Gazi’nin zararı 700 milyon TL

Güncelleme Tarihi:

Gazi’nin zararı 700 milyon TL
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2013 00:00

YÖK’ün internet sitesine yapılan saldırı sonrasında gündeme gelen Gazi Üniversitesi’nin arazi sözleşmelerinden 700 milyon liraya yakın zarar ettiği iddia edildi.

Haberin Devamı

YÖK’ün internet sitesine yılbaşı gecesinden sonra bir kez daha saldıran RedHack, Gazi Üniversitesi’nde eski rektör Kadri Yamaç döneminde yaşanan arsa krizini de yeniden gündeme taşıdı.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, belgelerde yer alan iddiaları ve arsaların son durumu hakkında Ankara Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Rıza Ayhan döneminde açılan davayla arsaların üniversiteye geri verildiğini söyleyen Büyükberber, şu bilgileri verdi:

MAHKEME SÖZLEŞMEYİ YOK SAYMIŞ

Atatürk Orman Çiftliği arazisinden 1982 yılında Tıp Fakültesi hizmetinde kullanılmak üzere dönemin cumhurbaşkanı Kenan Evren imzası ile çıkan 2547 sayılı yasa ile Çukurambar’daki arazinin yanı sıra dört parça arsa daha Gazi Üniversitesi’ne tahsis edilmiş. 2006 yılında Kadri Yamaç döneminde bu beş arsa Kuzu İnşaat’a öğrenci yurdu, rezidans, iş merkezi ve ofis karşılığında verilmiş. Kuzu İnşaat Çukurambar’daki arsa için AOÇ’ye 5 milyon 400 bin TL yatırmış. 2010 yılında bu sözleşme mahkeme kararıyla yok sayılmış ve beş arsa üniversiteye yeniden devredilmiş.

Haberin Devamı

YENİ BİNALARA KARŞILIK DEVREDİLMİŞ

2010 yılının 10. ayında Rıza Ayhan döneminde bu beş arsa, üniversitenin Ders Aletleri Yapım Merkezi arsasına yeni yapılacak binalar, yeni Hukuk Fakültesi ve Gölbaşı’na yapılacak Sanat Tasarım Fakültesi karşılığında TOKİ’ye devredilmiş. TOKİ arsalar karşılığında üniversitemize değeri 99 milyon TL’yi bulan binalar yapacak. Sözleşme gereği binaların yapımı tamamlandıktan sonra kesin hesap yapılarak mahsuplaşılacak. Ders Aletleri Yapım Merkezi arsası üzerine yapılacak binalar imar durumundan dolayı ihalesi yapılmış ancak inşaata başlanılamamıştır. Hukuk Fakültesi inşaatına da başlanılamamış ancak, Gölbaşı’nda yapılacak Sanat Tasarım Fakültesi inşaatı devam etmektedir.”

ORTALIĞI BİRBİRİNE KATARDIK

“Araziler, üniversitenin döner sermaye gelirleriyle alınsaydı ortalığı birbirine katardık diyen Büyükberber, “Zamanında AOÇ’den alınıp üniversiteye verilen bir arazi. Şu anda devletin arazisi, yine devletin bir kurumu tarafından değerlendiriliyor. Söz konusu semtlerde üniversite olarak büyümek de mantıklı değil. Kampüsümüzün etrafı bizim için çok daha değerli. Yeni binalara çok ihtiyacımız var. 80 bin öğrencinin 60 bini kampüs içinde, 370 dönüm arazide duruyor. Çoğu bölümlerde sınıf yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

ARSALARIN BEDELİ 800 MİLYONU BULUYOR

Gazi Üniversitesi tarafından kampüs ve eğitim binalarının yapımı karşılığında TOKİ’ye devredilen arazilerden sadece biri olan Çukurambar Mahallesi’ndeki 57 bin 788 metrekarelik arsa, geçtiğimiz günlerde 275 milyona Türkerler ve Gestaş iş ortaklığına satılmıştı.
Arsalarla ilgili son durumu değerlendiren emlak uzmanları, Gazi tarafından TOKİ’ye devredilen arazilerin toplam değerinin Türkerler ve Gestaş’a satılan arazilerle birlikte 800 milyon lirayı bulduğunu söylüyor. Emlak uzmanları, arsalar karşılığında Gazi Üniversitesi’nin eğitim binasının 99 milyon lirayı bulması durumunda üniversitenin zararının 700 milyon lirayı bulabileceğini iddia etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!