GETOB Başkanı Bülbüloğlu'dan turizmde karamsar tablo

Güncelleme Tarihi:

GETOB Başkanı Bülbüloğludan turizmde karamsar tablo
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2017 17:09

GETOB Başkanı Bülbüloğlu'dan turizmde karamsar tablo

Haberin Devamı

Mustafa SARIİPEK/MARMARİS(Muğla), (DHA)- GÜNEY Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, ülkeler arasındaki siyasi ve diplomatik krizlerin turizmi çok ciddi etkilediğini belirtip, Türkiye genelinde  turizm girdilerinin geçen yılı yakalamasının bile büyük başarı olacağını söyledi.
GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu, Almanya Berlin şehrinde 8- 12 Mart tarihleri arasında düzenlenen ITB Turizm Fuarı'nı DHA'ya değerlendirdi. Ülkeler arasındaki siyasi ve diplomatik krizlerin turizmi çok ciddi etkilediğine dikkati çeken Bülbüloğlu, şöyle dedi:
"Almanya ve Hollanda ile yaşanan diplomatik kriz, artık hükümetler arasından halka da yayıldı. Türkiye genelinde  turizm girdilerinin geçen yılı yakalaması bile büyük başarı olur. Özellikle turizmimizin ikinci ve üçüncü sıralarında yer alan Hollanda, Belçika, Almanya gibi orta Avrupa pazarı ülkeleri çok önemli. Biz iki sene öncesine kadar dünyada en fazla turist ağırlayan 6'ncı ülkeydik. İki seneden beri de ciddi sayıda turist kaybediyoruz. Sadece geçen yıl, ülkemize yaklaşık 10 milyondan daha az turist geldi. Bu durum konaklama sektörü yani biz turizmcilerden kaynaklanmıyor. Bizim doğa ve coğrafyamızda bir değişiklik yok. Hatta tesislerimizi yenileştirip, daha da iyileştirmeye çalışıyoruz. Artık kar yapmayı bile bir kenara bıraktık. Sektör ve turizm dünyasından, bu trafiğin içinden kopmamak için kar yapmaktan vazgeçip, 'yeterki turist gelsin' diyoruz. Ama maalesef gelmiyor. Bu da tamamen hükümetler arasındaki krizlerden kaynaklanıyor."
"YÜZDE 40 DÜŞÜŞ VAR"
Önceki yıllarda Türkiye'ye gelen turist sayısı 36 milyon kişiyi bulduğunu hatırlatan Bülbüloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sayı geçen sene 22- 23 milyon kişilerde kaldı. Sadece Ukrayna'dan gelen turist sayısında artış oldu. Ege Bölgesi'ni karşılayan kaynak İngiltere pazarı. Burada da 2,5 milyon kişiden 1 milyon 600 binlere geriledik. Türkiye'ye gelen bir 1 milyon 600 bin kişinin yaklaşık 900 bini Muğla'ya, bunun da önemli bir kısmı Marmaris'e gelir. Buradaki turist sayısında bile ciddi bir düşüş var.  Ülke çapında Alman ve Hollandalı turist sayısında geçen yıla oranla yüzde 40- 45 oranında bir düşüş var. Turizmci olarak umut satıyoruz.  Dilimizde sürekli barış sözcükleri var. Hollanda'dan bizi ziyaret edecek turistlerimizin de biz turizmcilerin de dili aynı. Dünyada turizmin dili aynı. Çünkü aynı şeyleri konuşuyoruz. Aslında hep birlikte hayal satıyoruz. Bunları da aşacağımıza inanıyoruz. Gerçeği söylemek gerekirse Türkiye olarak turizmin en dip noktasına geldik ama ne olursa olsun bir çıkış bulacağız diye düşünüyorum. Bunu yakalamak seçimlerden sonra mı olur, yazın ortasında mı olur ama hem iç ve hem dış pazarda umudumuzu kaybetmiş değiliz."
