EMO Temsilcisi Sınırkaya: Güneş kalkınmamızı da aydınlatabilir

Güncelleme Tarihi:

EMO Temsilcisi Sınırkaya: Güneş kalkınmamızı da aydınlatabilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2016 13:18

EMO Temsilcisi Sınırkaya: Güneş kalkınmamızı da aydınlatabilir

Haberin Devamı

 ERZURUM, (DHA)- Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Erzurum Temsilcisi Namiye Sınırkaya, coğrafi konumu olarak güneş ışınlarının dik geldiği bir yapıya sahip olan Erzurum'un özellikle yenilebilir enerji üretimi konusunda yatırımcı iş adamları için bir nimet olduğunu bildirdi. Sınırkaya, "Güneş kalkınmamızı da aydınlatabilir" dedi.

Erzurum'da güneş enerjisi potansiyelinin yıllık 1700 saatin üzerinde güneşlenme süresi olduğuna dikkati çeken EMO Erzurum Temsilcisi Namiye Sınırkaya, günlük güneşlenme süresinin ortalama olarak 8 saat, ışınım değerinin de 4.44 kwh/m2 olduğunu belirtti. Güneş enerjisi üretimi için Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesinin ideal olduğuna işaret eden Namiye Sınırkaya, ülkemizin yenilebilir enerji kaynakları yönünden dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu ifade etti. Almanya, İtalya, Japonya, İspanya, ABD ve Çin'in ardından Türkiye'nin güneş enerjisinde yılda 380 milyar kwh elektrik elde edebilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Sınırkaya,Türkiye'nin yıllık toplam güneş enerjisi potansiyeline bakıldığında Erzurum'un yılda 2 bin 664 saat güneşlenme süresi ile metrekarede 1365 kwh elektrik üretme potansiyeline sahip olduğunu anlattı. Doğu'nun bölgeler arasında üçüncü sıraya yerleştiğini, Ege, Marmara ve Karadeniz'i geride bıraktığını aktaran Sınırkaya, günümüzde devlet ve kalkınma ajanslarının güneş enerjisi üretimine destek verdiklerini hatırlattı. Namiye Sınırkaya, şunları söyledi:
"1 Mw kurulu gücün altında GES'ler lisanssız üretim kapsamına giriyor. Söz konusu ölçekte GES kurmak için tüzel kişi olmaya, şirket kurmaya da gerek yoktur. Elektrik abonesi olan herkes, kendi elektrik tüketimlerini karşılamak ve ihtiyaç fazlasını şebekeye vermek üzere, yani devlete satarak 1 Mw altında bir tesis kurabilir. Böylece her yatırımcı hem bölge kalkınmasına hem de kendi ekonomilerine katma değer katabilirler. Doğu güneşten üreteceği enerjiden kalkınabilir. Bölgemizi güneş panelleri ile donatmak için her şey uygun. Yatırımcılar için hem iyi bir kazanç hem de ülke ekonomisine katkı da bulunmuş olurlar. Ayrıca güneş panellerinin ömrünün 30 yıl olduğunu düşünürsek, 4-5 yılda yapılan maliyetin kendini amorti edeceğini ondan sonraki yıllarda ise ücretsiz elektrik üretimi yapacağını düşünürsek, burada yatırımcıların gayet karlı bir yatırım yapmış olacakları görülmektedir.Bu enerjinin ham maddesi güneş, bu bölgemiz için bir Allah vergisidir. Üretilecek olan enerjiyi de yatırımcı kendi kullanımının arta kalanını devlete satabiliyor, bir nevi müşterisi hazır. Veriler çok iyi. Özellikle de kış aylarında kar kalınlığı 1 metreye yakın. Güneş ışınlarının karda yansıması ise üretimi, maksimum seviyeye çıkarmaktadır. Yani şimdiye kadar külfet olarak görülen kar elektrik üretimine katkı sağlıyor ve nimete dönüştürülebilir." 
 
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!