Faruk Gürler, "İstihdamın yüzde 29'unu biz sağlıyoruz"

Güncelleme Tarihi:

Faruk Gürler, İstihdamın yüzde 29unu biz sağlıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2017 12:27

Faruk Gürler, "İstihdamın yüzde 29'unu biz sağlıyoruz"

Haberin Devamı

EGE Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ) CEO'su Faruk Güler, 2016 yılında 19 bin 640 kişiye istihdam sağladıklarını belirterek, "Bu yıl istihdam rakamımız 20 bin 527. Türkiye'de tüm serbest bölgeler içinde istihdamın yüzde 29'unu biz sağlıyoruz" dedi.

ESBAŞ Teknoloji Merkezi Konferans Salonu'nda ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısına, Ege Serbest Bölge Müdürü Şenay Satoğlu, Ege Serbest Bölge Gümrük Müdürü Yılmaz Dokumacı, Ege Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren firmaların yöneticileri ve diğer yetkililer katıldı. Toplantıda konuşan ESBAŞ CEO'su Faruk Güler, ESBAŞ'ın Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından 26. Kalite Kongresi'nde 'Türkiye Mükemmellik Ödülü'ne layık görüldüğü belirtti. Ege Serbest Bölgesi'nin genişleme alanı için Ekonomi Bakanlığı ile bir sözleşme imzaladıklarını hatırlatan Güler, "300 bin metrekarelik bir alanı serbest bölgenin genişlemesi için ortaya koyduk. Genişleme arazisindeki çalışmalar devam ediyor. 2018 yılının Şubat ayında fabrika inşaatına başlayacağız" diye konuştu.

Serbest bölgenin Türkiye için ihracat, refah, büyüme, bölgesel gelişme demek olduğuna işaret eden Güler, Batı Anadolu Serbest Bölgesi'ni de Ege Serbest Bölgesi gibi bir merkez yapmak için var güçleriyle çalıştıklarını bildirdi.

Ege Serbest Bölgesi'ne 2017'de teknoloji geliştirme alanında faaliyet gösteren yazılım firmalarından talep olmaya başladığına değinen Güler, "Bölgemizin altyapısı, ulaşımı, istihdama erişebilirlik, yeşil alan gibi faktörler bölgeyi cazip kılıyor. Aramıza yeni katılan firmalar var. Onun dışında büyüme hedefleri olan firmalarımız var. Ege Serbest Bölgesi teşvikli bir bölge ve teşviği de gerçek anlamda milletin faydalanacağı şirketlere vermek gerekiyor. Misyonumuzda kamu yararı var ve biz kamu yararını gözetiyoruz" dedi.

2018 HEDEFİ 4.5 MİLYAR DOLAR

Ege Serbest Bölgesi'nde üretim yapan şirketlerin çoğaldığını anlatan Güler, ESBAŞ olarak hedeflerinin de bu olduğunu, şirket sayının düştüğünü, ancak dış ticaret hacminin arttığını kaydetti. Bölgede yatırım yapan şirketlerin yüzde 81'inin yabancı sermayeli, yüzde 19'unun ise yerli sermayeli olduğuna işaret eden Güler, üretimden satışın ve ihracatın ciddi seviyede arttığını vurguladı.

Bölgedeki şirketlerde ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 165 olduğu, bunun Türkiye ortalamasında yüzde 68'i bulduğuna vurgu yapan Güler, "2016 yılında toplam ticaret hacmimiz 4 milyar 47 milyon dolardı. 2017'nin ilk 10 ayında 3 milyar 529 milyona ulaştık. Geçen yıla göre yüzde 5 ticaret hacminde büyüme gösterdik. 2018 yılını 4.5 milyar dolar ticaret hacmiyle kapatacağımızı tahmin ediyoruz. 2016'da 19 bin 640 çalışanımız vardı. Bu yıl istihdam rakamımız 20 bin 527. Türkiye'de tüm serbest bölgeler içinde istihdamın yüzde 29'unu biz sağlıyoruz" diye konuştu.

Mehmet KURT / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!