Enerjide oyun değişiyor

Güncelleme Tarihi:

Enerjide oyun değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2007 15:21

Dünya enerji piyasasında dengeler değişiyor. Eski dev ülkeler yerini Ortadoğu ve Rusya'ya bırakmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol, TÜSİAD’ın düzenlediği ‘Enerjide Arz Güvenliği: Fırsatlar ve Öneriler” konferansta yaptığı konuşmada, dünya petrol ve gaz piyasasına ilişkin öngörülerini aktardı ve World Energy Outlook 2007 Raporu Türkiye sunumunu gerçekleştirdi.

ENERJİ PİYASASINI NELER BEKLİYOR?

Birol, dünyanın yeni bir enerji düzeninin eşiğinde olduğunu belirterek, ABD, Avrupa, Japonya gibi ülkelerin enerji piyasasındaki rollerinin giderek azalacağını Suddi Arabistan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri gibi yeni güçlerin doğacağını ifade etti. Özellikle Çin ve Hindistan'ın enerjinin ritminin ne kadar değişeceğini belirleyeceğini kaydeden Birol, "Önümüzdeki 25 yılda dünya enerji resmine damgasını vuracak olan Çin 2011'de ABD'yi geçecek ve dünyanın en fazla enerji tüketen ülkesi olacak. Dünya enerji talebindeki artışın yüzde 25'i Çin ve Hindistan'dan gelecek" dedi.

Haberin Devamı

BÜYÜK ŞİRKETLERİN ROLÜ AZALACAK

Ulusal petrol ve gaz şirketlerinin dünya petrol ve gaz piyasasındaki rolünün hızlı bir şekilde arttığına dikkat çeken Birol, büyük şirketlerin rolünün giderek azalacağını, bunun da dünya petrol ve gaz piyasasında üretimin ne zaman, nasıl artacağının kararını Suudi Arabistan, Irak, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya’daki ulusal şirketlerin belirleyeceği anlamına geldiğini kaydetti.

Birol, büyük şirketlerin kimlik bunalımına girdiğini belirterek, bu şirketlerin petrol bağımlı yeni iş alanlarına girebileceğini söyledi. Bu şirketlerin Ortadoğu ülkelerine teknoloji satmak üzere kendilerini şekillendirdiklerini vurgulayan Birol, petrol ve doğal gaz piyasasındaki büyük şirketlerin önümüzdeki yıllarda birleşmeye gidebileceği öngörüsünde de bulundu. Fatih Birol, petrol fiyatlarının yüksel olması nedeniyle şimdilerde kar eden bu şirketlerin 5 yıl içinde bu değişimleri yaşacağını dile getirdi.

Birol, 2008 yılı içerisinde petrol fiyatlarının 100 doları bulması durumunda buna şaşmamak gerektiğine de dikkat çekti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!