Geleneksel oyunların oynandığı köyden referandum startı

Güncelleme Tarihi:

Geleneksel oyunların oynandığı köyden referandum startı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2017 15:20

Geleneksel oyunların oynandığı köyden referandum startı

Haberin Devamı

UŞAK'ın merkeze bağlı Eğlence Köyü'nde asırlardır düzenlenen başta 'yüzük bulma' oyunu olmak üzere çeşitli orta oyunları sayesinde gelenekler gelecek nesillere taşınıyor. Referandum çalışmalarına Eğlence Köyü'nde start veren Uşak Belediye Başkanı AK Partili Nurullah Cahan, referandum için 'evet' çağrısı yaptı.

Uşak'taki soğuk kış gecelerinde her hafta cumartesi günü köy odasında toplanan 7'den 70'e vatandaşlar, yöresel tatlardan oluşan yemeklerin yenmesinin ardından sohbet havası içinde köyün sorunlarını tartışıyor. Ardından 2 gruba ayrılan köylüler, asırlardır devam ettirilen 'yüzük bulma oyunu' oynuyor. Bu sefer dün (pazartesi) düzenlenen gecenin davetlisi, Uşak Belediye Başkanı AK Partili Nurullah Cahan ve AK Partili belediye meclis üyeleri oldu.

Anadolu kültüründe olan yarenlik ve orta oyunlarının köy sakinleri tarafından yaşatılmasının gelecek nesiller adına çok önemli olduğunu vurgulan Cahan, "Bu etkinlikler gençleri ve yaşlıları bir araya getiriyor. Hem geçmiş geleceğe taşınıyor hem de yaşlılarımızla gençlerimiz kaynaşıyor. Köylülerimiz tarafından bu tür sosyal etkinlikler yaşatılarak gelenek ve göreneklere sahip çıkıldığı için tüm kardeşlerimi kutluyorum. Bizleri en iyi şekilde ağırladıklarından dolayı şükranlarımızı sunuyorum" dedi.

BAŞKAN REFERANDUMA DEĞİNDİ

Anayasa referandumuna da değinen Cahan, Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük bir devlet ve güçlü bir millet olduğunun altını çizdi. Başkan Cahan, "15 Temmuz'da yaşanan elim hadise hepimizin malumu. Devlet olmadıktan sonra milletin rahat huzur görmesi mümkün değil. Rabbim devletimizi başımızdan eksik etmesin. Yaklaşan referandum çalışmalarımızın startını Eğlence Köyü'nden verdik. Uşak olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Hızlı yürütmeyi sağlayabilmek ve günün şartlarına en uygun modeli seçerek vesayeti ortadan kaldırmak için 16 Nisan'da halk olarak görev bizde. Eğlence köyümüzdeki kardeşlerimizle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine 'evet' diyerek 16 Nisan gecesi devletimiz ve milletimiz adına en doğru kararı vermiş olacağız" diye konuştu.

Bu tür gecelerde köylülerin birlik ve beraberliklerini pekiştirdiklerini ifade eden Köy Muhtarı Mustafa Çetin ise, "Bu gelenekler gençlerle yaşlılar arasında muhabbeti, sevgiyi ve dostluğu geliştiriyor. Köyde birlik, beraberliği sağlıyor. İnşallah bu gelenek gençlerimiz tarafından asırlar boyunca yaşatılır. Davetimize katılan Belediye Başkanımız Nurullah Cahan'a ve meclis üyelerine teşekkür ediyoruz" dedi.

Yavuz KUŞDEMİR / UŞAK, (DHA)

FOTOĞRAF

=====KUTU=====

ASIRLARDIR YAŞATILAN YÜZÜK OYUNU

Yüzük oyunu bir yüzük, 11 mendil ve bir yüzük çubuğuyla oynanır. Bu oyun için oyuncular ikiye ayrılır. Yüzüğü saklayacak takımın oyuncusu isteğe bağlı yüzüğü mendilin altına saklayabilir ya da yüzüğü en son takım arkadaşına gizlice verir. Karşı taraf oyuncuları aralarında tartışarak yüzüğün hangi mendilin altında olduğunu bulmaya çalışır. Önce ilk 2 mendilde yüzük bulunmaya çalışılır. Yüzük bulunmazsa 2 mendile daha yüzük saklanılır. Daha sonra yerde 4 mendil kalıncaya kadar boş mendiller seçilmeye devam edilir. Bu mendillerden birinde yüzük çıkarsa yerdeki mendil adedince yüzük saklayan takım sayı alır. Eğer yüzük bulunmazsa son 4 mendilde seçim yapılır ve puanlar mendil adedine göre alınır. Önceden kararlaştırılan sayıya ulaşılıncaya kadar oyun bu şekilde devam ediyor. Gece, yüzük bulma oyunun ardından oynanan Kantar, tütün kıyma oyunları, köy odası oyunları, 18 çekme manileri ve davul zurna eşliğinde gece yarısına kadar devam eder. Oyunlarda kaybedenleri ise yüzleri güldüren cezalar bekler.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!