Erzurumlular, sıcağa hasret kaldı

Güncelleme Tarihi:

Erzurumlular, sıcağa hasret kaldı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 18, 2016 12:13

Erzurumlular, sıcağa hasret kaldı

Haberin Devamı

Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, (DHA)- YAZ sıcakları yurdun önemli bölümünde etkili olurken Erzurum'da hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altında kaldı. Meteorolojik istatistiklere göre 1950-2015 yılları arasında ortalama en fazla metrekareye düşen yağış miktarı yıllık 46.7 kilogram olurken, bu yıl Haziran ayının ortasında olunmasına karşın metrekareye düşen yağış miktarı 70 kilogramı buldu. Erzurum, Haziran ayında en yüksek sıcaklığı 32.2 derece ile en son 1958 yılında gördü.
Kışı mevsiminde hava sıcaklıklarının sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğü Erzurum'da yazın gelmesine rağmen soğuk ve yağışlı hava etkisini sürdürüyor. Meteorolojik istatistik verilere göre, kentte 1950-2015 yılları arasında metrekareye düşen ortalama en fazla yağış oranı Haziran ayı için 46.7 kilo oldu. Geçen yıl Haziran ayında metrekareye 28.5 kilo yağış düşerken, bu yıl, aynı raman rakam şimdiden 70 kilograma ulaştı. Yağışlı havanın yanı sıra hava sıcaklıklarının da mevsim normallerinin altında olduğu Erzurum'da geçen Mayıs ayında hava sıcaklığı en düşük sıfırın altında 1.9, en yüksek ise 22.1 derece olarak ölçüldü. Haziran ayında ise termometreler bugüne kadar en düşük 4.3, en yüksek 24.1 dereceyi gösterdi. Yine meteorolojik istatistiklere verilerine göre, 1950 yılından itibaren Haziran ayında en düşük hava sıcaklığı 1997 yılında sıfırın altında 5.6 derece, en yüksek ise 1958 yılında 32.2 derece oldu. 
Bu yıl bölge genelinde Mayıs ve Haziran ayında yağış ortalamalarının mevsim normallerinin üzerinde olduğuna işaret eden Meteoroloji Uzmanı Alper Oruç, 12'nci Bölge Müdürlüğü'ne bağlı illerde önümüzdeki 1 hafta boyunca yağışın devam edeceğini bildirdi. Batı için sıcak uyarısında bulunulduğunu, Doğu için ise kuvvetli yağış uyarısı yapıldığını söyleyen Oruç, şöyle konuştu:
"Türkiye'yi etkileyen yağışlı bir sistem var. Mayıs ayında metrekareye 83 kilogram yağış düştü. Haziran ayının yarısındayız bu güne kadar 70 kilogramlık bir düşüş var. Kars, AÄŸrı, Ardahan, Erzincan'da da yine Haziran ayı yağış miktarı mevsim normallerinin üzerinde. Yağışlı sistemin gitmesiyle beraber hava sıcaklıkları da mevsim normallerinin üzerinde 2-3 derece üzerine çıkacak."Â
Evliya Çelebi'nin 'Seyahatnamesi'nde Erzurum'un soğuğunu anlatırken "Damdan dama atlayan kedi dondu" ve "Erzurum'da 11 ay 29 gün kaldım yaz gelmedi, benden sonra geldiyse bilmem" ifadelerini kullandığı anımsatan Erzurumlular, halen ev ve işyerlerinde ısıtıcıları kullandıklarını söyledi. Kışlıkları henüz kaldıramadıklarını belirten kentte oturanlar, Haziran ayının çok serin ve yağışlı geçtiğini, bir türlü ısınamadıklarını söyledi.  Havaların soğuk ve güneşli günlerin çok az olması Erzurumlu tiyatroculara da ilham oldu. Yağışlı havanın uzun süredir etkili olmasını yöresel mizahi dille yorumlayan tiyatrocu Bilal Tavlak'ın çektiği 'Issıt bizi güneş gardaş' dualı klibi ise tıklanma rekorları kırıyor.

FOTOÄžRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!