GeriSeyahat Geziye katıl, doğaya yardım et
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Geziye katıl, doğaya yardım et

Geziye katıl, doğaya yardım et

Türkiye’nin önemli doğa alanlarını belirleyerek yola koyulan Doğa Derneği bu alanların korunması için aktif olarak 2003 yılından beri hizmet veriyor. Doğa Derneğiyle birlikte çalışan Doğa Turizm de Türkiye’nin en özel doğal alanlarına turlar düzenliyor. Doğa Turizm’in yeni projelerinden biri 2007 yılında başlayacak "Hedef: Sıfır Yok Oluş."

Bu proje kapsamında birçok canlı türünü görme fırsatı yakalayabilirsiniz. Ayrıca yeni yıl ve bayram programları sayesinde de hem doğayı keşfedebilir, hem de derneğe yardımda bulunabilirsiniz.

Doğa Turizm turlarını Türkiye’de uluslararası kriterlere göre belirlenmiş 305 önemli doğa alanına düzenliyor. Bu alanların en belirgin özellikleri Türkiye’nin en nadir bitki ve hayvan türlerini barındırıyor olmaları. Turlara katıldığınızda Likya orkidesinden dağ keçilerine, sakallı akbabalardan Sibirya kazlarına kadar pek çok canlıyla karşılaşabiliyorsunuz. Birecik Fırat Vadisi, Beypazarı Kirmir Vadisi, İzmir Gediz Deltası, Nallıhan Kuş Cenneti, Termossos Milli Parkı tur düzenlenen rotalardan bazıları.

Dernek, Doğa Turizm’le yaptığı gezi çalışmalarının karşılığını almaya başlamış. Doğa Turizm Müdürü Özgür Koç, derneğe üye olanların Birekcik’teki kelaynakların korunması başta olmak üzere pek çok projeye bağış yaptığını belirterek "Yolcular arasında Birecik’teki okullara kırtasiye ve giyecek yardımı yapanlar bile bulunuyor. Aslında geziye katılan herkes doğa için bir yardımda bulunmuş oluyor. Çünkü geziden elde edilen kazançlar Doğa Derneği projelerini desteklemek amacıyla kullanılıyor. Ancak daha önemlisi, gezilere katılan yolcuların Türkiye’nin doğası hakkında çok şaşırtıcı ve yeni bilgiler öğrendikleri için turlardan yepyeni yaşam görüşleriyle ayrılmaları" diyor.

Tüm turlarda olduğu gibi doğa turlarında da belirli bir rota izleniyor ve tesislerde konaklanıyor. Turların diğer turlardan farkı yol boyunca otobüste oturmak, rehberi dinlemek, yemek, içmek ve hatta alışveriş yapmak gibi aktiviteleri doğayı ve bölge kültürünü yaşatmak için bir fırsat olarak kullanılması. Turlar sırasında görev yapan dört rehberden biri profesyonel, diğeri doğa rehberi. Diğer iki rehber de gezilen bölgenin yerel halkı. Bu şekilde ziyaret ettiğiniz bölgelerin en ince ayrıntılarını öğrenmeniz hedefleniyor. Geziler sırasında yanınıza fotoğraf makinesinden başka özel bir şey almanıza gerek kalmıyor, çünkü teleskop ve dürbün gibi gerekli olan ekipmanı firma veriyor. Ayrıntılı bilgi için: (312) 437 01 49-(312) 448 09 56

33 GÜNDE 31 NOKTAYA TUR

Doğa Turizm, doğudan batıya, Karadeniz’den Akdeniz’e, dağların zirvesinden ovalara kadar tüm Türkiye’yi tanımak isteyenler için Atlas Dergisi ve Doğa Derneği işbirliğiyle Hedef: Sıfır Yok Oluş projesini başlattı. Pek çoğu daha önce hiç düzenlenmemiş "Hedef: Sıfır Yok Oluş" gezileri Türkiye’yi yakından tanımanızın yanı sıra nadir canlı türlerinin korunmasına katkıda bulunmanızı amaçlıyor. Proje dahilinde 2007 yılında 33 günde 31 ayrı noktaya turlar düzenlenecek. 10 rota üzerinde İzmir’in flamingoları, Trakya’nın gölleri, her yıl iki kere İstanbul’dan geçen kartallar, Sibirya kazları, Toy kuşları ve Muş’un karlı dağlarına kadar pek çok değişik yer görme imkanı bulacaksınız.

Bu proje kapsamında yapılacak turlar şunlar:

Gediz Deltası-Flamingo Cenneti (27-28 Ocak): Türkiye’deki ikinci en büyük flamingo kolonisini ve tepeli pelikanlarını görme şansı.

Meriç Deltası-Kuğu Gölleri (27-28 Ocak): Değişik kuş türleri, Sibirya kazları, ahlat ağaçları...

Boğaziçi-İstanbul Kartalları (22 Nisan): Günübirlik turda İstanbul’da yaşayıp belki de hiç dikkat etmediğimiz kartal, şahin ve diğer yırtıcı türlerini gözleme fırsatı.

Muş ve Bulanık-Anadolu Laleleri ve Telli Turnalar (18-19-20 Mayıs): Kırmızı lalelerden oluşan çayırları ve Türkiye’deki son on bir telli turnayı ve uçabilen en ağır kuş olan Toy kuşlarını görme şansı.

Munzur Milli Parkı-Ak Munzur Ak
(29-30 Haziran-1 Temmuz): Doğu Anadolu’nun meşe ormanları, Fırat’ın bozulmadan kalabilmiş son bakir kanyonları ve çok iyi korunmuş yaban hayatına doğru bir yolculuk.

Ağrı Dağı ve Doğubeyazıt-Nuh’un Gemisi’ne yolculuk
(27-28-29 Temmuz): Türkiye’nin en yüksek dağıyla tanışma fırsatı.

Doğu Karadeniz Dağları- En yaşlı ormanlar (30-31 Ağustos-1-2 Eylül): Dağ horozu, vaşak ve ayı gibi nadir canlıların yaşadığı topraklara düzenlenen gezide Türkiye’nin buzul gölleri, yayları, en hızlı akan dereleri gezilecek.

Konya Boz Dağ- Mevlana ve Yaban koyunları (24-25 Kasım): Türkiye’nin en görkemli ve nadir canlı türlerinden yaban koyunlarını ve Mevlana’nın evini aynı gezide görmeniz mümkün.

BAYRAM TURLARI

Doğa Turizm bayram ve yılbaşı için de hem farklı yerler görebileceğiniz hem de hiç görmediğiniz canlılarla karşılaşacağınız özel turlar hazırladı: 30 Aralık-3 Ocak Hasankeyf Ekspresi, 30 Aralık - 5 Ocak Kış Güneşi- Antalya, 30 Aralık - 3 Ocak İpek yolu- Beypazarı, Tuz Gölü, Kapadokya.

CEPTEN YARDIM

Doğa turlarına katılacak vaktiniz yoksa Doğa Derneği’ne cep telefonunuz aracılığıyla da yardımda bulunabilirsiniz. Kampanyayı desteklemek için "doga" yazıp Turkcell veya Avea’dan 3057’ye kısa mesaj göndermeniz yeterli. Her kısa mesaj karşılığında Türkiye’nin Doğa Fonu’na 5 YTL’lik bağış yapmış oluyorsunuz. Gönderdiğiniz mesaj ücreti 2 kısa mesaj olarak ayrıca ücretlendiriliyor.
False