Esnafa döviz darbesi

Güncelleme Tarihi:

Esnafa döviz darbesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2017 17:11

Dövizde yaşanan dalgalanmalar Antalya’daki esnafa büyük darbe vurdu. Dayanacak gücü kalmayan esnaf kepenk kapatıyor.

Haberin Devamı

DÖVİZ kurlarındaki hızlı yükseliş Antalya’da Euro ve Dolar üzerinden dükkân kirası ödeyen esnafın belini büktü. Dayanacak gücü kalmayan esnaf, ya mağaza kapatıyor ya da kira uyarlama davası açıyor. En büyük sıkıntı ise alışveriş merkezleri ve turizm niteliği olan ilçelerde yaşanıyor.

KİRALAR 2 KAT ARTTI

“Bu iş böyle yürümez” diyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Antalya’da ticaret yapıp dövizle kira almak ne demek? Normal şartlarda yüzde 25 oranında kira artışı yaşanacakken esnafın kirası 2 kat arttı. Bu kiraları kimse kaldıramaz” dedi.

YASA ÖNERİSİ

Döviz üzerinden yapılan kiralamaların yasa ile engellenebileceğine dikkat çeken Çetin, “Herkes biraz vicdanlı olmalı. Gerekirse bu iş yasa ile de çözülebilir. Çünkü artışları artık kontrol edemiyoruz. Oteller bile AVM gibi kiralama yapar hale geldi. Kira borçları da birikiyor, tahsil edilemiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘BÖYLE MANTIK OLMAZ’

Kemer, Side, Manavgat, Alanya gibi turizm niteliği olan ilçelerde yaşanan kira isyanının en üst noktaya ulaştığını belirten Antalya Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, şöyle dedi: “Siftah yapamayan esnaf dövizle dükkân kirası ödüyor. Böyle bir mantık olamaz. Bu süreç hızlı şekilde çözülmezse çok daha büyük sıkıntılar gündeme gelebilir.”

‘ANKARA ÇÖZEBİLİR’

“Turizm niteliği olan ilçelerimizde sıkıntılar çok büyük. Birçok mülk sahibi Türk lirasını değil, Doları, Euro’yu tercih ediyor. Ama burası Türkiye. Esnafı koruma altına almak için bu sorunun bir an önce çözülmesi şart. Biz bazı girişimlere başladık. Konunun Ankara gündemine alınması için mücadele ediyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!