Fare deyip geçme

Güncelleme Tarihi:

Fare deyip geçme
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2008 00:00

Bilimsel araştırmalarda kobay olarak kullanılmak üzere ithal edilen fareler, birinci sınıf uçan insanlardan daha pahalıya yolculuk ediyorlar. Bir kişi, ABD’den Türkiye’ye birinci sınıfta 1200 Euro’ya uçarken, özel kaplarda taşınan bu fareler için 1100-2200 Euro yol ücreti alınıyor.

BİLİMSEL araştırmalarda kobay olarak kullanılar fareler, birinci sınıf uçan insanlardan çok daha fazla ücretle yolculuk ediyorlar. Bir kişi, ABD’den Türkiye’ye birinci sınıfta 1200 euro’ya uçarken, özel korunaklı kaplarda taşınan bu fareler için 2200 euro yol ücreti alınıyor.

Türkiye’de son yıllarda bilim alanında yaşanan gelişmelerle artık üniversitelerde, özel yetiştirilen deney hayvanları kullanılıyor. Bunlar, Amerika’da 1910 yılından beri kobay yetiştiren bir şirketten ithal ediliyor. Bu şirketin Türkiye ve Ortadoğu sorumlusu olan Ali Karakaya, eskiden standart fareler ithal ederken artık özellikleri olan ve soyları nesillerce geriye doğru bilinenleri ithal ettiklerini söyledi. Bu ilginç ithalatı yapan Karakaya, Hürriyet’e şu bilgileri verdi:

9 BİN EURO’YA FARE VAR

"
Üniversitelerimiz artık soyları birkaç nesil geriye doğru bilinen deney hayvanları üzerinde çalışmak istiyorlar. Bu nedenle hiper tansiyon, kanser hastası ve HIV virüsü taşıyan fare ve rat ithal ediyoruz. Bir tansiyon hastası fare 1200 euro, bir genetik miraslı kanser hastası rat ise 9000 euro.

KORUNAKLI TAŞINIYORLAR

Avrupa ve ABD’den getirilen bu hayvanların uçak masrafları da 1100 ila 2200 euro arasında değişiyor. Bir kişi, birinci sınıf uçuş için 1200 euro öderken, bu hayvanlar özel ortamda, korunaklı kafeslerde taşındıklarından daha pahalıya uçuyorlar. Özel taşıma kaplarında, ısı, nem ve basınç ayarlı bölümlerde taşınıyorlar.

THY TAŞIMIYOR

Dünyada bu tür kargoları taşıyan çok az uçak şirketi var. Türk Hava Yolları bu tip kargoları taşımazken Lufthansa bu alanda en önemli şirketlerden biri. ABD ve Avrupadan fareleri taşımak için bir çok şirketle görüştük, bazılarıyla da çalıştık ama Lufthansa bu tip deney hayvanlarını profesyonelce taşıyabilen tek şirket.

Tarım Bakanlığı’nın özel izni ile gelen bu hayvanlar izin kağıdında hangi havaalanı yazıyorsa o alandan Türkiye’ye girmek zorunda.

NESİLLER BOYU HASTA

Bir fare nesiller boyunca kalp hastası yapılıyor. Aynı durum tansiyon ve kanser hastalıkları için de geçerli. Tabii hayvanseverler buna kızabilirler, ama insanlık için bu hayvanların, bu şekilde yetiştirilmeleri gerekiyor.

KEL FARELER

Kellik için yapılan çalışmalarda doğuştan kel veya tüyleri döküler fareler üretiliyor. Hastalıkların tedavisi için insana en yakın ve fareye benzeyen "Rat"lar üzerinde çalışılıyor. Deneylerde kullanılan hayvanların soyları bilinmek zorunda.

Farelerin fiyatları

Standard fare 800 Euro

Tansiyon hastası 1200 Euro

HIV virüslü 2350 Euro

Genetik tümörlüler 2950 Euro

Genleriyle oynanmış olanlar 4000 Euro

Genetik mirasla hasta olanlar 9000 Euro
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!