En iyi yönetmenler listesi - Sinema tarihine damga vurmuş en iyi 10 yönetmen

Güncelleme Tarihi:

En iyi yönetmenler listesi - Sinema tarihine damga vurmuş en iyi 10 yönetmen
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2020 23:11

Yönetmenler, senaryo yazımından kurguya kadar filmin bütün aşamalarından sorumludur. Oyuncu provalarına katılır, senaryoda gerekli gördüğü yerleri düzeltir, kostümlere ve mekanlara karar verirler. Dünyanın en zor mesleklerinden biri kabul edilen sinema sektöründe gelmiş geçmiş en iyi 10 yönetmeni sizin için derledik.

Haberin Devamı

Sinema tarihine damga vurmuş yönetmenler ''author'' olarak nitelendirilir. Kelime anlamı ''yaratıcı'' olan ''author'' kavramı, orijinal filmler çeken ve belli bir tarzı olan yönetmenler için kullanılır. Bu yönetmenlerin ortak özellikleri arasında genellikle aynı oyuncular ve senaristlerle çalışmaları yer alıyor.

Jean - Luc Godard

Fransız yönetmen Hollywood sinemasına tepki olarak Yeni Dalga akımını kurdu. Çektiği filmlerde kadın - erkek ilişkilerini mercek altına aldı. Aynı zamanda Avrupa kültürünü ve modernleşmeyi eleştiren Godard, Jean-Paul Belmondo, Isabelle Hupert ve Anna Karina gibi oyuncularla çalıştı. Oldukça üretken olan Fransız sinemacının 70'ten fazla filmi çekti. En önemli filmleri: Nefret, Kadın Kadındır, Çılgın Pierrot, Serseri Aşıklar, Herkes Başının Çaresine Baksın.

Luis Bunuel

Haberin Devamı

Sürrealist sinemanın en önemli temsilcisidir. Filmlerinde burjuva sınıfını eleştiren Bunuel'in Salvador Dali ile çektiği Endülüs Köpeği, sinema tarihinin en önemli yapımları arasında yer alıyor. En önemli filmleri: Burjuvazinin Gizemli Çekiciliği, Özgürlüğün Şu Karanlık Nesnesi, Mahvedici Melek.

Martin Scorsese

Amerika'nın arka sokaklarını, suç dünyasını ve mafyayı anlatan filmleriyle tanınan Martin Scorsese, sinema tarihine damga vurmuş Amerikalı yönetmenlerin başında geliyor. Filmlerinde genellikle Robert De Niro ve Leonardo Di Caprio ile çalıştı. En önemli filmleri: Taxi Driver, Komediler Kralı, The Wolf of Wall Street, Günaha Son Çağrı, Sıkı Dostlar.

Woody Allen

Hollywood ve Manhattan'ı kendine özgü sinema diliyle hicveden Woody Allen, yabancılaştırma ve kara-mizah unsurlarına sıklıkla yer verdi. 84 yaşındaki yönetmen her yıl bir film çekmeye devam ediyor. En önemli filmleri: Parayı Al ve Kaç, Hannah ve Kız Kardeşleri, Kahire'nin Mor Gülü,  Herkes Seni Seviyorum Der, Radyo Günleri.

Francis Ford Coppola

İtalyan asıllı Amerikalı yönetmen Mario Puzo'nun romanı Baba'yı sinemaya uyarladı. Üçleme olarak çekilen filmde Marlon Brando, Al Pacino, Robert De Niro ve Andy Garcia gibi yıldız isimler oynadı. En önemli filmleri: Apocalypse Now, Yağmurcu, Siyam Balığı.

Haberin Devamı

Akira Kurosawa

Japon yönetmen Uzak Doğu Sinemasının en başarılı yönetmenleri arasında gösteriliyor. Sinemaya ''Rashomon etkisi'' kavramını getiren Kurosawa, filmlerinde kültürel yozlaşma ve yabancılaşma gibi temaları işledi. En önemli filmleri: Düşler, Yedi Samuray, Yaşamak

Andrey Tarkovsky

Filmlerinde ruh ve ölüm gibi temaları işleyen Rus yönetmen, minimal sinemanın en önemli temsilcileri arasındadır. En önemli filmleri: Stalker, Solaris, Kurban, Ayna, Nostalji.

Roman Polanski:

Polonyalı yönetmen Roman Polanski ''Apartman Üçlemesi'' ile ününü tüm dünyaya duyurdu. Sonrasında Amerika'ya gelen yönetmen burada da birçok film çekti. En önemli filmleri: Tiksinti, Kiracı, Rose Mary's Baby, Kürklü Venüs, Sudaki Bıçak.

Haberin Devamı

Ingmar Bergman

İsveçli yönetmen filmlerinde Ingrid Thulin, Liv Ullmann, Max Von Sydow ve Gunnar Björnstrand gibi oyuncularla çalıştı. Manevi yalnızlık, savaş, kadın erkek ilişkilerini mercek altına alan yönetmen şiirsel bir sinema dili kullanmıştır. En önemli filmleri: Yedinci Mühür, Kurdun Saati, Persona, Yaban Çilekleri, Kış Işığı

Nuri Bilge Ceylan

Altın Palmiye ve Cannes Film Festivali Büyük Ödülünün sahibi Nuri Bilge Ceylan dünya sinema tarihine damga vuran yönetmenlerden bir diğeri. En önemli filmleri: Kış Uykusu, Bir Zamanlar Anadolu'da, Üç Maymun, Ahlat Ağacı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!