Fransa'da 10 günde 3500 araç yakıldı

Güncelleme Tarihi:

Fransada 10 günde 3500 araç yakıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2005 19:15

Fransa'nın başkenti Paris'in banliyölerinde 10 gün önce başlayan ve ülke geneline yayılan protesto gösterilerinde yakılan araç sayısının 3500'ü bulduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Öfkeli gençlerin 27 Ekim'den bu yana sürdürdükleri eylemlerde en çok araç Paris'in sorunlu banliyölerinde yakıldı. Olaylar sırasında yaklaşık 800 kişi sorgulanırken, hemen mahkemeye çıkarılarak cezaevlerine gönderilenlerin sayısı 20'yi buldu. Mahkemelerde suçlu bulunanlar, iki ay ile bir yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.
Olaylarda araç yakma dışında, okul, spor salonu, işyeri, mağaza, otobüs garajı ve depolara zarar verildi. Olayların yatıştırılması için sadece Paris bölgesinde 2500 polis memuru görevlendirilirken, son iki günde 7 polis helikopteri başkent üzerinde devriye gezdi.

Yetkililer, maddi zarar hakkında henüz bir tespit yapmazken, sigorta şirketleri en az 7 milyon euro tutarında zarar olduğunu tahmin ediyor. Muhalefet partileri, “olayları kışkırttığı” gerekçesiyle İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'nin istifasını isterken, basın, ”merkez sağ hükümetin iktidarda en zor dönemini yaşadığı” yorumunu yapıyor.
Bu arada, Le Parisien gazetesinin yaptığı bir araştırma, muhalefetin tepkisine rağmen, halkın Sarkozy'ye desteğinin devam ettiğini ortaya koydu.

Haberin Devamı

Araştırmaya göre, Fransızların yüzde 57'si, banliyölerde yaşayanların ise yüzde 56'sı Sarkozy'nin görevini yerine getirmesi hakkında olumlu düşünüyor.

Paris yakınlarındaki Clichy-Sous-Bois banliyösünde 10 gün önce iki gencin polisten kaçarken elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesi üzerine, polisi protesto edenlerin çıkardığı olaylar giderek önce diğer banliyölere, daha sonra diğer kentlere yayılmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!