Erdoğan: "Tarihi miras yurdun tapusu"

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Tarihi miras yurdun tapusu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2007 14:58

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Ekonomimiz güç kaybeden, çalışır yeniden güç kazandırırsınız. Paranız değer kaybeder, onu da yeniden kazandırırsınız. Ama tarihi mirasınızı kaybederseniz, -Allah korusun- ülkeniz, ana yurdunuzun tapusunu kaybetmiş olursunuz. Bir daha geri kazanamazsınız ve işte asıl felaket bu olur” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Kültür Bakanlığı ve Özel İl İdaresi katkılarıyla restore edilen Topkapı Sarayı, Has Odalar Salonu, Hırka-i Saadet Dairesi’nin açılışına katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Topkapı Sarayı’nda sergilenen eserlerin, Türkiye’nin tarih zenginliklerine ve sanatın önemine değindi.

Ülkelerin medeniyet zenginliklerinin ekonomik zenginlikler kadar önemli olduğuna dikkat çeken Erdoğan, geçen yüzyılın maddiyatı her şeyin üstünde tutan, gelişmeyi sadece rakamlarla ifade eden ilerleme anlayışının bugün yeryüzünü “güçler savaşı arenası” haline getirdiğini söyledi. Erdoğan, insanlığın ne yazık ki maddeyi, maneviyatın önüne aldığını ve hayatın gerçek gayesi ve amacını unuttuğunu kaydetti.

“TARİHİ MİRASI KAYBEDERSENİZ, YURDUNUZUN TAPUSUNU KAYBETMİŞ OLURSUNUZ”
“Ekonomimiz güç kaybeden, çalışır yeniden güç kazandırırsınız. Paranız değer kaybeder, onu da yeniden kazandırırsınız” diyen Erdoğan, konuşmasının devamında şunları dedi:

“Ama tarihi mirasınızı kaybederseniz, -Allah korusun- ülkeniz, ana yurdunuzun tapusunu kaybetmiş olursunuz. Bir daha geri kazanamazsınız ve işte asıl felaket bu olur. Bir milletin geçmişi ayağını bastığı zemindir. O zemini kaybederseniz ayakta kalamazsınız. Biz kalkınmadan sadece ekonomik büyümeyi, milli gelirin artmasını, ihracatın artmasını anlamıyoruz, bununla birlikte manevi, kültürel ve sanatsal kalkınmayı sağlayamazsanız, başardıklarınızı yeniden kaybetmeniz çok uzun sürmez. Tarih bu tür trajedilerle doludur.”

Haberin Devamı

“SANATA BU TOPRAKLARDA VERİLEN ÖNEM HİÇBİR MİLLETE NASİP OLMADI”
Fazıl Say’ın Türkiye’yi terk edeceğine yönelik açıklamalarına atıf olarak nitelendirilebilecek sözleriyle konuşmasını sürdüren Başbakan Erdoğan, “Güzelliği ve estetiğe, zarafete ve inceliğe, sanata ve sanatçılara bu topraklarda, bu ülkede verilen önem aslında hiçbir millete nasıp olmamıştır” diye konuştu. Erdoğan, bu topraklarda bütün bu güzelliklerin, ruh inceliklerinin, hep birlikte meydana getirildiğini ve hep birlikte kurulduğunu ifade ederek, “Biz reddi miras etmeyen bir medeniyetin çocuklarıyız. Manevi değerlerden uzaklaşan, inançları doğru biçimde öğrenmeyen, kendisi gibi olmayanları ötekileştiren anlayışlar, sevgiyi, dostluğu, merhameti, paylaşmayı ve dayanışmayı yeterince başaramayanlardır” dedi.

İnançlarına güvenenlerin “inanç hürriyetinden”, düşüncelerine güvenenlerin de “düşünce hürriyetinden” korkmadıklarını dile getiren Erdoğan, aydınlık ufuklara doğru adım adım ilerleyen gönül düzeyindeki zenginliklerden büyük güç ve ilham aldıklarını söyledi. Erdoğan, tarihe, sanata ve kültüre yapılan yatırımın geleceği yapılan yatırım olarak nitelendirerek, buna inandıklarını ve iktidarlarının en önemli görevi ve hedefinin bu olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

5 YILDA 1500 ESER RESTORE EDİLDİ
Başbakan Erdoğan, Kültür Bakanlığı’nın son 5 yılda 1500 eseri restore ettiğini belirterek, Vakıflar Genel Müdürlüğünün ise 2003-2007 yılları arasında yıkılmaya yüz tutmuş 2 bin 613 eseri hayata döndürdüğünü, 2008’de ise bin eseri daha tamamlamayı hedeflediğini söyledi. “Bu bir maraton. ‘Yaptım odluyla’ bitmiyor. Devamlı bir çocuk gibi bakım istiyor, takip istiyor” diyen Tayyip Erdoğan, Fatih camii’nin fay hattı üzerinde bulunması nedeniyle kaydığını, buna ilişkin de yenileme çalışmalarının başlamasına ilişkin ihalenin yapıldığı bilgisini verdi.

Erdoğan, Topkapı Sarayı’nda sergilenen eserlerin tümünün önemine dikkat çekerek, “Yüzyıllarca yollarımıza ışık tutan, yüzlerimizi ferahlatan, Hazreti Muhammed’in kokusu, bereketi buradadır. Kâbe’nin kapısı, kalenin kilitleri buradadır. Bu tarihi ‘ölü bir tarih’ olarak görmek, göstermek büyük bir yanlışlıktır. Burası sadece bir müze değil, dip diri yaşayan bir medeniyetin evidir” dedi.

Başbakan Erdoğan’a, eşi Emine Erdoğan ile birlikte katıldığı açılış töreninde Topkapı Sarayı Müze Başkanı İlber Oltaylı hediye sunuldu. Ardından Erdoğan, Emine Erdoğan, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muhammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İlber Oltaylı, yenilenen Has Odalar Salonu, Hırka-i Saadet Dairesi’ni kurdeleyi keserek açtı.

Haberin Devamı

KUTSAL (MUKADDES) EMANETLER DAİRESİ
Topkapı Sarayı Müzesi Has Oda/Mukaddes Emanetler Dairesi Teşhir-Tanzim ve Bakım-Onarım Projesi çerçevesinde, daireye silahtar hazinesi olarak bilinen iki mekan ilave edildi, Has Oda klasik dönemdeki büyüklüğüne ulaştı. Bu projeden önce 7 adet ahşap vitrin içinde Mukaddes Emanetler Dairesi koleksiyonuna ait 35 adet eser karışık bir düzen içinde sergilenirken, yeni düzenleme ile yaklaşık 60 eser, tematik düzenleme ile müze standartlarına uygun 21 adet vitrin içinde teşhir edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!