En genç narkotik köpekler iş başında

Güncelleme Tarihi:

En genç narkotik köpekler iş başında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2011 00:00

Uyuşturucu operasyonları için Ankara’da eğitilen polis köpekleri ’Pars’, ’Emma’, ’Bena’ ve ’Gaya’ yeni görev yerlerine ’tayin’ edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na bağlı Ankara Gölbaşı’ndaki Köpek Eğitim Merkezi’nde eğitimleri tamamlanan köpeklerden biri Ankara’da görev yaparken, diğerleri Batman, Malatya ve Manisa’ya gönderildi. Dünyadaki uygulamanın aksine 2.5 aylıkken eğitimlerine başlanan ve 4.5 ayda eğitimleri tamamlanan bu polis köpekleri, bugünden itibaren eğitmenleriyle birlikte gittikleri birimlerde görev yapacak.

Eğitim merkezinde eğitilen polis köpeklerinin 3’ü Belçika Çoban, birisi de Labrador-Coocker ırkı köpekler, ’dünyanın en genç narkotik köpeği’ olma özeliği taşıyor.

Eğitim Planlama Büro Amiri Başkomiser Alparslan Öztürk, dünyada narkotik eğitimi verilen köpeklerinin bir yaşından itibaren eğitime tabi tutulduğunu belirterek, “Tüm dünyada uygulanan sistemde 1 yaşına gelen köpeklere yetişkin detektör köpek seçimi için test yapılıyor ve eğitim verilmeye başlanıyor. Eğitim Merkezimizde ise 2- 2.5 aylık köpeklere eğitim vermeye başladık ve 4.5 aylık eğitimin ardından 6-7 aylıkken görev yerlerine sevk ettik. Bu çalışma kapsamında eğittikleri 5 yavru köpeği daha önce görevlendirdik ve başarılı bir sonuç elde ettik. Böylece dünyanın en genç narkotik dedektör köpekleri yetiştirdik” dedi.

’Emma’, ’Bena’, ’Gaya’ ve ’Pars’ adlı köpeklerinin de eğitimlerini başarıyla tamamladıklarını ve yeni görev yerlerine gönderildiklerini anlatan Alparslan Öztürk, şunları söyledi:

Ömrü uzadı

“Göreve başlayan en küçük köpeğimiz 5.5 aylık olan Labrador- Coocker cinsi Gaya. Bu, dünyada bir ilk. Dünya standartlarına göre köpekler bir yaşından önce kurslara sokulmazlar. Bizim kurslarımız yaklaşık 4 ay sürüyor. Yani köpeklerin göreve sevk edilmesi yaklaşık 1.5 yaşlarını buluyor. Bu getirdiğimiz sistemle köpeklerinin görev mrünü bir sene uzatmış olduk. Devletimize de maddi bir getiri sağlamış olduk.”
Bu arada görev yerlerine gönderilmeden önce 6 aylık ’Gaya’ ve 6.5 aylık ’Pars’, uygulamalı olarak uyuşturcu araması yaptı. Köpekler, görevliler tarafından bir minibüsün içine ve altına saklanan uyuşturucuyu, kısa süre içinde buldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!