Fransa hükümeti olağanüstü hal yetkisini uzatmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Fransa hükümeti olağanüstü hal yetkisini uzatmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2005 11:32

Fransa'da hükümet, devam eden şiddet olayları nedeniyle bakanlar kuruluna verilen olağanüstü hal ilan etme yetkisini uzatmaya çalışıyor.

Hükümet sözcüsü Jean-François Cope, bakanlar kuruluna verilen olağanüstü hal ilan etme yetkisinin 12 günden üç aya çıkarılmasına ilişkin bir yasa tasarısı hazırlandığını açıkladı. Europe-1 radyosunun sorularını yanıtlayan Cope, söz konusu yasa tasarısının, bugünkü bakanlar kurulu toplantısında ele alınacağını belirtti.

Fransa'da 1955 yılındaki Cezayir iç savaşı sırasında yürürlüğe giren yasa, hükümete, 12 gün süreyle olağanüstü hal ilan etme yetkisi veriyor. Bu sürenin uzatılması için mutlaka parlamentonun onayı gerekiyor.
Hükümet, şiddet olaylarının artmasının ardından, geçen Salı günü, valilere sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi verebilmek için bu yasanın yürürlüğe sokulmasını kararlaştırmıştı.

ŞİDDET OLAYLARINDA SON DURUM

Bu arada, şiddet olaylarının bir önceki güne oranla azaldığı belirtiliyor. Polis, dün gece ülke genelinde 284 aracın yakıldığını açıkladı. Önceki gece ülke genelinde 374 araç yakılmıştı.

Olayların son günlerde Lyon, Toulouse ve Strasbourg kentlerinde devam ettiği gözlemleniyor. Fransa'da yaklaşık 40 kentte, küçük yaştakiler için gece yarısı sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Son kamuoyu araştırmaları, muhalefet ve sivil toplum örgütlerinin sert tepkisine rağmen İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'nin popülaritesinin devam ettiğini ortaya koyuyor. Seçmenlerin yüzde 53'ü, Sarkozy'nin banliyö sorunlarını çözeceğini düşünüyor.

27 EKİM'DEN BU YANA 8400 ARAÇ YAKILDI

Olayların başlama tarihi olan 27 Ekim'den bu yana ülke genelinde 8400 araç yakıldı.
Olaylarla ilgili 2652 kişi gözaltına alınırken, mahkemede yargılanıp mahkum olanların sayısının 400 civarında olduğu belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!