En havalı iller

Güncelleme Tarihi:

En havalı iller
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2017 21:34

Türk Toraks Derneği’nden yapılan açıklamaya göre Türkiye’de yalnızca Artvin ve Tunceli’nin havası temiz. Büyükşehirlerde ise kirlilik, üst sınırdan 3 kata kadar daha fazla.

Haberin Devamı

Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Çalışma Grubu’nun Türkiye’deki hava kirliliğiyle ilgili son araştırması, sadece Artvin ve Tunceli’nin Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre temiz havalı şehirler olduğunu ortaya koydu. 80 ildeki (Şırnak’ta yeterli ölçüm yapılmamış) toplam 195 sabit, 4 de mobil ölçüm istasyonunda 2016’da ölçülen sülfür dioksit ve partikül madde 10 oranlarına bakarak bu sonuca varıldı. Araştırmayı Doç. Dr. Haluk Çalışır, Yrd.Doç. Dr. Nilüfer Aykaç, Doç. Dr. Osman Elbek ile Prof. Dr. Kayıhan Pala yaptı.

Antalya’da yapılan 20’nci Türk Toraks Derneği Kongresi’nde açıklanan araştırmaya göre, İstanbul ve İzmir istasyonları, Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul ettiği kirlilik sınırını 2, başkent Ankara ise 3 kat aşıyor. Bursa, Zonguldak, Mersin, Adana ve Hatay gibi önümüzdeki dönemde termik santral yapımının hedeflendiği illerde hava kirliliği örgütün limitlerinin 2-4 kat üzerinde. Geçen yılların en temizi Çankırı’da 2016’da kirlilik iki kat daha yükselince “nefes alınan kentler” listesinden çıktı.

Haberin Devamı

En havalı iller

SADECE 4 MERKEZDE NEFES ALINABİLİYOR

Türkiye’de hava kirliliğinin yaşanmadığı nefes alınabilecek yerler ise sadece Tunceli, Artvin, Biga (Çanakkale) ve Doğankent (Adana). 29 il ve 62 istasyonda hava kirliliği 2015’e göre daha da arttı. Doç. Dr. Haluk Çalışır, “Hava kirliliği çok önemli bir halk sağlığı sorunu. Tütün ve tütün ürünleri kadar tehlikeli. Türkiye’de geçen yıl yapılan hesaplamalara göre, 32-33 bin kişi hava kirliliğine bağlı nedenlerden kaybedildi. Bunların hepsi önlenebilir ölümler” uyarısı yaptı.

Görünmez katil: Hava kirliliği

Doç. Dr. Haluk Çalışır ve Yrd.Doç. Dr. Nilüfer Aykaç’ın verdiği bilgiye göre, Dünya Sağlık Örgütü hava kirliliğini “görünmez katil” diye tanımlıyor. İç veya dış ortam havasına kimyasal, biyolojik ya da fiziksel bir etkenin bulaşması olan hava kirliliği akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 36’sı, KOAH’a bağlı ölümlerin yüzde 35’i, inmeye bağlı ölümlerin yüzde 34’ü ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 24’ünün sorumlusu. Ayrıca Alzheimer, diyabet, sertleşme sorunu ve depresyona yol açıyor.

Haberin Devamı

En çok çocuklar etkileniyor

Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Sedat Altın hava kirliliğinin sağlık etkilerini irdeleyen bir başka çalışmayı paylaştı. 2013-2014 yılları arasında solunum sistemi rahatsızlıklarına bağlı olarak sağlık kurumlarına 13 milyona yakın kişi başvurdu. En fazla hasta ise 0-14 yaş grubundaydı. Yapılan analizlerde iki yıllık sürede yaklaşık 150 bin kişinin başvurusunun tümüyle hava kirliliğine bağlı olduğu gösterildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!