Gediz Havzası'nın çamuru masaya yatırıldı

Güncelleme Tarihi:

Gediz Havzasının çamuru masaya yatırıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2017 15:30

Gediz Havzası'nın çamuru masaya yatırıldı

Haberin Devamı

İZMİR'de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) adına Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen 'Gediz Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanma Projesi' çalıştayı sona erdi.

Kaya Termal Otel'de gerçekleştirilen 'Gediz Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanma Projesi' çalıştayının kapanış toplantısı yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) adına Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen 'Gediz Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanma Projesi' kapanış toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik ve Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Ayşe Filibeli katıldı.

Atıksu arıtma tesislerinde biriken çamurların bertarafına yönelik yapılacak çalışmalar hakkında konuşan Prof. Dr. Ayşe Filibeli, "Bu proje kapsamında Gediz Havzası'ndaki mevcut ve planlanan evsel/kentsel ve endüstriyel atık su tesislerinde oluşan arıtma çamurlarının çevre ile uyumlu ekonomik ve ekolojik açıdan uygulanabilir işleme, yararlı kullanım ve nihai bertaraf edilmesini sağlamak üzere arıtma çamuru yönetiminde alternatif çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gediz Havzası'ndaki mevcut, inşaat, planlanan evsel, kentsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerinde oluşan va oluşması beklenen arıtma çamuru miktarının tespit, arıtma tesislerinin tasarımı aşamasında arıtma çamuru miktarını azaltıcı proseslerin seçilmesi ve arıtma çamurunun susuzlaştırılması prosese dahil edilmesine yönelik planlamanın yapılması, oluşan ve oluşacak arıtma çamurlarının işlenmesi, yedinden kullanımı, gere kazanımı ve bertaraf edilmesi ile ilgili sorunların belirlenerek çözüm önerilerinin ve yol haritasının oluşturulmasıdır. Proje kapsamında Gediz Havzası'ndaki evsel, kentsel ve endüstriyel tesislere belirlenerek bu tesislerde oluşan arıtma çamuru miktarı hesaplanmıştır. Havzada mevcut tüm atık su arıtma tesislerinde uygulanan atık su arıtma ve arıtma çamuru işleme bertaraf yöntemleri incelenmiştir. Havzada oluşan arıtma çamuru özelliklerinin belirlenmesine yönelik çamur keki numunelerinin alınması ve karakterizasyou çalışmaları yürütülerek elde edilen sonuçlar mevcut mevzuat kapsamında değerlendirilmiştir. Arıtma çamurlarının geri kazanım ve nihai bertaraf edilmesinde kullanılabilecek tesisler belirlenmiştir. Elde edilen bu bilgiler dikkate alınarak Gediz Havzası'nda oluşan arıtma çamurlarının yönetimi için tesislerde oluşan çamur miktarının azaltılmasına yönelik yaklaşımları da içeren alternatif senaryolar oluşturularak maliyet analizleri yapılmıştır. Gediz Havzası'ndaki evsel, kentsel ve endüstriyel tesisler için gelecek projeksiyonları da dikkate alınarak uygulanabilecek arıtma çamuru yönetim planı hazırlanmıştır" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!