Eski kilimlere hayat veriyor

Güncelleme Tarihi:

Eski kilimlere hayat veriyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2017 13:20

Eski kilimlere hayat veriyor

Haberin Devamı

Hüsnü Ümit AVCI- Hüsne AKKAYA/ SİVAS, (DHA)- SİVAS'ta yaklaşık 50 yıllık eski kilimleri köylerden toplayan 52 yaşındaki Burhan Gül, çanta ve cüzdan yaparak geçimini sağlıyor. 
Sivas'ta Tarihi Şifaiye Medresesi'nde 27 yıldır el sanatları ve turistik eşya satışı yapan 2 çocuk babası Burhan Gül, köylerden topladığı 50 yıllık eski kilim ve halılardan çanta, cüzdan, minder, kaşıklık ve yelek yapıyor. Gül, Aydoğan Mahalllesi'nde bulunan atölyesinde eski kilim ve halılardan ürettiği çanta ve cüzdanları Karadeniz Bölgesi, Kapadokya, Antalya ve İstanbul'a gönderiyor. Diğer yandan Sivas'ı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler Şifaiye Medresesi'ne gelerek eski kilimlerden yapılan çanta ve cüzdanlara yoğun ilgi gösteriyor.  
"TURİZM YERLERİNE GÖNDERİYORUZ"
1990 yılında bu işe başladığını söyleyen Gül, "Kilim çanta, kilim cüzdan yapıyoruz. Biz kilimleri köylerden temin ediyoruz. Köyleri tek tek dolaşıp 40-50 yıllık kilimleri toplayan arkadaşlarımız var. Eski kilimler ile yeni halılar, battaniyeler takas ediliyor. Bir de evinde kullanılmış, yırtılmış kilimleri olanlar var. Satmak istiyorlar. Eski kilimlerini getirip bize direkt satabiliyorlar. Köylerden topladığımız kilimleri öncelikle yıkıyoruz. Yıkamadan geçtikten sonra elimizdeki kilimden ne yapılabilir ise onun çalışmasına başlıyoruz. Örneğin çanta mı olur? Cüzdan mı olur veya tekrar kilim mi yapılması gerekiyor? Ona karar verdikten sonra kesim işlemini yapıyoruz. Kesimini yaptıktan sonra atölyeye gidiyor. Kenarları atölyedeki makinede dikiliyor. Sapı, püskülü, boncuğu ve çıt çıtı monte ediliyor. Tamamen hazırlandıktan sonra Şifaiye Medresesi'ne götürüyoruz. Oradaki dükkanımızda perakende satıyoruz. Toptan sattığımız yerler de var. Kapadokya'ya, Karadeniz Bölgesi'nde Ayder Yaylası, Uzungöl, Antalya, İstanbul gibi Türkiye'nin değişik turizm yerlerine gönderiyoruz. Farklı yerlerde yine yapılmaya çalışılıyor ancak Sivas'taki işçiliği tutturamıyorlar. 27 yıllık meslek hayatımda 5 kişiyi bu konuda yetiştirdim. 2'si bu işi yapıyor, 3'ü ise farklı işlere yöneldi" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!