"RUSYA TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR OYUNCU"
Bülbüloğlu, Rusya'dan Türkiye'ye yaklaşık 4- 4.5 milyon bandında misafir geldiğini ifade ederken, "Geçen sene hemen hemen hiç gelmedi. Rusya'nın tekrar oyuna girmesi ile biraz olsun özellikle Antalya bölgesi canlanacak. Marmaris ve yöresine de iyi zamanında ortalama 220 bin Rus geliyordu. Charter seferi olmayınca geçen Marmaris'e de neredeyse 'yok' denecek kadar turist geldi. Tarifeli uçaklarla bu iş yürümüyor. Buradan THY ve Anadolu Jet'e de çağrıda bulunuyorum. Defalarca kendilerini ziyaret ettim. İngiltere'den Dalaman bölgesine mutlaka tarifeli uçak konulması gerektiğini söyledim. Bu turizm ve devlet politikası içinde olmalı. Anadolu Jet'in mutlaka Karadeniz Bölgesi ile Adana, Eskişehir gibi illerimizden yazın seferler koyması lazım ki turizmci biraz daha canlansın ve bir şeyler yapabilsin" dedi.
"TÜRKİYE'DEKİ GÜVENLİK KONUSU İNGİLTERE'DE FAZLA GÜNDEME GETİRİLMİYOR"
Marmaris'te en önemli kaynak pazarının İngiltere olduğunu hatırlatan Bülbüloğlu, şunları söyledi:
"İngiltere pazarındaki eksiler öyle yüzde 45'lerde değil yüzde 15-20 bandında. Esas umut burada artıyor. Çünkü İngiltere paund bazında sadece Türkiye ile kontrat yapıyor ki bu da bizim lehimize oluyor. Diğer misafir gönderdiği bütün ülkelere Euro ile kontrat yapıyor. Pound -Euro paritesinde yaklaşım bizim elimizi güçlendiriyor. Ülkemizde paket turda bin pounda satılan bir tatil, eşdeğeri İspanya'da yarım pansiyon olarak 2 bin pound. Türkiye'deki güvenlik konusu İngiltere'de fazla gündeme getirilmiyor. Onlar hala Trump ve 'Avrupa Birliği'nden nasıl çıkarız?' konularıyla uğraşıyorlar. Türkiye siyaseti gündemlerinde olmadığından sıkıntılarımız halka yayılmamış durumda. İngilizler hala Dalaman bölgesinde, özellikle Marmaris'te çok güzel bir tatili çok ekonomik olarak yapabileceklerini biliyorlar. İspanya'nın çok dolu olması, fiyatlarını yükseltmesi, Yunanistan'daki tarihindeki en önemli artış yüzde 4'ü üst üste koyduğumuzda bizim Mart ve Nisan'dan sonra ciddi bir rezervasyon alacağımızın bir işareti olarak görüyorum. O nedenle umutluyuz."
"KÜÇÜK PAZARLARDAN ARTIŞ BEKLİYORUZ"
Bülbüloğlu, turizmciler olarak çok uğraştıklarını anlatırken, özellikle Ocak ayındaki Hollanda'daki Utrecht Fuarı'ndan sonra Almanya'daki ITB Berlin Fuarı'na gelinceye kadar Almanya'dan Dalaman'a çok ciddi uçak seferlerinin konulmasına vesile olduklarını bildirdi. Bülbüloğlu, "Ama tur operatörleri, bunların hepsini 'Talep yok' diyerekr, iki gün önce iptal etti. Bu iptalin fiyatla ilgisi yok. Çünkü bu rakamlara dünyanın hiçbir yerinde tatil yapma imkanı yok. Bu pazarlarda çok ciddi kaybımız olacak. Küçük pazarlarımızda artış bekliyoruz. Ukrayna, Rusya ve İsrail turist sayımız artar. İran ile de siyasi krizimiz var ve orada da charter uçuşlarını yasakladılar. Sadece tarifeli seferlere izin veriyorlar. Dolayısıyla istesek de orada uçak yokluğundan arzımız olamıyor" diye ekledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!