(geniş haber) Bakan Akdağ (Azeri Bakanın İstanbul'da ölümü) "Durumu son derece ağırdı"

Güncelleme Tarihi:

(geniş haber) Bakan Akdağ (Azeri Bakanın İstanbulda ölümü) Durumu son derece ağırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2017 16:00

(geniş haber) Bakan Akdağ (Azeri Bakanın İstanbul'da ölümü) "Durumu son derece ağırdı"

Haberin Devamı

Yaşar  KAÇMAZ / İSTANBUL,(DHA) Sağlık Bakanı Recep Akdağ , İstanbul'da hayatını kaybeden Azerbaycan Enerji Bakanı Natık Aliyev'le ilgili açıklama yaptı.

"KARDEŞİMİZİ TÜRKİYE'DE TEDAVİYE GETİRDİK"
Akdağ, Beyoğlu'nda katıldığı 'Sağlık Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı' öncesinde konuştu. Bakan Akdağ, “Olayın şu tarafını biliyorum yalnızca; bizden birkaç gün önce Azerbaycan tarafından bir talep oldu. Bu talep üzerine biz buradan ambulans uçağımızı götürdük ve o değerli bakanımızı, kardeşimizi Türkiye'de tedaviye getirdik. Ama çok ağır bir durumda gelmişti Türkiye'ye. Durumu son derece ağırdı. Şu anda bendeki malumat bu" diye konuştu.

SMA HASTALARININ DURUMU
Bakan Akdağ, SMA hastalarıyla ilgili soruyu da yanıtladı. "İlaçlardan faydalanması planlanan 114  SMA hastası vardı. Sağlık Bakanlığı SGK ile yazışmalar yaptı. Bu hastaların kimler olduğu ne zaman açıklanacak?" şeklindeki soru üzerine Bakan Recep Akdağ şu şekilde cevap verdi: Sağlık Bakanlığı olarak bu hususta gerekeni yaptık. Bir bilimsel komisyon topladık, bu bilimsel komisyon önce ilacın doğrudan etkili olduğunun gösterildiği 31 kişilik bir gruba ilacın verilebileceğine kanaat getirdi. Biz bunu Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirdik. İkincisi o 114'ün içinde 31'in dışında yine SMA1 olan, firmanın çeşidi itibariyle doğrudan araştırma yapmadığı ancak etkili olduğunu ifade ettiği diğer bir grubu da yine bakanlıkta uzmanlarımız arkadaşlarla beraber değerlendirdiler. Erken erişim sistemi diye bir kural var. Biliyorsunuz bu bahsedilen ilacın Türkiye'de ruhsatı yok. Ruhsat başvurusu da yok üstelik. Bu çok enteresan. Biz firmaya gel Türkiye'ye ruhsat başvurusunda bulun diyoruz, ruhsat başvurunda bulunmuyor. Hala bulunmuş değil. Size de enteresan gelmiyor mu bu? Yani bu mesele kamuoyunda  bu şekilde  sürekli olarak konuşuluyor, gündeme getiriliyor ama ilgili ilaç Türkiye'de ruhsat almak üzere ruhsata gelmiyor. Dolayısıyla Türkiye dışında bazı ülkelerde de firmanın 'erken erişim sistemi' diye bahsettiğimiz tanımlama içerisinde, ruhsat olmamasına rağmen şu çocuklara ilaç kullanılabilir dediği ikinci grupla beraber 114 kişi olmuş oldu. Biz bu kişileri Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirdik. Sosyal Güvenlik Kurumu bu konuyu değerlendirecek ve bu hususta bir karar verecek

"O NOKTADAN SONRA BİZİM GÖREVİMİZ BİTER"
Bakan Akdağ "Bu 114 kişi belirli mi" sorusuna ise  “Tabi ki belirli. O noktadan sonra bizim görevimiz biter. Sosyal Güvenlik Kurumu meseleyi değerlendirecek, firmayla görüşecek, ilacın temin edilmesi hangi şekilde gerçekleşecekse o şekilde temin edecek"  yanıtını verdi.

(FOTOĞRAF)
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!