Eximbank ve KGF'nin genel müdürleri kredi imkanlarını anlattı

Güncelleme Tarihi:

Eximbank ve KGFnin genel müdürleri kredi imkanlarını anlattı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2017 19:02

Eximbank ve KGF'nin genel müdürleri kredi imkanlarını anlattı

Haberin Devamı

DENİZLİ'de Sanayici, Tüccar ve İşadamları Platformu tarafından düzenlenen toplantıya katılan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ve Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, işadamları, sanayiciler ve ihracatçılara kredi desteklerini anlattı. Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, bankacılık sektörünün 11. büyük bankası haline gelen Eximbank olarak her 100 dolarlık ihracatın 23 dolarına finansman imkanı sunduklarını, bu yılın sonunda ise her 100 dolarlık ihracatın 26 dolarının finansmanında Eximbank imzasının olmasını amaçladıklarını söyledi.

Anemon Otel'de düzenlenen toplantıya Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, Denizli Sanayici, Tüccar ve İşadamları Platformu Sözcüsü DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, oda ve borsa başkanları ile platform üyeleri, işadamları, sanayiciler ve ihracatçılar katıldı. Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, KGF'nin başta KOBİ'lere destek amacıyla yola çıkan bir kurum olsa da, son düzenlemelerle KOBİ dışındaki işletmelerinde yararlandığı bir fon haline geldiğini söyledi. Fonun mali yapısının güçlendiğini, teminat taleplerine cevap verilen sürenin kısaldığını ifade eden Gergerli, "Önceden 35 günü bulan talebe cevap verme süresi 24 saate düştü. 3 bin talebe aynı gün verebiliyoruz. Son dönemde KGF'deki gelişmeler sayesinde bankaların, iş dünyasına kredi verme iştahı da arttı" dedi.

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ise, geçen yıl Eximbank'ın ihracatçılara 22 milyar dolara yakın nakdi kredi desteği verdiğini, 11 milyar dolarlık da alacak sigortası desteği sunduğunu, böylece 33 milyar dolara yaklaşan destek ile tek başına Eximbank olarak her 100 dolarlık ihracatın 23 dolarına finansman imkanı sunduklarını söyledi.  Yıllar itibariyle artan finansman desteğinin hız kesmeden 2017 yılında daha da yükseltmeyi hedeflediklerini ifade eden Yıldırım, 2017 sonunda her 100 dolarlık ihracatın 26 dolarının finansmanında Eximbank imzası olmasını arzu ettiklerini belirtti.

Yıldırım, Eximbank'ın ihracatçılara daha fazla ulaşıp daha yüksek miktarda finansman desteği sunması neticesinde, bankacılık sektöründe üst sıralara doğru yükseldiği de söyledi.

"TEMİNAT MEKTUPSUZ KREDİNİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ"

Eximbank'ın daha uygun maliyetli kaynak sunabilmek için kendi içinde değişime yöneldiğini ifade eden Yıldırım, "Eximbank ile belirli bir ilişki geçmişi olan, güvenilir, önceden tahsilat sorunu yaşanmayan firmaların derecelendirilmesinin önünü açacak altyapı çalışmalarını başlattık. Bu çalışma tamamlandığında firmaların teminat mektupsuz kredi kullanabilmesinin de önünün açılması hedeflenmekte" diye konuştu.

"AFRİKA'YA ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ"

Yıldırım, Afrika'nın ticari ilişkilerimizin güçlendirilmesi için önemli bir potansiyel taşıyan, güçlü büyüme dinamiği ve genç nüfusu ile dikkat çeken büyük bir kıta olduğunu belirterek, "Bu çerçevede Afrika'nın geleceğin önemli tüketim ve üretim merkezlerinden biri olması beklenmekte.  Biz de, Türk Eximbank olarak Afrika'ya özel bir önem veriyoruz. Gerek ticaretin finansmanı gerekse de kıtada gerçekleşen taahhüt işlerinin finansmanında Türk Eximbank ihracatçılarımızın ve müteahhitlerimizin yanında yer almak için gerekli adımları atıyor" dedi.

"LEASİNG FİRMALARI ARACILIĞIYLA KREDİ KULLANDIRMANIN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ"

Türk Eximbank olarak leasing firmaları aracılığıyla da kredi kullandırmanın önünün açılması için gerekli adımları attıklarını belirten Yıldırım, " Bu kapsamda açılacak kredilerle, ihracatçılarımızın yatırım amaçlı finansman ihtiyaçları karşılanacak, ihracat taahhüdü karşılığında, düşük faizli, orta ve uzun vadeli finansman desteği sağlanacaktır. Türk Eximbank'ın leasing şirketleri aracılığıyla ihracata destek olması bakımından bu uygulama bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Türkiye'deki finansal kuruluşlarla işbirliği imkanlarını genişletmemiz ve çeşitlendirmemiz ile ihracatçılarımızın ihtiyaç duyacağı ürünlere erişimlerini kolaylaştırmaya devam edeceğiz. İhracatçılarımızın TL kredi talebinin olduğunu da biliyor ve dikkate alıyoruz. Nitekim bu çerçevede, TL kredi kullandırma imkanımızı artırabilmek için 12 Ocak'ta kayıtlı sermaye sistemine geçtik. Bu sayede, mevcut durumda 3,7 milyar TL olan ödenmiş sermayemiz beş yıl içinde 10 milyar TL'na yükseltilecektir. Bu adımla bankamızın sermaye yapısı daha da güçlendirilerek, ihracatçıların artan TL kredi talepleri daha rahat karşılanabilecek hale gelmiştir. Türk Eximbank olarak ihracat sürecinin her aşamasına yönelik finansman ürünlerimiz ile sizlerin önünü açacak, sizleri hızlandıracak adımlar atıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından platform sözcüsü Süleyman Kocasert, Yıldırım ve Gergerli'ye plaket verdi. Toplantı soru cevap şeklinde devam etti.

Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAF



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!