Gazeteciler Konfederasyonu’ndan Ceza Açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Gazeteciler Konfederasyonu’ndan Ceza Açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2015 16:41

Gazeteciler Konfederasyonu, Basın İlan Kurumu’nun (BİK), İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın yaşamını yitirdiği 31 Mart’taki rehin alma eylemine ilişkin fotoğrafları yayımlayan 39 gazeteye 1 ile 12 gün arasında ilan kesme cezası vermesiyle ilgili açıklama yaptı.
Basın İlan Kurumu’nun, savcı olayına ilişkin yayın yasağını delen gazetelere yargısal anlamda herhangi bir hüküm verilmeden ceza vermesinin doğru olmadığı belirtilen açıklamada, "Basın İlan Kurumu, kamu ilanlarını belli kriterler çerçevesinde yazılı basına dağıtan bir kamu kurumudur. Böyle bir kamu kurumu, herhangi bir şikayet olmaksızın resen hareket edip yargının görevini üstlenemez. Gazeteler, Anayasal çerçevede ve mevcut Basın Kanunu kapsamında etik kurallar da dahil olmak üzere belli kriterlere göre yayın yaparlar ve bu kurumları yayınlarından dolayı cezalandırma makamı sadece ve sadece mahkemelerdir. Basın İlan Kurumu ise ancak hak ihalleleri konusunda şikayet olduğunda cezai işlem uygulayabilir” ifadelerine yer verildi.
Basın İlan Kurumu’nun yanlış bir karara imza attığına dikkat çeken açıklamada, şöyle denildi;
“Çağlayan Adliyesi’nde yaşanan olayla ilgili herhangi bir şikayet beklemeksizin, resen harekete geçen ve kendisini hem savcı, hem de hakim yerine koyarak 39 gazeteye 1 ile 12 gün arasında ilan kesme cezası veren Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu, ne yazık ki yanlış bir karara imza atmıştır.
Türkiye genelindeki 8 gazeteciler federasyonu ile bu federasyonlara üye 86 gazeteciler cemiyeti ve basın meslek örgütünü temsil eden Gazeteciler Konfederasyonu olarak; bugüne kadar basını destekleyen birbirinden önemli yeniliklere imza atan Basın İlan Kurumu yönetimini, bu kararını gözden geçirmeye davet ediyoruz. Unutulmamalıdır ki; yasalar ve basın etiğine uygun yayın yapmayan kurumların cezalandırılması Basın İlan Kurumu’nun değil, hukuk devleti olan ülkemizde mahkemelerin yetkisindedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!