Frankfurt’ta iki dilli anaokulu

Güncelleme Tarihi:

Frankfurt’ta iki dilli anaokulu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2015 17:24

Hessen eyaletinin ilk Türkçe-Almanca iki dilli anaokulu Frankfurt’ta hizmete girdi. Açılışa Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Peter Feldmann da katıldı.

Haberin Devamı

Hessen eyaletinin ilk Türkçe-Almanca iki dilli anaokulu Frankfurt‘un Ostend semtinde açıldı. 60 minikle eğitime başlayan Dostluk Anaokulu Müdürü Zübeyde Temizel, anaokuluna önümüzdeki dönemde daha fazla çocuk kabul etmeyi planladıklarını belirtti.

Frankfurt’ta iki dilli anaokulu

Açılışa katılan Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Büyükelçi Karslıoğlu ve Başkonsolos Ekici ile sohbet etme imkanı da buldular.

AWO bünyesinde hizmet verecek „Dostluk-Freundschaft“ isimli anaokulunun açılışına Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Peter Feldmann’ın yanı sıra Berlin Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Cemal Yıldız, Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici, AWO Frankfurt Başkanı Ansgar Dittmar ve Genel Müdürü Dr. Jürgen Richter, SPD’li Hessen Eyalet Milletvekili Turgut Yüksel, Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, Hessen Türk Toplumu Başkanı Atila Karabörklü ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Frankfurt’ta iki dilli anaokulu

Hessen Eyalet Milletvekili Turgut Yüksel, Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici, AWO Genel Müdürü Dr. Jürgen Richter, Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Peter Feldmann, AWO Frankfurt Başkanı Ansgar Dittmar, Berlin Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Cemal Yıldız, Dostluk Anaokulu Müdürü Zübeyde Temizel.

İKİ DİLLE YETİŞENLER BAŞARILI

Ailesi ile birlikte Almanya’da bulunduğu çocukluk yıllarında, kendisinin de anaokuluna gittiğini belirten Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Berlin ve Hamburg’dan sonra Frankfurt’ta da Türkçe-Almanca iki dilli anaokulu açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Frankfurt’ta iki dilli anaokulu

„Dostluk“ Anaokulu Müdürü Zübeyde Temizel, Büyükelçi Karslıoğlu, Başkonsolos Ekici, Eğitim Müşaviri Yıldız ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine anaokulunu gezdirerek, ayrıntılı bilgi verdi.

Avrupalı Türklerin düzgün Türkçe konuşabilmelerinin önemine de değinen Karslıoğlu, iki dilli yetişen çocukların üniversitede daha başarılı olduklarına dikkat çekti.

Frankfurt’ta iki dilli anaokulu

Anaokulu Müdürü Zübeyde Temizel, AWO Genel Müdürü Dr. Jürgen Richter, Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Peter Feldmann, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Hessen Eyalet Milletvekili Turgut Yüksel, Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici. (soldan sağa)

175 FARKLI ÜLKEDEN İNSANLAR

AWO’ya ve projeye destek verenlere teşekkür eden Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Peter Feldmann, Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici ile birlikte geliştirdikleri iki dilli anaokulu fikrinin hayata geçirilebilmesine çok sevindiğini belirtti.

Frankfurt’ta iki dilli anaokulu

Büyükelçi Karslıoğlu, hat sanatıyla yazdığı ismini, anaokulu müdürü Zübeyde Temizel’e hediye etti.

Feldmann, „Frankfurt güçlü kültürel çeşitliliği olan bir şehir. 175 farklı ülkeden insanın yaşadığı kentimizde 200’e yakın dil konuşuluyor. Türk kökenliler, bunlar arasında en büyük grupların başında geliyor. İki dilli anaokulu, Türk kökenli olmayan çocuklar için bile büyük bir kazançtır“ dedi.

Frankfurt’ta iki dilli anaokulu


PROJEYE DESTEK

Uyumun, asla asimilasyon olmadığını vurgulayan AWO Frankfurt Genel Müdürü Dr. Jürgen Richter, Nazım Hikmet’in sözlerini örnek verirken, Hessen Türk Toplumu, Frankfurt DİTİB ve Frankfurt Alevi Kültür Merkezi’nin, başlangıcından itibaren projeyi desteklediğini, AWO ile birlikte çok uyumlu, örnek bir çalışma sergilediklerini söyledi.

Hessen Türk Toplumu Başkanı ve AWO Toplumsal Çeşitlilik Yöneticisi Atila Karabörklü ise, iki dilli anaokulu projesini genişletmeyi planladıklarını, hedeflerinin ikinci anaokulunu Wiesbaden’da açmak olduğunu belirtti.

BAKMADAN GEÇME!