Fırıncılardan katkılı ekmek uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Fırıncılardan katkılı ekmek uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2016 16:14

Fırıncılardan katkılı ekmek uyarısı

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - TÜRKİYE Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Endüstriyel Fırıncılar Birliği Disiplin Kurulu Üyesi Selim Açık, Türkiye’de organik ekmek üretimine hızla geçilmesi gerektiğini belirterek, katkılı ekmek üretiminin tehlikelere yol açtığını söyledi.
Katkılı ekmek üretiminin tehlikelerini anlatan Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Endüstriyel Fırıncılar Birliği Disiplin Kurulu Üyesi Selim Açık, halk sağlığının korunması için organik ekmek üretimine geçilmesi gerektiğini belirtti. Ülkede her yıl ortalama kişi başı 150 kilogram ekmek tüketildiğini belirten Açık, "Bunu nüfusu göre hesaplarsak, her gün 37 milyon adet 250 gram somun ekmek üretiliyor demektir. Bu üretilen ekmeklerin yüzde 95’lik kısmı halk tipi adı altında somun ekmek olarak halka üretilip sunulmaktadır. Tüketilen ekmeklerin ham maddesi olan unların içerisinde katkı maddeleri un sanayicileri tarafından katılmakla birlikte, içerisine fırınlarda üretim aşamasında ayrıca ekmek katkı maddesi ilave edilerek satışa hazır hale getirilmektedir. Bu katkı maddelerinin ham maddesi olan enzimler ise yurt dışından temin edilmektedir. Halkımıza görselliği sağlayabilmek için üreticilerimiz bu katkı maddelerini alıp ekstra bir maliyet ekleyerek halka sunmaktadırlar” dedi. Ekmek üretiminde görselliğe dikkat çeken Açık şöyle devam etti:
"Ekmeğe katkı maddesinin katılma sebebi, ekmekte görselliği ön plana çıkarmaktır. Daha sonra bu uygulama uç noktalara taşınmış, ekmek üretiminde onlarca enzim kullanılarak, değişik markalarda ekmek üretimi yapılmaya başlamıştır. Kaliteli ve sağlıklı ekmek üretiminin yerini maalesef görselliği ön plana çıkartan ekmek üretimi almıştır. Dünya Sağlık Örgütü ve diğer sağlık kuruluşları, konuya sık sık dikkat çekmekte, ekmek üretiminde organik üretimin şart olduğunu kamuoyuna açıklamaktadırlar. Biz, tüm bu uyarıları kulak arkası ederek içerisinde hangi enzimlerin yer aldığını bilmediğimiz ekmek üretimine devam etmekteyiz. Üreticilerimiz yanında tüketicilerimizi de bu konuda bilinçlendirmeliyiz.” 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üretici birlikleri, fırıncılar ve vatandaşların katkı maddelerine karşı uyaran Açık, ülke genelinde katkısız ekmek üretimine geçilmesi için ilgili kurumlara çağrıda bulundu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!