ABD’li sözcüden ilginç 'Türkiye' yanıtı

Güncelleme Tarihi:

ABD’li sözcüden ilginç Türkiye yanıtı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2016 22:53

IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü ABD’li Albay Christopher Garver, Suriye’nin Menbiç kentinden kaçan IŞİD militanlarının Türkiye’ye geçip geçmedikleri yönündeki soruya “Bunu tartışmak istemiyorum” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

AA’nın haberine göre; Garver dün Bağdat’tan telekonferans yöntemiyle Pentagon’daki gazetecilerin sorularını yanıtladı. Garver, Suriye’de PKK bağlantılı YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin 12 Ağustos’ta IŞİD’den aldıkları Menbiç’teki operasyonlarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Garver, yüzlerce IŞİD militanının kentten kaçtığını ancak ABD’nin birlikte çalıştığı sahadaki güçlerin sivil kayıplarına yol açmamak için rehinelerle hareket eden konvoya müdahale etmediğini söyledi.

ABD'li Albay, Menbiç'in Suriye Demokratik Güçleri tarafından ele geçirileceğinin anlaşılmasının ardından 100-200 kadar IŞİD'linin otomobil ve kamyonlarla kentten kaçtığını belirtti.

'TÜRKİYE' SORUSUNA YANIT

"Kaçanlar Türkiye’ye mi kaçtılar, yoksa Suriye içindeler mi?" sorusu üzerine ise Garver, “Bunu tartışmak istemiyorum. Kuzeye doğru gittiler. Açıklamamı bu şekilde bırakacağım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Garver, “Türkiye sınırından hâlâ bazı geçişlerin olduğunu düşünmüyor musunuz?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Menbiç, uzun zamandan beri IŞİD’in Suriye’ye girip çıktığı bir ceptir. Biz bunun kapanmasının zor olduğunu biliyoruz. Açık sınırları olan bir ülkenin sınırlarını tamamen kapatması çok zordur. Fakat içeriye giren savaşçıların sayısında ciddi bir düşüş söz konusu. Daha önce sayının ayda 2 bin civarında olduğunu düşünüyorduk. Şimdi ise ayda 200 ila 500 arasına gerilediğini düşünüyoruz. Net bir düşüş var fakat bu sayıyı sıfıra indirdiğimizi söylemiyorum.”

Associated Press'e konuşan bir ABD'li askeri yetkili, Menbiç'ten kaçan IŞİD mensuplarından bazılarının hali hazırda Türkiye'ye geçmiş olabileceğini iddia etmişti. İsmi açıklanmayan yetkili, teröristlerin birçoğunun ise halen Suriye'de olduğunu belirtmişti.

RUS UÇAKLARININ İRAN’DAN KALKMASI

Garver, İran'dan havalanan Rus savaş uçaklarının Suriye'deki hedefleri vurmasına ilişkin soruları da cevapladı.

Rusya’nın hedeflere saldırmadan önce koalisyon güçleriyle uçuş güvenliğine yönelik yaptığı anlaşma gereği haber verdiğini vurgulayan Garver, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Ruslar, daha önce de yaptığımız gibi uçuş güvenliği anlaşmamız gereği koalisyon güçlerini haberdar ettiler. Geleceklerine dair bize bilgi verdiler, biz de güvenli uçuş yapabilmeleri için gerekli güvenlik önlemlerini aldık. Rusların bombardıman uçakları da hedeflerine doğru gittiler ve ardından tekrar bölgeden ayrıldılar. Rusya’nın saldırıları koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye’de yaptıkları operasyonları etkilemedi.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!