GeriSeyahat Fatma Ölçücü maaşından artırdığı parayla 30 ülke gezdi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Fatma Ölçücü maaşından artırdığı parayla 30 ülke gezdi

Fatma Ölçücü maaşından artırdığı parayla 30 ülke gezdi

Fatma Ölçücü (28) mobil ve web yazılım uygulamaları geliştiren bir şirkette analist olarak çalışıyor. Yoğun iş temposuna rağmen en büyük tutkusu dünyayı dolaşmak. Maaşından artırdığı parayla kendine bir ‘seyahat fonu’ oluşturdu. Şimdiden 30 ülkeyi geride bıraktı. En çok İrlanda’da aklı kaldı. Sıradaki hedefiyse Sri Lanka.

Nasıl bir iş hayatınız var, dünyayı gezmek nereden aklınıza geldi?
Sevdiğim bir ofis işim var. IOS ve Android platformlarında geliştirilen farklı projelerle ilgileniyorum. Seyahat etmenin dışında yazı yazmayı da seviyorum. Kendimi bildim bileli günlük tutar ve hikâyeler yazarım. Şimdi gittiğim yerleri yazıyorum. 2008’de eğitimim için bir yıllığına Viyana’ya gittim. İlk kez ailemden ayrıldım. Bir başlangıç noktası oldu. Avrupa’yı dolaştım. Londra’daki ikinci yurtdışı eğitimi maceramla farklı yerler keşfetmek artık bir tutku haline geldi.

Fatma Ölçücü maaşından artırdığı parayla 30 ülke gezdi

Viyana'da

Kaç ülke gezdiniz, en çok nerede aklınız kaldı?
30’dan fazla ülkedeye gittim. Avrupa’nın çok büyük bir kısmını gezdim. Almanya, İspanya, İtalya, İngiltere, Fransa gibi... En etkileyici olanı İrlanda’ydı. Tam üç kez gittim.

İrlanda sizi neden daha çok etkiledi?
Viyana’da okurken bir gün arkadaşlarım ‘St. Patrick’s Day’ diye bir kutlamadan bahsetti. Yeşiller giyinip hep birlikte kutlamaya çıktık. İrlanda’da başlayan bu festivalin tüm dünyaya yayıldığını öğrendim ve İrlanda için ‘eğlenen insanlar ülkesi’ şeklinde bir izlenim oluşturdum. Ben de en çok bunu seviyorum, aşığım bu ülkeye.

İrlanda’ya neden âşıksınız, biraz daha detaylı anlatır mısınız?
Ulaşım rahat, yardımsever insanlar, eğlenceli gece hayatı... Tüm bunlar âşık olmak için yeterli. Gürültü, yüksek binalar ve kalabalık yoksa ben o şehri çok seviyorum. Bunların hepsi Dublin’de var. Pub’lar İrlanda kültürünün önemli bir parçası olduğu için gencinden yaşlısına herkes akşamları dışarıda oluyor. Çok güler yüzlü ve yardımseverler. Şehrin içinden geçen Liffey Nehri çok güzel. Ulaşım için bisiklet kullanılıyor.

Fatma Ölçücü maaşından artırdığı parayla 30 ülke gezdi

Dublin'de

İrlanda’ya gidenler için önereleriniz nedir?
Sabah Liffey Nehri’ne bakan bir kafede kahvaltı yapın. Güne pozitif başlarsınız. Sonra şehri yürüyerek keşfe çıkın. Dublin’deki görülecek yerlerin ve müzelerin çok büyük bir kısmı ücretsiz. St. Stephen’s Green ve Phoenix parklarında temiz havaya doyun. Dublin Kalesi’ni ve katedralleri görün. Mutlaka siyah bira Guinness ve İrlanda viskisi Jameson’ın fabrikalarına bilet almayı unutmayın derim.

Seyahatlerinizi neye göre seçiyorsunuz? Macera, kültür...
Adrenalin seviyorum. Özellikle son yurtdışı gezimi macera dolu olsun diye Dubai ve Abu Dhabi’ye yaptım. Dubai’de dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa’ya çıkıp şehrin akşam manzarasını izledim. Çöl Safarisi yapıp deveye bindim ve çölde gün batımını seyrettim. Hayatım boyunca unutmayacağım en güzel tecrübe ise ‘skydiving’ oldu. 4.000 metreden atladım. Mükemmeldi...

Fatma Ölçücü maaşından artırdığı parayla 30 ülke gezdi

Abu Dhabi’de

Gezmek güzel ama para işlerini nasıl hallediyorsunuz?
Gezilerimi her zaman kendi başıma finanse ettim. Hep kısıtlı bir bütçem oldu. Öğrenciyken ucuz biletler yakalayıp yalnız Avrupa’yı gezebildim. Uygun yerlerde konakladım. ‘Her şeyin dört dörtlük olsun’ diye bir şartınız yoksa, seyahat etmek, bazı insanlara sunulan pahalı bir ayrıcalık değil... Erken plan yapmak, mutlu olmak için büyük şeyler aramaktan vazgeçmek ve fırsatları yakalamak gerekiyor.

Şimdi sırada hangi ülke var?
İlk gezimi Moskova’ya yapacağım. Şehrin tarihi dokusundan etkileneceğimi düşünüyorum. Her an Avrupa’ya da gidebilirim. Uçak biletlerini takip ediyorum. Eylül ayında Maldivlerde birkaç gün soluklanacağım hemen arkasından Sri Lanka’ya geçeceğim ve yaklaşık bir hafta bu egzotik ülkeyi keşfedeceğim.

False