Fransa’da yargı-politika savaşı

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da yargı-politika savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2013 17:17

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin L’Oreal’in yaşlı patronu Lilianne Bettencourt’un ‘yaşlılığından istifade ederek, seçim kampanyası için zarflar içinde yasa dışı yollardan para koparma’ suçundan hakkında soruşturma açılması ülkede politikacılar ile yargı kurumlarını karşı karşıya getirdi. Gazetelerde çarşaf çarşaf Sarkozy’nin kendisine soruşturma açan soruşturma hakimi ile kavgası yayınlanırken, yargı kurumları da hakimin arkasında yer alınca Sarkozy’nin kurmayları gerildi.

Haberin Devamı

Fransa’da politikacıları yargılayabilen güçlü yetkilerle donatılmış bir avuç soruşturma hakimi, yolsuzluğa bulaşan politikacılara göz açtırmıyor.

Geçtiğimiz hafta, krizle boğuşan ülkenin en stratejik ve yetkin bakanı olan Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac hakında, İsviçre bankalarındaki hesapları yüzünden soruşturma açan hakimler ilk darbeyi iktidara vurdu. Ancak aradan iki gün geçmeden bu sefer sıra muhalefete geldi.

Adı ‘Adidas yolsuzluğuna’ karışan IMF Başkanı, Sarkozy’nin eski Maliye Bakanı Christine Lagarde’ın evine baskın düzenlendi. İki gün geçmeden bu sefer L’Oreal yolsuzluğundan yargılanmaya başlayan Sarkozy hakkında soruşturma açılması politik dengeleri alt üst etti. Soruşturmalar, birbiri ardına artçı şoklarla sarsılan Fransız siyasetinde ‘hukukun üstünlüğü’ tartışması başladı.

Haberin Devamı

SARKOZY-HAKİM GENTIL KAVGASI
Gazetelere dün ve bugün sızan kulislerde 9 saat sorgusu alınan Sarkozy ile soruşturma hakimi Jean Michel Gentil arasında sert diyaloglar yaşandı. Hakim soruşturma kararını açıkladığında Sarkozy, "Bu haksızlık" diye itiraz etti.

Hakim, "Bunu söyleyemezsiniz. Tamam bitti, gidebilirsiniz" diyerek soruştumanın sonlandığını söyleyince de Sarkozy sinirlenerek, "Hayır bitmedi. Merak etmeyin bunun burada kalmasına izin vermeyeceğim" karşılığını verdi. Hakim Sarkozy’nin tehdit vari sözlerinin kayda geçmesini isteyince avukatı Thierry Herzog müdahale ederek girmemesini sağladı. Ancak hakim Gentil, kurmayların medya yoluyla kendisine ‘cumhuriyeti kirleten savcı, tarafsız değil” sözleri nedeniyle suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Televizyon ekranlarına çıkan Hakimler Sendikası ve hukuk kuruluşları hakim Gentil’in arkasında durarak, ‘UMP’li politikacıları yargıya saygı göstermeleri konusunda’ uyardılar. Kamuoyunun tepkisi üzerine Sarkozy’nin kurmayları şimdilik silahlarını gömerken, iki kez kriz masasını toplayan Sarkozy de hukuk yolunu kullanma kararı aldı. Avukatı Herzog, bugün bir üst mahkemeye giderek kararın bozulmasını isteyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!