Geleceğin şehirlerinin itici gücü insan sermayesi olacak

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin şehirlerinin itici gücü insan sermayesi olacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2011 00:00

Geleceğin şehirlerinde ekonomiden eğitime, çevreden sosyal hayata kadar her alanda zekice tasarlanmış, insanları mutlu edecek çözümlere ihtiyaç olacağını belirten Netcad Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Savacı, “Kentsel gelişmenin itici gücü, insan sermayesi, eğitimi ve çevresel duyarlılıklar olacak. Birçok çözüm, elektronik ortamda planlanacak” dedi.

Haberin Devamı

KENTLERİN dijital dönüşüm odağının bilgi iletişim teknolojileri olmaya devam edeceğini belirten Netcad Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Savacı, “Ancak kentsel gelişmenin itici gücü, insan sermayesi, eğitimi ve çevresel duyarlılıklar olacak” dedi.
Daha az sürpriz yapan toplu taşım araçları, zamanında toplanan çöpler, planlı bir şekilde tamamlanan, yenilenen altyapı   gibi bir çok çözümün elektronik ortamda planlanacağını ifade     eden Savacı, geleceğin şehirlerini anlattı.
Geleceğin şehirleri düşünüldüğünde hangi kıstaslar öne çıkacak? Geleceğin şehirlerini oluşturan ana noktalar neler olacak?

Akıllı ekonomi

- Avrupa’da üç üniversite tarafından akıllı şehirleri tanımlamak ve ölçmek için yapılan araştırmada altı kıstas ele alındı. Geleceğin şehirlerini belirleyecek olan kriterlerin bunlar olacağı aşikar. Bu kıstaslar, akıllı ekonomi, akıllı hareketlilik, akıllı çevre, akıllı insan, akıllı yaşam ve akıllı yönetim.
Geleceğin şehirlerinin “kentsel performansını” sadece fiziki sermayenin ihtişamı değil, aynı zamanda bilgi iletişiminin ve toplumsal altyapının uygunluğu ve kalitesi belirleyecek.

Haberin Devamı

Nüfus oranı yüzde 60

Geleceğin şehirlerinde hangi başlıklar önem kazanacak?
- Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusunun kentlerde yaşayan oranı 1950 yılında yüzde 29, 2005 yılında yüzde 50. 2030 yılında ise kentsel nüfus oranının yüzde 60’a ulaşacağı öngörülüyor. Ancak gerçekten de kaynakların etkin kullanımı her zamankinden daha önemli olacak. Fransız iktisatçı Philippe Bocquier, kentleşme üzerine yaptığı araştırmada, 2030 kentsel nüfus oranının Birleşmiş Milletler’in öngörülerinden farklı olarak yüzde 50 civarlarında kalacağını söylüyor. Kente göçte umduğunu bulamayan nüfusun bunda etkili olacağını ortaya koyuyor. Kentlerin dijital dönüşümünün odağı belki Bilgi İletişim Teknolojileri olmaya   devam edecek, ancak kentsel gelişmenin itici gücü, insan sermayesi, eğitimi ve çevresel duyarlılıklar olacak.
Daha az sürpriz
Geleceğin şehirleri için önem kazanacak çözümler neler olacak?
- Geleceğin şehirlerine insan odaklı bakmak gerekiyor. Refah seviyesini yükseltmek için şehirlere gelen insanlar kentlerin nimetlerinden faydalanmak istiyorlar. Ekonomiden eğitime, çevreden sosyal hayata kadar her alanda zekice tasarlanmış, insanları mutlu edecek çözümlere ihtiyaç olacak. Daha az sürpriz yapan toplu taşım araçları, zamanında toplanan çöpler, planlı bir şekilde tamamlanan, yenilenen altyapı gibi bir çok çözüm elektronik ortamda planlanacak.

Haberin Devamı

Toplanmamış çöp gibi sorunlara bir iki tıkla ulaşılıyor

Geleceğin şehirleri açısından şehir yönetiminde sistematik yapılar nasıl bir önem kazanıyor? Bu doğrultuda nasıl bilgi sistemlerinin hayata geçirilmesi ve yönetilmesi gerekiyor?
- Şehir yönetimindeki süreçlerin elektronik olarak işlemesi gerekiyor. Netcad olarak yerel yönetimlerin hizmetine sunduğumuz şikayet takibi uygulaması, internet üzerinden ruhsat başvurusu, takibi ve sonuçlandırılması gibi örneklerin çoğaltılması gerekiyor. Vatandaş, bulunduğu çevreyi daha yaşanabilir bir hale getirmek için, fark ettiği olumsuzlukları coğrafi tabanlı istek/şikayet uygulamasını cep telefonundan kullanabiliyor. Bir çukur, uygun olmayan yapılaşma, toplanmamış çöp, bozuk bir kaldırım gibi isteklerini bir iki tıkla sorumlularına ulaştırabiliyor. İşin yerel yönetimler tarafı da teknolojinin nimetlerinden faydalanıyor. Sınıflandırılmış ve coğrafi olarak konumlandırılmış vatandaş talebi, otomatik olarak doğru muhattabına ulaşıyor. İlgili kişinin gelen mesajı ekiplere yönlendirmesi ve ekiplerden gelen çözüm bilgisinin vatandaşa ulaştırılmasına kadar geçen süreçler elektronik ortamda tamamlanıyor. Toplu taşım araçlarının duraklarını, güzergahlarını, kalkış varış saatlerini, harita üzerinden, mobil cihazlarıyla takip edebilen vatandaşlarımızın hayatları bir nebze daha kolaylaşmış oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!