Ertaş: “Tarihi Yapıların Etrafı İnsansızlaştırılmamalı”

Güncelleme Tarihi:

Ertaş: “Tarihi Yapıların Etrafı İnsansızlaştırılmamalı”
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2015 11:50

ŞEHİRDER BAŞKANI MURAT ERTAŞ

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Murat Ertaş, yaptığı basın açıklamasıyla, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nce Erzurum Kalesi etrafında sürdürülen “Kültür Yolu Projesi” ile ilgili ŞEHİRDER’in görüşlerini dile getirdi. Murat Ertaş, Üç Kümbetler ve etrafının senelerdir ıssız olup bir türlü üst yapı çalışmalarının başlamamasının, şehrin özgüvenine büyük zarar verdiğini ifade ederek Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin kale ve etrafında ortak akılla yapacağı titiz çalışmanın şehre nitelik, moral ve zaman kazandıracağını söyledi.
Ertaş’ın açıklamaları şöyle: “Üç Kümbetler’in etrafında yaşanan anlaşmazlık ve zaman kaybının kale ve etrafında da yaşanmaması için Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin kalenin etrafında tarih ve medeniyeti gün yüzüne çıkarmaya yönelik çalışmalarında şehir bilinci ve hassasiyeti olan insanlarla, bilim adamları ve STK’larla istişareler edecek olması şehrimizde özlenen bir yönetişim örneği olacaktır.
Yakutiye Belediyesi’nin Üç Kümbetler ve etrafında hazırlamış olduğu imar planları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na sunulmadan evvel kamuoyunda tartışılmış olsaydı; şehir, yıllardır tarihi yapıların ortasında bu ucube görünüme hapsedilmemiş olurdu. Tamam, Yakutiye Belediyesi hazırlamış olduğu imar planında tarihi alana alışveriş merkezleri yapmak, böylelikle kıt imkânlara sahip olan belediyeye gelir kazandırmak istiyor. Ancak koruma kurulunu ve yerel yönetimleri bağlayan yasalar var. Kurumlararası diyalogsuzluk ve anlaşmazlıkların faturası maalesef şehre çıkartılıyor, şehir zarar görüyor.
Üç Kümbetler etrafında yaşanan olumsuzlukların kalenin etrafında yaşanmaması için Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nce konunun uzmanlarının yanı sıra, ilgili STK temsilcileriyle ivedilikle yapılacak ortak akıl toplantılarıyla şehrin nüfusu, turizm potansiyeli, sosyokültürel envanteri ve ihtiyaç analizleri dikkate alınarak kalenin etrafı için A, B ve C planları hazırlanmalıdır. Tarihi yapıların etrafı, yapılacak istişare toplantılarının ardından hazırlanacak raporlar doğrultusunda şekillendirilmelidir. Tarihi mekânları cazibe merkezi haline getirecek yapılar ve peyzaj çalışması ancak böyle ortaya çıkar. Kalenin etrafında butik otel, müze, şehir kütüphanesi, turistik eşya satışı, STK, eğlence sektörü gibi çeşitli hizmet sektörleri için tarihi dokuya uygun birer ikişer katlı yapılar olmalıdır. Yapılaşma kesinlikle tarihi eserleri kapatacak biçimde dikey değil, yatay olmalıdır.
Tarihi yapıların etrafının sadece yeşil alan yapılması bu yapıların yalnızlaştırılması, tarih ve medeniyetin ıssızlaştırılması demektir. İnsansızlaşan mekânlar bir müddet sonra, harabe olmaya, köhneleşmeye ve tinercilerin mekânı olmaya mahkûmdur.
Netice itibariyle yıllardır ihmal edilen Kültür Yolu Projesi, sayın Sekmen ile yeniden hayat buluyor. Büyükşehir Belediyesi’ni heyecan verici bu önemli çalışmasından dolayı kutluyor, tarihin etrafını açacak koruma amaçlı imar planının ortak akılla biçimleneceğini temenni ediyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!