Firmalarda otokontrol

Güncelleme Tarihi:

Firmalarda otokontrol
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Önce Pamukkale'nin, ardından da Çorum Özler Turizm'in birer sürücüsünün alkollü olarak sefer sırasında yakalanması, otobüs firmalarını özdenetim yapmaya yöneltti. Pamukkale Turizm Şirketi önceki gün yaptığı açıklamada, otobüslerin çıkış yerinde alkol kontrolünü kendilerinin yapacağını açıklamasından sonra, Çorum Özler Turizm Şirketi de aynı yönteme başvuracağını açıkladı. Çorum Özler Turizm, önceki gün yüzde 85 promül alkollü olarak direksiyona geçtikten sonra Ankara Terminali'nden çıkarken yakalanan sürücü İbrahim Öztürk'ü şirketten attı. Ehliyetine el konulan Öztürk, ‘‘Evet içtim ne var bunda. Ne olmuş yani’’ diye tepki göstermişti. Çorum Özler şirketi, bu tür olayların tekrar etmemesi için bundan sonra bizzat kendilerinin alkolmetre alarak kendi otobüs sürücülerini denetleyeceklerini açıkladı.

Pamukkale attı Metro aldı...

İstanbul'da alkollü yakalanan otobüs sürücüsü Muhsin Vurucuoğlu'nun çalıştığı Bergama'daki taşeron Ege Türk firması, Pamukkale'yle ilişkisi kesilince bu kez Metro ile anlaştı. Pamukkale'den atılan 24 otobüsün üzerine Metro yazıldı. Pamukkale Taşımacılık Turizm Şirketi Halkla İlişkiler Koordinatörü Cemil Sunar'ın dün düzenlediği basın toplantısında, ‘‘Yönetim Kurulu'nun sözleşmesi lağvedilen otobüslerin plakaları ve sahiplerini diğer firmalara da bildirdik. Tüm firmaların duyarlı davranacağına inanıyoruz’’ demesine rağmen, Metro'nun devreye girmesi şaşkınlık yarattı.

‘Hız kesen’ sadece Varan’da

Otobüslerde öldüren hıza sınırlama getiren EFR (Elektronishe Fahrregelung) elektronik sistemi Avrupa'da 1960 yılında keşfedildi. Ancak bu sistem ülkemizde sadece Varan Otobüs Firması tarafından kullanılıyor. Alman Bosch Firması tarafından üretilen, yaklaşık yarım milyar lira değerindeki sistemin kullanıldığı otobüslerde hız, sürücünün inisiyatifinden çıkartılıyor. Varan şirketine ait otobüsler, gaza ne kadar basılırsa basılsın, sürat saatte 110 kilometrenin üzerine çıkmıyor. Firmanın 1984'ten beri kullandığı EFR sistemi, şu anda hizmet veren 150 otobüsünde mevcut. EFR sisteminin üst hız limiti Almanya'daki üretici Bosch firması tarafından hazırlanıyor. Varan, üst hız limiti olarak 100 kilometreyi tercih etmiş. Ancak, şoförlere 90 kilometrenin üzerine çıkması yasaklanmış. Aradaki 20 kilometrelik fark sadece sollamalar sırasında kullanılabiliyor. Otobüsün uzun süre 110 kilometrede gittiği takometreden tespit edilirse, sürücü uyarılıyor.

Varan: Kazalarda bize çarptılar

Varan Turizm Genel Müdürü İbrahim Aybar, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı'nca açıklanan kaza yapan otobüs firmaları listesine girmeleri konusunda, suçsuz olduklarını söyledi. Aybar, şöyle dedi: ‘‘Yasa, trafik kazası yapan otobüs firmalarının suçlu olmaları halinde teşhir edilmesini öngörüyor. 4 kazaya karıştık ama tümünde de bizim sürücülerimiz suçlu değil mağdur oldular. Kazalar diğer araçların bize çarpması yüzünden meydana geldi. Maalesef biz yolları, diğer araç sürücüleri ile paylaşmak zorundayız.’’

Otobüse otogarda çok sıkı denetim

İstanbul Otogarı çıkışında yapılan trafik ve alkol muayeneleri sıklaştırıldı. Otogar çıkışında yer alan polis noktasında şehirlerarası yola çıkacak otobüs şoförlerinin ehliyet ve ruhsatının yanı sıra takograf, sigorta ve alkol kontrolleri de gerçekleştiriliyor. Yetkililer, son günlerde kontrollerin artırılması ile şoför ve firmaların daha dikkatli olmaya başladıklarını, kontrollerin daha da sıklaştırılarak sürdürüleceğini söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!