Elçi atamaları tamam

Güncelleme Tarihi:

Elçi atamaları tamam
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı, Washington, Bonn, BM ve Tokyo gibi önemli merkezleri ilgilendiren kilit büyükelçi atamalarını, sonunda gerçekleştiriyor. Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ne, Bonn Büyükelçisi Volkan Vural'ın atanması beklenirken, Washington'da 8 yıl görev yapan Nüzhet Kandemir ise merkeze dönüyor.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in bir süredir üzerinde çalıştığı ve Başbakan Mesut Yılmaz ve ardından Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in onayını aldığı liste çerçevesinde, Vural'dan boşalacak olan Bonn Büyükelçiliği'ne de, Tokyo Büyükelçisi Gündüz Aktan getirilecek.

Aktan'dan boşalacak Tokyo Büyükelçiliği'ne ise merkezden Müsteşar Yardımcısı ve Başbakan Mesut Yılmaz'ın danışmanı Büyükelçi Murat Sungar'ın atanması bekleniyor. Kararnamedeki bir diğer önemli atama, BM Daimi Delegeliği'ne merkezden Müsteşar Yardımcısı Nabi Şensoy'un gönderilmesi.

Kararname çerçevesinde, bir süre önce İran'la yaşanan gerginlik nedeniyle Ankara'ya geri çekilen Büyükelçi Osman Korütürk, Oslo'ya (Norveç) atanıyor. Bu arada, Refahyol dönemindeki gerginlikten beri boş bulunan Tahran Büyükelçiliği'ne atama yapılarak, ilişkiler yeniden büyükelçi seviyesine çıkarılıyor. Kararnameye göre, Tahran'a Buenos Aires Büyükelçisi (Arjantin) Sencar Özsoy gönderiliyor.

Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin Türkiye aleyhtarı sözleri nedeniyle merkeze çekilen Büyükelçi Ateş Balkan ise Yeni Zelanda'ya atanıyor. Ancak İran'a yapılanın aksine, bu kararnamede Libya'ya büyükelçi atanmayarak, Kaddafi karşısında izlenen soğukluk politikası korunuyor.

Kararnamedeki bir diğer ilginç isim ise Çiller döneminin Basın-Yayın Genel Müdürü olarak görev yapan İrlanda Büyükelçisi Murat Ersavcı. Bu diplomat, büyükelçilikte 2'nci senesini bile doldurmadan merkeze çekilirken, buraya merkezden Genel Müdür Ergun Pelit atanıyor.

Yeni kararnameyle, merkezde genel müdür yardımcılığı görevinde bulunan bazı diplomatlar da, ilk kez büyükelçi olarak atanacaklar. Bu çerçevede Ecvet Tezcan Bakü'ye (Azerbaycan), Burak Gürsel Tiflis'e (Gürcistan), Bozkurt Aran İslamabad'a (Pakistan), Uğur Ergun Doha'ya (Katar), Ercan Özer Abu Dabi'ye (Birleşik Arap Emirlikleri), Halil Akıncı Ljubliana'ya (Slovenya), Şule Soysal Minsk'e (Beyaz Rusya), Füsun Çetintaş da Singapur'a Büyükelçi olarak atandılar.

KİM KİMDİR?

Kritik merkezleri tanıyor

Türkiye için en kritik büyükelçiliklerden biri olan Bonn'da yaklaşık 2 yıldır görev yapan Volkan Vural, 29 Aralık 1941'de Yalova'da doğdu.

1964 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan Vural, Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevine 1964 yılında başladı.

Seul Büyükelçiliği ve Münih Başkonsolosluğu'nda görev yapan Vural, bir süre de NATO'da uluslararası memur olarak çalıştı.

İlk büyükelçilik görevine 1987'de dönemin en kritik merkezlerinden biri olan Tahran'da başlayan Vural, daha sonra Moskova Büyükelçiliği'ne atandı.

Tansu Çiller'in Başbakanlığı döneminde, 1993-95 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü'yle birlikte, Başbakan Danışmanlığı görevini de yürüten Vural, 30 Haziran 1996'da Bonn Büyükelçiliği'ne atandı.

Bonn'da yükü ağır olacak

Safranbolu'da, 7 Ağustos 1941'de doğan Gündüz Aktan, 1962 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevine 1967 yılında başlayan Aktan, Türkiye'nin OECD nezdindeki temsilciliği ve Nairobi Büyükelçiliği'nde çalıştı.

Bir süre BM'de uluslararası memur olarak görev yapan Aktan, daha sonra New York Başkonsolosluğu'nda göreve atandı.

Merkezde uluslararası ekonomik sorunlar dairesinde daire başkanlığı yapan Aktan, buradan Bern Büyükelçiliği'ne atandı ve burada Büyükelçilik müsteşarı olarak görev yaptı. Merkeze dönüşünde bakanlık müşavirliği görevinde de bulunan Aktan, ilk büyükelçilik görevi için Türkiye için büyük önem taşıyan Atina'ya atandı.

Atina sonrasında BM Cenevre Ofisi'nde Türkiye Daimi Temsilcisi olarak görev yapan Aktan, buradan merkeze müsteşar yardımcılığı görevine atandı. Ancak daha merkezdeki görev süresini tamamlamadan, Tokyo'ya büyükelçi olarak atandı. Geçen yıldan bu yana Tokyo Büyükelçiliği'nde olan Aktan, şimdi Türkiye için özellikle Avrupa Birliği politikası açısından kilit önem taşıyan Almanya'ya Büyükelçi olarak atanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!