Fransa'da yargı Başbakan Villepen'i sorgulayacak

Güncelleme Tarihi:

Fransada yargı Başbakan Villepeni sorgulayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2006 14:39

Fransa'da yargı, önemli siyasilerin yurt dışında gizli banka hesapları olduğu yolundaki skandalla ilgili Başbakan Dominique de Villepin'in ifadesini alacak.

Başbakanlık, soruşturmayı sürdüren savcının, Villepin'in ifadesini alacağını doğruladı, ancak başbakanın “sanık” değil “şahit” olarak görüşlerine başvurulacağına dikkati çekti. Başbakanlık, Villepin'in yargıya güvendiğini ve bu konuda elinden gelen yardımı yapmaktan mutluluk duyacağını açıkladı. Soruşturmayı sürdüren savcılık, geçen ay Savunma Bakanı Michele Alliot Marie'nin 12 saat süreyle yine ifadesini almıştı.

SKANDAL

Fransa'da ismini açıklamayan bir kişi, savcılığa 2004 yılında gönderdiği ihbar mektubunda, “sağ ve sol partilerden önemli siyasetçilerin yurt dışında gizli banka hesapları bulunduğunu” iddia etmiş, “bu hesaplardaki paraların, Fransa'nın Tayvan'a 1991 yılında sattığı ve değeri 2,8 milyar doları bulan firkateynler için ödenen komisyonlar olduğunu” ileri sürmüştü.

Mektubun, 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, merkez sağda Başbakan Dominique de Villepin ile İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy arasındaki ”bir iç hesaplaşma sonucu” veya “siyasi entrika amacıyla” kaleme alındığı ihtimali üzerinde duruluyor. Villepin, asılsız ihbar mektubundaki iddiaları kullanarak, merkez sağdaki en büyük siyasi rakibi Sarkozy'yi zayıflatmak istemekle suçlanırken, Sarkozy, “bir komploya kurban edilmek istendiğini” ifade ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!