Foça'lı yazarın kaleminden 'Foça Su Deniz Gediz'

Güncelleme Tarihi:

Foçalı yazarın kaleminden Foça Su Deniz Gediz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2017 11:16

Foça'lı yazarın kaleminden 'Foça Su Deniz Gediz'

Haberin Devamı

İZMİR Foça'da, yaşamının 30 yıldan fazla bölümünü geçirmiş olan emekli öğretmen araştırmacı- yazar Cevat Yıldırım'ın tarihi ve turistik ilçenin bugüne kadar yayınlanmış en kapsamlı kitaplarından biri olan "Foça Su Deniz Gediz" raflarda yerini aldı.

Yıldırım'ın emekli öğretmen-işadamı Mustafa Yalçınkaya'nın desteğiyle bastırdığı 447 sayfalık kitapta, binlerce yıla dayanan tarihi olaylar, mitolojik ve güncel öyküler, belgesel ve kaynakça niteliği taşıyacak özende hazırlanmış bölümler yer alıyor. Kitapta, tarımdan, ticarete, turizmden yönetimsel değişmelere rakamsal verilere dayalı bilgilendirmeler herbiri ayrı okunacak kadar arı, tümü ele alınıp değerlendirme yapılacak bütünlükte bir dille okuyucuya ve araştırmacılara aktarılıyor.

Foça'da insan seslerinin Truva 1. Çağı'nın çok öncelerinden duyulduğunu belirten araştırmacı-yazar Cevat Yıldırım, "Toprağın altındaki derinliklerden, denizin serin bölgelerinden, belgelerin dilinden ses veren var mı?" diye sorduğunu, Foça hakkında yazılmış kitapları incelediğinde hepsinin sadece belirli dönemleri anlattığını gördüğünü ve araştırmalara başladığını söyledi. Tarihi, ticari, tarım, ekonomi, coğrafya, idari durum, adalet, eğitim, arkeoloji, mimari, folklor, mübadele konularını İstanbul'daki Başbakanlık Osmanlı Arşiv Dairesi ve İzmir Ahmet Priştina Kent Arşivi'ndeki Osmanlıca belgeleri günümüz Türkçesi'ne çevirerek kitabına aktardığını belirten Yıldırım, sözlü bilgi paylaşan Foçalılar ve yerel kaynaklardan da yararlandığını vurguladı.

Yıldırım; "Foça'da ilkçağlardan beri Deniz, Su ve Gediz'le ilgili belgeler yoğunluktaydı. Öyle ise gideceğim yol deniz ve su üzerinden olmalıydı. Suyun getirdiği zenginliklerde şap,şarap, taş , tuz ve zeytin vardı. Suyla gelen bezginliklerde bitmek tükenmek bilmeyen savaşlar. Özetle bu kitap ta geçmişteki 'Foça Yaşamı' var. Cumhuriyet dönemi ile ilgili çok özgün bilgiler var. Okuyacak, soruşturacak, değerlendirecek insanlarımıza sunuyorum" dedi.

"Foça Sabunhane Kanunu", "Deniz Foça'nın Nil'idir", "Mısır'daki Askerin Unu Foça'dan", "Foçalı Sadrazam", "Voynuk Paşa'nın Foça'da İşi Ne?",  "Foçalı Yannaki'nin Şukası, Gediz Neden Cadı?",  "Osmanlı Dönemi Foça Kaymakam'ları" gibi ilginç olanların yanısıra günümüz depremlerine de ışık tutan "Karaburun Yıkıldı Foça'da Büyük Tahribat" gibi bölümlerinde yer aldığı Foça Su Deniz Gediz, yazarın "Güzelhisar" ve "Aliağa" dan sonra üçüncü kitabı.

Kitap Foça'da kitapçılarda ve Günce Kırtasiye'de 20 liradan satışa sunuldu.

Seyfi GÜL / FOÇA (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!