te yaşayan kardeşlerimiz gelerek bizlere hatırlattı. Ardından 14 Girit derneğini aynı çatı altında birleştirerek Giritliler Federasyonu'nu kurduk. Giritli Türkler ile Giritli Rumlar bir zeytin ağacının iki dalıdır ve Ege'nin barış denizi olması, bu iki halkın birlikte düzenleyeceği ortak etkinliklerle ve buluşmalarla mümkündür. Birbirini kaybeden ailelerin kavuşma yeri olan Giritliler Festivali'nde bu yıl Ürdün'de yaşayan 90 yaşındaki Tahsin Kridli amcamız büyük kavuşma için yanımızda yer aldı" diye konuştu.

Festivale Kuşadası ve Söke belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 10 bine yakın vatandaş katıldı.

Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!