Füze kalkanına kurdeleli açılış

Güncelleme Tarihi:

Füze kalkanına kurdeleli açılış
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2016 21:50

ABD’nin Doğu Avrupa merkezli kurmak istediği füze kalkanının Romanya ayağı dün kurdela kesilen bir açılışla aktif hale getirildi. Moskova rahatsız.

Haberin Devamı

ABD’nin İran’dan gelebilecek kısa ve orta menzilli füze saldırılarına karşı NATO üyelerini koruma amacıyla kurduğunu iddia ettiği ancak Rusya’nın kendisine yönelik bir tehdit olarak gördüğü füze savunma kalkanının Romanya ayağı dün aktif hale getirildi. Romanya’nın güneyindeki Deveselu kentindeki hava üssünde füze savunma sisteminin hizmete girmesi nedeniyle yapılan törene NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD’nin Avrupa ve Afrika’daki donanma güçlerinin komutanı Amiral Mark Ferguson ve Romanya Başbakanı Dacian Cioloş katıldı. Stoltenberg ve Cioloş, füze kalkanını birlikte mavi bir kurdele keserek aktive etti. Bu sistemin Avrupalı müttefiklerini balistik füzelere karşı koruyacağını belirten Stoltenberg, kalkanın Rusya’ya karşı olmadığını sözlerine ekledi. NATO Genel Sekreteri, “Romanya’daki ve Polonya’daki bu sistem Rusya’ya karşı yöneltilmiş değil. Savunma füzelerinin sayısı çok az ve ya çok güneyde ya da Rusya’ya çok yakın yerlerdeler. Rusya’nın kıtalararası balistik füzelerini engelleyecek durumda değiller” ifadelerini kullandı. Ancak bu açıklamalar Moskova’yı tatmin etmedi. Kremlin’in Sözcüsü Dimitri Peskov, “Füze savunma sisteminin yerleştirilmesi Rusya’nın güvenliğine gerçek bir tehdit. Gerekli önlemleri alıyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

2018’DE TAMAMLANACAK

ABD, 2013 yılından bu yana Romanya’daki füze kalkanına 800 milyon dolar harcadı. Üste SM-2 füze savarları bulunacak. Sistemin Polonya ayağının hazırlanmasına ise bugün törenle start verilecek, buradaki bölüm 2018 yılında aktif olacak. Polonya ve Romanya’nın yanısıra Türkiye, İspanya ve Portekiz de sistemin işleyişinde yer alacak. Malatya Kürecik’teki NATO radarları da bu sistemin parçası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!