Galileo için start verildi

Güncelleme Tarihi:

Galileo için start verildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2005 10:01

Avrupa, Galileo olarak adlandırılan uydu yön belirleme sistemini hayata geçirmek için ilk adımını atarak, Rus Soyuz roketi aracılığıyla Giove-A uydusunu Kazakistan'dan uzaya başarılı bir şekilde gönderdi. ABD tarafından kontrol edilen küresel yer belirleme sistemine (GPS) alternatif olarak sunulan 30 uydudan oluşacak Galileo sistemi, GPS'e göre pek çok avantaja sahip bulunuyor.

Haberin Devamı

Avrupa'nın en büyük uzay projelerinden birisi olan Galileo'nun ilk adımı atılarak 30 uydudan ilki olan Giove-A uydusu uzaya başarılı bir şekilde gönderildi. Kazakistan'da gerçekleşen fırlatma işleminde Giove-A uydusunu uzaya Rus Soyuz roketi taşıdı. Surrey Satellite Technology isimli bir İngiliz şirketi tarafından yapılan Giove-A uydusu, 2010'da tamamlanacak 2.2 milyar avroluk Galileo Sistemi'nin ilk halkasını oluşturuyor.

Sistem sayesinde daha önce hiç görülmemiş doğrulukta (santim düzeyinde) uzaydan yer belirleme yapılabilecek. Galileo, başta ulaşım sektörü olmak üzere ticari anlamda önümüzdeki 10 yıl içerisinde pek çok şeyi değiştirecek. Sistem, yön belirlemenin yanı sıra mobil hizmetlerde de çığır açacak. Bu sayede cep telefonu kullanıcıları en yakın restoranı, sinemayı veya oteli hızlı ve kolay bir şekilde bulabilecek.

Haberin Devamı

Galileo Sistemi, ABD ordusu tarafından geliştirilen ve kontrol altında tutulan Küresel Yer Belirleme Sistemi'ne (GPS) bir alternatif konumunda bulunuyor. Kullanımı sınırlama ve hatta engelleme yetkisine sahip bulunan ABD ordusu kontrolündeki GPS'in kullanımı, şu ana kadar pek çok kez Avrupa ve ABD arasında çeşitli anlaşmazlıklara yol açtı. Avrupa, Galileo ile GPS'e ve dolayısıyla ABD'ye olan bu bağımlılığını ortadan kaldırmak istiyor.

ABD ise konuyla ilgili olarak, Galileo'nun teröristler tarafından kullanılmasından korktuğunu dile getiriyor. Tüm bu tartışmalara rağmen ABD ve Avrupa, geçen sene anlaşmaya vararak iki sistem arasında bir standart oluşturmaya karar verdiler.

Galileo, Avrupa Birliği ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından ortaklaşa bir şekilde yürütüyor ve sağladığı 92 milyon avroyla İngiltere anlaşmada en büyük rollerden birini üstleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!