Fındık üreticilerine külleme hastalığıyla mücadele anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Fındık üreticilerine külleme hastalığıyla mücadele anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2017 15:33

Fındık üreticilerine külleme hastalığıyla mücadele anlatıldı

Haberin Devamı

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yunus Bayram, fındık ürününde büyük sorun yaratan külleme hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu, “Bu yıl yapacağınız mücadele, bu yılın verimi gibi önümüzdeki yılların verimini de etkileyecek. Hastalık yapılacak mücadelelerle azalacak. Külleme hastalığını ciddi anlamda sorun olmaktan çıkaracağız” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, "Fındıkta külleme hastalığı ile mücadelede çiftçi eğitim çalışmaları" kapsamında Tirebolu İletişim Fakültesi salonunda çiftçi eğitim paneli gerçekleştirildi. Panelin açılışında konuşan Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, hastalığın Giresun, Ordu ve Trabzon’da ciddi boyutlara ulaştığını, verim düşüklüğü ve ekonomik kayıplara yol açtığını belirterek, üreticileri bahçelerine sahip çıkmaya çağırdı ve gerekli mücadeleyi yapmalarını istedi.

Dr. Yunus Bayram da, “2014 yılında hasat çıkışından bu yana ilaçlama metodu oluşturduk. 2015 yılında küllemeyle ilgili 3 geçici aktif maddeye geçici tavsiye ruhsatı verildi ve bölgede üç aktif madde geçici tavsiyeyle şu anda külleme hastalığına karşı kullanılıyor. Bir iki ay içerisinde ruhsatlandıracağımız ilaçlar da var” dedi. 14 ilde Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü olarak çalışma başlattıklarını kaydeden Bayram, şu bilgiyi verdi:

“Bütün illerimizde fındıkta çiftçiye verilen eğitimleri rapor halinde topluyoruz ve ciddi bir şekilde takip ediyoruz. İllerde çalışmalar devam ediyor. 500 binin üzerinde afiş basılarak 14 ile gönderildi. Giresun’a yönelik faaliyetlerde ise, Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliğiyle külleme konusunda farkındalık çalışmaları yapılıyor. Mart ayının sonunda fındıkta küllemeyle ilgili yapılacak uyarıları çiftçilerimiz alarak uygulamaya koyarsa, külleme hastalığını önümüzdeki yıllarda bahçelerden çıkaracağız. Bu yıl yapacağınız mücadele, bu yılın verimi gibi önümüzdeki yılların verimini de etkileyecek. Hastalık nasıl artıyorsa yapılacak mücadelelerle azalacak. Külleme hastalığını ciddi anlamda sorun olmaktan çıkaracağız. Mantari hastalıklar konusunda zamanında önlem alınırsa sonuç alınabiliyor.  Önümüzdeki yıllarda fındıkta külleme hastalığını sorun olmaktan çıkaracağız. Çok ciddi çalışmalarımız var. Sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmalarımızı artırarak devam edeceğiz.  Kim elini taşın altına atarsa bakanlığımız işbirliği yapmaya hazır.”

Dr. Bayram, üreticilerin yapacağı çalışmaların hastalığın önlenmesinde önemli olduğunu da belirterek, “Zamanında ilaçlamaları yapıp bu işi bütün olarak yerine getirme noktasında irade göstermezseniz ne kadar eğitim verilirse verilsi, ne kadar uyarı yapılırsa yapılsın boş. Devlet olarak ilaçlara izin verilmesi ve araştırmaların yapılması gibi konularda destek veriyoruz. Ancak bunların dışında en büyük aktör çiftçimizdedir” dedi.

Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı Bitki Hastalıkları Araştırmaları Koordinatörü Ahmet Yasin Gökçe de külleme hastalığının nasıl oluştuğunu anlattı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!