Fırtınalı havada sobanızı söndürün

Güncelleme Tarihi:

Fırtınalı havada sobanızı söndürün
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2016 12:29

Fırtınalı havada sobanızı söndürün

Haberin Devamı

OSMANİYE Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Hayri Sarı, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Müdür Sarı, lodoslu ve fırtınalı havalarda sobanın yatmadan önce mutlaka söndürülmesi gerektiğini söyledi.
Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin kış aylarında arttığına dikkat çeken Sarı "Güneybatıdan esen bir rüzgar olan lodos, her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmesine neden olmaktadır" dedi.
RENKSÄ°Z, KOKUSUZ, ZEHÄ°RLÄ°
Karbonmonoksit'in 'renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirli' bir gaz olduÄŸuna dikkat çeken Sarı, şöyle devam etti: "Vücuda solunum yolu ile girer ve doÄŸrudan kana geçerek oksijen alımını engellediÄŸi için zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir."Â
HASTANEDE TEDAVÄ° EDÄ°LMELÄ°
Karbonmonoksit zehirlenmesinin, mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiğini ifade eden Sarı şunları kaydetti:
"Sağlık Bakanlığı’na bağlı, ücretsiz aranabilen Zehir Danışma Merkezi’nin 114 olan telefon numarası aranılarak zehirlenmelerde yapılacak ilkyardım hakkında gerekli bilgi alınmalıdır. Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında 112 Acil Çağrı Merkezi aranarak yardım istenmelidir."

Ä°brahim EMÃœL/OSMANÄ°YE, (DHA)
FOTOÄžRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!