Emekli promosyon istiyor

Güncelleme Tarihi:

Emekli promosyon istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2016 16:16

Emekli promosyon istiyor

Haberin Devamı

DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Tüm Emekli-Sen Balıkesir Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasıyla emeklilere yıllık en az bir maaş tutarında promosyon verilmesini istedi.

Yeşilli Meydanı'ndaki açıklamada konuşan Tüm Emekli-Sen Balıkesir Şube Başkanı Bekir Ceylan, bankaların çalışanlara promosyon verdiği halde 11 milyon emekli dul ve yetimi bu haktan yararlandırmadığını vurgulayıp, "Bize göre bankalar anayasanın 10. maddesinde ifade edilen eşitlik ilkesi ile serbest piyasa kurallarını çiğniyorlar" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'ya seslenen Ceylan, Soylu'dan bankaların emeklilere yılda en az bir maaş tutarında promosyon vermesini protokole bağlamasını istedi. Ceylan, şöyle devam etti:

"Sizden önceki bakanlar zaman zaman emeklilere promosyon verilmesi için bankalarla görüşmeler yapıyoruz, yakında müjdeli haberi vereceğiz açıklamaları yaptılar ama bugüne kadar herhangi bir gelişme olmadı. Emeklilere promosyon verilmedi. Halbuki Başbakanlık promosyon konusunda eşitliği sağlamak için 2007 yılında bir genelge çıkardı. Bu genelge emekliler ile emekli dul ve yetimlerinin işvereni konumundaki Sosyal Güvenlik Kurumu'nu da bağlamaktadır. Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bankalarla yapmış olduğu aylık ödeme protokollerine, emeklilere promosyon verilmesine ilişkin madde koymakla yükümlüdür. Zira çalışan veya emekli her yurttaş, geçmişte veya bugün sarfettiği emeğin karşılığı maaş almaya hak kazanan kişilerdir. Anayasa'nın 10. maddesinde ifade edilen, eşitlik ilkesinden dolayı, kamu yönetiminin, iş ve işlemlerinde aralarında herhangi bir ayrım yapılmaması gereken yurttaşlardır."

Bankaların 11 milyon emeklinin maaşını ödemekten ve emeklilere verdikleri diğer bankacılık hizmetlerinden önemli gelirler sağladığını belirten Ceylan, "Aynı bankaların kamu çalışanlarının maaş ödemelerini almak için birbirleriyle kıyasıya yarış içinde iken zorunlu müşterileri olan emeklilere promosyon vermeye yanaşmamaları anayasanın ilgili maddesine aykırıdır. Emeklilere promosyon konusunun en kısa zamanda bir protokole bağlanmasını ve ödenmesini istiyoruz" dedi.

Emekliler daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'ya bir dilekçe gönderip, promosyon isteğini de bir kez daha yineledi.

Coşkun YAMAN / BALIKESİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!